Sosyal Medya

Güncel

Tapeler muhalefet ÅŸerhinde olacak

Soruşturma Komisyonu'nun raporunu Meclis Başkanlığı'na sunması bekleniyor. Rapora CHP 233 sayfalık, MHP ise 3 klasörlük muhalefet şerhi yazdı.



Meclis SoruÅŸturma Komisyonu'nun 4 Bakan hakkında verdiÄŸi kararın raporu Meclis BaÅŸkanlığına sunulması bekleniyor. SoruÅŸturma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri de muhalefet ÅŸerhi hazırladı. 233 sayfalık karşı görüÅŸ yazısında 17-25 Aralık soruÅŸturmasında yer alan tapelere de yer verildi,  iddialara iliÅŸkin olaylar ayrıntılarıyla anlatıldı ve  dört eski bakanın Yüce Divan’a sevk edilmesi gerektiÄŸi savunuldu.

Muhalefet ÅŸerhinde Rıza Sarraf ile bakanların arasında, bakanlar ile çocukları arasında ve Rıza Sarraf’a ait olduÄŸu iddia edilen telefon görüÅŸmelerine iliÅŸkin tapelere yer aldı. 

'Adli Tıp Raporu eksik'

CHP’nin muhalefet ÅŸerhinde komisyona gönderilen ve tapelerin orjinial olduÄŸuna iliÅŸkin Adli Tıp Raporu'nun eksik olduÄŸu belirtildi. "Bugüne kadar bu fezlekelerde  yer alan konuÅŸmaların dublaj montaj olduÄŸunu söyleyen AKP yöneticileri Ä°stanbul Adli Tıp Kurumu’nun verdiÄŸi  ‘tapeler orjininaldir’ belgesini açıklamak zorundadır. Hatta bu gelen belgelerin 1 ve 2’nci sayfası bulunmamakta, 3’ncü sayfadan baÅŸlamaktadır. Komisyon BaÅŸkanı Hakkı Köylü, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı bu eksik olan iki sayfanın kime ait olduÄŸunu defalarca sormamıza raÄŸmen açıklayamadılar. Yoksa bu sayfalar ‘ bir numaraya mı aittir” denildi.

CHP'nin muhalefet ÅŸerhinde dört eski bakan hakkında yer verilen iddialar ÅŸu ifadelerle yer aldı: 

"Zafer ÇaÄŸlayan’a gönderildiÄŸi anlaşılan 10 farklı para teslimi eyleminde toplam 23 milyon 989 bin 500 Avro para gönderildiÄŸi ve bu para teslimi eylemlerinde Omid Saedzaman ve (Sadık) Mohammadsadegh Rastgarshishehg isimli ÅŸüphelilerin rüÅŸvete kuryelik yaptıkları anlaşılmıştır."

"Rıza Sarraf'ın, Abdullah Happani'ye verdiÄŸi talimatla Özgür Özdemir, Hikmet Tuner ve ardından Barış Güler aracılığı ile Muammer Güler'e ulaÅŸtırılmak üzere toplam 3,5 milyon Dolar verdiÄŸi hem fiziki takip çalışmalarından hem de teknik takip çalışmalarından anlaşılmıştır."

"Egemen Bağış’ın Rıza Sarraf’tan kurulan rüÅŸvet anlaÅŸmasının gereÄŸi olarak; 19.04.2013 tarihinde ayakkabı kutusunun içinde AB Bakanlığı Makamında verilen 500 bin dolar, 29.08.2013 tarihinde Vakko’dan alınan takım elbise ile verilen 500 bin dolar, 09.10.2013 tarihinde bir kutu çikolata ile verilen 500 bin dolar olarak belirlenmiÅŸtir."

"ErdoÄŸan Bayraktar’ın nüfuzunu kullanması suretiyle saÄŸlanan maddi menfaatlerdir. Bu saÄŸlanan menfaatlere örnek vermek gerekirse; oÄŸlunun firmalarına ihale/alım iÅŸi verilmesi, inÅŸaat yıkım iÅŸinin tanıdıklara verilmesi, ev alımında indirim, büfe tahsisi sayılabilir. "

MHP'den 3 klasörlük muhalefet ÅŸerhi

Komisyonu'nun MHP'li üyesi Mesut DedeoÄŸlu konu ile ilgili Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. DedeoÄŸlu, Komisyon BaÅŸkanı'nı eleÅŸtirdi. Komisyonun kararının siyasi olduÄŸunu savundu. DedeoÄŸlu, hazırladığı muhalefet ÅŸerhinde komisyona gelen dilekçe ve tapelerden alıntılara da yer verdiÄŸini söyledi.

Muhalefet milletvekillerinin eline komisyon raporunun hala ulaÅŸmadığını ifade eden DedeoÄŸlu rapora eklenmesi için 3 klasörden oluÅŸan bir muhalefet ÅŸerhi (karşı görüÅŸ) hazırladığını belirtti.

DedeoÄŸlu "Åžu ana kadar elime rapor geçmedi. Mesaj, not bıraktım dönüÅŸ de olmadı. Öyle anlaşılıyor ki, o raporları muhalefet milletvekillerine dağıtmayacaklar" diye konuÅŸtu.

Meclis SoruÅŸturma Komisyonu'nda alınan tapelerin imha kararını da eleÅŸtiren DedeoÄŸlu rapora eklemek istediÄŸi muhalefet ÅŸerhinde komisyona gelen tapeler, raporlar ve dilekçelerden alıntı yaptığını, bakanlar ve çocukları arasında geçtiÄŸi idida edilen telefon konuÅŸmalarına iliÅŸkin tapelere de yer verdiÄŸini belirtti.

Komisyonda hukuksuz yollardan elde edildiÄŸi gerekçesiyle tapelerin imha edilmesi kararı alındığı hatırlatılarak "Muhalefet ÅŸerhiniz de imha edilir mi?" ÅŸeklindeki bir soruya ise DedeoÄŸlu "Yapamazlar, komisyon üyesinin somut delilleridir bunlar" dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.