YaÅŸam
Kış günü sokakta yaşamak
İstanbul'da sokakta yaşayanlar donma tehlikesiyle karşı karşıya. Kimi donarak ölmemek için sabaha kadar uyumuyor, kimi belediyenin açtığı spor salonuna sığınıyor.
Hava eksi 4-5 derecelerde. Ä°stanbul’da hava buz gibi. Sokakta yaÅŸayanlar donma tehlikesiyle karşı karşıya.
BeyoÄŸlu’nun arka sokaklarında Åžefkat-Der'in açtığı Evsizler Evi’nde sokakta yaÅŸayanlar için her akÅŸam mercimek çorbası piÅŸiyor. Çorbanın dağıtımını ise gönüllü bir ekip yapıyor. Termosa konan mercimek çorbası el arabalarına yerleÅŸtirilerek sokak sokak geziliyor. Gönüllü ekip BeyoÄŸlu’nda dolaÅŸarak dışarıda yaÅŸayanlara sıcak çorba dağıtıyor, onlarla sohbet edip dertlerini dinliyor.
Kimi bulduÄŸu battaniyeleri üzerine örtmüÅŸ, bir evin önünü kendine mesken edinmiÅŸ uyuyor. Çorbacı ekip uyuyanlara bir tas sıcak çorba veriyor. Rahatsız etmeden, sessizce çorbalarını sıcak içmelerini söyleyerek yanlarından uzaklaşıyor.
BeyoÄŸlu’nun arka taraflarındaki buz tutmuÅŸ yokuÅŸu tırmanmak zor olsa da ekip çorbaları dağıtmayı sürdürüyor.
“Annem babam çok kavga ederdi”
Ä°stiklal Caddesi'nde arkadaÅŸları ile gezen B.Ç. 16 yaşında. Üzerinde ince bir mont, başında da bere var. ÜÅŸüdüÄŸü her halinden belli. Sıcak çorbayı içerken bile soÄŸuktan eli titriyor.
Ailesinin Diyarbakır’da olduÄŸunu, anne babası sürekli kavga ettiÄŸi için evden kaçtığını söylüyor. Dört senedir sokakta yaÅŸadığını anlatan B.Ç., soÄŸuk kış günlerinde sabaha kadar uyumadığını belirtiyor:
“Ben gece hiç uyuyamam. Çünkü uyudun mu ölürsün, bir daha kalkamazsın. Kanın durur yani, hep geziyorum, yani insanlar nasıl geziyorsa sabaha kadar geziyorum. Sabah bir tane kâğıt buluyorum, gidiyorum metroda uyuyorum.”
Sokakta yaÅŸamak zorunda olduÄŸunu söyleyen B.Ç iÅŸ bulduÄŸu zaman çalıştığını, garsonluk yaptığını belirtiyor.
“Hırsızlık olmasın, kötü iÅŸ olmasın da ne olsa yaparız. Para kazanırız. Åžimdi iÅŸsizim, sokaklarda yaşıyorum.”
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi de havaların soÄŸumasıyla sokakta yaÅŸayanları Zeytinburnu Kapalı Spor Salonu’na aldı. Ancak orada kalmak istemiyor, gerekçesini ise “Orada her tür insan var, denedim ama kalamadım” ÅŸeklinde açıklıyor.
“Para kazanmak için aÄŸabeyiyle Ä°stanbul’a geldi”
10 yaşındaki B.F ise Suriyeli. Ailesinin Gaziantep’te olduÄŸunu, aÄŸabeyi ile Ä°stanbul’a para kazanmaya geldiklerini söylüyor. Sokaklarda kağıt mendil sattıklarını anlatıyor. “Çok soÄŸuk olunca diskoda yatıyoruz. Diskoda adam bizi çağırdı. “Gel diskoda yat” dedi, yatıyoruz orada. Yaşıyoruz iÅŸte. ÜÅŸüyoruz ama ne yapalım. Para kazanıp Antep’e gideceÄŸiz” diyor.
Y.O. 41 yaşında. Adanalı. Hayatta sadece kardeÅŸleri olduÄŸunu, onlan da kendisine bakmadığı için Ä°stanbul’a çalışmaya geldiÄŸini anlatıyor. Sokaklarda yaÅŸadığını, kağıt mendil satarak geçindiÄŸini söylüyor. Havalar soÄŸuyunca Zeytinburnu’ndaki spor salonunda kalmaya baÅŸladığını belirten Y.O, varis çorabı alamamaktan ÅŸikâyetçi:
“15 gündür belediyenin kampında kalıyorum. Bize yeni kıyafetler, ayakkabı, mont verdiler. Gün boyu sokakta kağıt mendil satıyorum. Gece yine spor salonuna gidiyorum. Ev tutmaya gücüm yetmiyor. Hastayım. Damar tıkanıklığı var. Varis çorabı alamadım. Ä°ÄŸne ile yaşıyorum, raporlarım var. Normalde sokakta yaşıyorum. Dört ay spor salonunda kalıp tekrar sokaklarda yaÅŸayacağım.”
Suriye’de endüstri mühendisliÄŸi okudu, sokakta yaşıyor
Gezi Parkı’nda gönüllü ekipten çorba alan S.Ä° de Suriye’den bir yıl önce geldiÄŸini söylüyor. Suriye’deyken endüstri mühendisliÄŸi okumuÅŸ. 25 yaşında. Bir yıldır sokakta yaşıyor. “Ailem Suriye’de. Benim askere gitmem gerekiyordu. Gitmedim. Åžimdi geri dönemiyorum. Burada bir süre Sarayburnu’nda bir kafede çalıştım. Åžimdi iÅŸsizim. Çalışıp, para kazanmak istiyorum. Bir arkadaşımla birlikte sokaklarda kalıyoruz. Ä°ÅŸ bulup, çalışmak istiyorum“ diyor.
“Onlara yardımı borç ödemek gibi düÅŸünüyorum”
Sokakta yaÅŸayanlara çorba yapan AyÅŸe Tükürükçü her akÅŸam 70-80 kiÅŸilik çorba yaptığını, bu çorbaları sabaha kadar dağıttıklarını belirtiyor ve “Birkaç gündür daha az kiÅŸi var. Ama biz yine çorba dağıtmaya devam ediyoruz. Zeytinburnu’nda belediyenin açtığı spor salonuna gitmeyenler hâlâ sokaklarda, onlara çorba dağıtıyoruz” diyor.
Çorba dağıtan gönüllü ekipte bulunan Berkan Çelik ise mimar. Sosyal medyada çorba dağıtımını duyup, buraya geldiÄŸini söylüyor. Çelik kendilerinden etkilenerek Adana, Ä°zmir, Antalya ve Ä°stanbul’un diÄŸer semtlerinde de çorba dağıtımına baÅŸlayanlar olduÄŸunu anlatıyor.
Taluay Denizhan Petihuva da 43 yaşında bir mimar. “Ben bu yardımı borç ödemek gibi düÅŸünüyorum" diyor.
Henüz yorum yapılmamış.