Sosyal Medya

Dünya

Polis Charlie Hebdo saldırganlarını kuşattı

Binlerce polis, en az bir kişiyi rehin alan Charlie Hebdo saldırısı zanlılarını sığındıkları matbaada çembere aldı. Fransız medyası, saldırganların polise 'Teslim olmayacağız. Şehit olmak istiyoruz' dediğini belirtiyor. Bölgeden silah ve patlama sesleri geliyor.



Fransa'da mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kiÅŸiyi öldüren iki saldırgan olduÄŸu düÅŸünülen zanlılar, Paris'in kuzeydoÄŸusunda bir kiÅŸiyi rehin alarak kaçmaya baÅŸladı. Polisin takibe aldığı saldırganlar ÅŸu anda kuÅŸatma altında. Fransız basını, saldırganların bir matbaa binasında kuÅŸatıldığını belirtti. Fransa Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü, kuÅŸatılanların, Charlie Hebdo'ya saldıranlar olduÄŸundan 'neredeyse emin' olduklarını ve onlarla diyalog kurmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Dammartin-En-Goele bölgesindeki kovalamacada, ölü ve yaralıların olduÄŸu bilgisi ajanslara düÅŸse de yetkililer bu bilgiyi daha sonra yalanladı.

Helikopterler, ambulanslar, itfaiye araçları ve onlarca polis aracı bölgeye sevkedildi. Bölgede yaÅŸayanlara ve okuldaki öÄŸrencilere dışarı çıkmama çaÄŸrısı yapıldı.

ABC, yaÅŸları 3 ile 10 arasında deÄŸiÅŸen 200 çocuÄŸun kuÅŸatma bölgesinden yaklaşık 450 metre uzaktaki ilkokulda olduÄŸunu belirtti. Okul müdürü, öÄŸrencileri sakinleÅŸtirmek için onlara ÅŸarkı söylettiklerini söyledi. Yerel yetkililer ise bölgedeki öÄŸrencileri okullardan tahliye etmeye baÅŸladıklarını açıkladı.

Åžehit olmak istiyorlar'

Ä°ngiliz The Guardian gazetesinin Paris temsilcisi Angelique Chrisafis, Halk Hareketi Partisi Milletvekili Yves Albarello’nun “Ä°ki ÅŸehit olarak ölmek istediklerini beyan etti” dediÄŸini aktardı.

Reuters haber ajansının Yemen istihbarat kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Said Kouachi Yemen’de El Kaide liderlerinden Enver Evlaki ile görüÅŸtü. Said Kouachi’nin Yemen’de eÄŸitim alıp almadığı ise bilinmiyor. Evlaki, 2011 Eylülünde ABD’nin hava saldırısında öldürülmüÅŸtü.

ABD’li kaynaklar da Kouachi kardeÅŸlerin terör listelerinde olduÄŸunu söyledi.

'Kadın polisin ölümüyle baÄŸlantılı'

Fransız polisi, ülkede dün yaÅŸanan ve bir kadın polisin hayatını kaybettiÄŸi, bir kiÅŸinin de yaralandığı saldırıyla, dergi saldırısı arasında baÄŸlantı olduÄŸunu açıkladı.

‘Teröristin elini sıktım’

France Info radyo istasyonuna konuÅŸan Didier ismindeki bir kiÅŸi, zanlılardan biriyle el sıkıştığını söyledi. Didier, matbaaya gittiÄŸini belirterek “GittiÄŸimde müÅŸterim yanında polis olduÄŸunu söyleyen silahlı bir adamla dışarı çıktı. Michel’in ve teröristlerden birinin elini sıktım. KurÅŸun geçirmez yelek ve KalaÅŸnikof’a benzeyen bir tüfek taşıyan adam ‘Git, sivilleri zaten öldürmüyoruz’ dedi. Çok etkilendim ve polisi aramaya karar verdim. Öyle demese polis olduÄŸunu düÅŸünebilirdim” dedi.

'Benzer saldırılarla karşılaşabiliriz'

Fransa BaÅŸbakanı Manuel Valls, “Dine karşı deÄŸil, terörizme karşı savaşıyoruz” dedi. 

Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande kuÅŸatma sırasında düzenlenen basın toplantısında konuÅŸtu:

"GeçtiÄŸimiz birkaç ay içerisinde bir takım saldırı giriÅŸimleri oldu. Bir kısım saldırılar önlendi. Her an her ÅŸey olabilir. Benzer saldırılarla karşılaÅŸabiliriz.Her türlü tehdide karşı kendimizi korumaya çalışıyoruz. VatandaÅŸlarımızı korumak için önleyici birtakım adımlar atmalıyız. Bütün vatandaÅŸlarımıza Cumhuriyet’e güvenmeleri gerektiÄŸi mesajını vermeliyiz. Pazar günü büyük gösteriler olacak. Köyler ve kasabalarda gösteriler yapılacak. Gösterilerin güvenliÄŸini saÄŸlamak zorundayız.

DiÄŸer Avrupa ülkeleri büyük bir dayanışma gösterdi. Bir dergiye saldırılması testtir. Çünkü dergi, özgürlük sembolüdür. Fransa'ya saldırıldığında komÅŸu ülkeler 'Sırada biz varız' diye düÅŸünebilir. Pazar günü  Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin içiÅŸleri bakanları toplanacak."

IŞİD ve Eş Şebab'tan saldırıya destek

Irak Åžam Ä°slam Devleti’nin (IŞİD) radyosu, Charlie Hebdo’ya saldıranlar için ‘kahramanlar’ ifadesini kullandı. El Kaide’yle baÄŸlantılı EÅŸ Åžebab örgütü de saldırının ‘kahramanca’ bir hareket olduÄŸunu söyledi.

 

Dammartin-en-Goele, Paris'in merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta
[Al Jazeera]

 

3. günde kuÅŸatıldılar

Görgü tanıklarının zanlı Åžerif ve Said Kouachi kardeÅŸleri Paris’in kuzeydoÄŸusundaki Picardy’de gördüklerini belirtmesi üzerine özel birlikler arama çalışmalarını bölgede yoÄŸunlaÅŸtırmış, zanlıların kullandığı araç bölgede bulunmuÅŸtu.

PerÅŸembe günü Paris’in 80 kilometre kuzeydoÄŸusundaki Villers-Cotterets bölgesinde bir petrol istasyonu soyuldu. Petrol istasyonundakiler zanlılara benzer eÅŸkâle sahip soyguncuların KalaÅŸnikof ve RPG’lere sahip olduÄŸunu söyledi.

PerÅŸembe günü de saldırılar oldu

Charlie Hebdo dergisine ÇarÅŸamba günü yapılan saldırıdan sonra PerÅŸembe günü de Fransa'nın güneyinde polise saldırı düzenlendi. Malakoff bölgesinde bir kiÅŸi polislere otomatik silahla ateÅŸ açtı, iki kiÅŸi yaralandı. Yaralılardan durumu ağır olan kadın polis hayatını kaybetti. Polis, saldırıyı ‘terör eylemi’ olarak nitelendirse de olayla ilgili detay vermekten kaçındı.

Fransa'nın kuzeydoÄŸusundaki Villefranche-sur-Saone kentinde de bir caminin yakınında bulunan kebap restoranı önünde sabah saatlerinde patlama meydana geldi. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.

Paris'in batısındaki bir camiye üç adet içi boÅŸ el bombası atılırken, Fransa'nın güneyinde bulunan Narbonne yakınlarındaki camiye de ateÅŸ açıldı.

‘Bu tuzaÄŸa düÅŸmemeliyiz’

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda Müslüman bir polis memurunun da hayatını kaybettiÄŸine dikkat çekti.

Ban, "Bu saldırı dinlerin savaşı ya da din için savaÅŸ olarak görülmemeli. Bu saldırı ortak insani deÄŸerlerimize karşı yapılmıştır. Nefrete ve ayrımcılık söylemlerine teslim olmak tam da teröristlerin istediÄŸi gibi ÅŸiddet döngüsünü getirir. Bu tuzaÄŸa düÅŸmemeliyiz. Birlikte barış ve ahenk içinde, evrensel insan hakları ve özgürlüklere saygılı yaÅŸamanın yollarını bulmalıyız" diye konuÅŸtu.

 

Åžerif (solda) ve Said (saÄŸda) Kouachi
[FotoÄŸraf:AP]

 

Saldırganlar kim?

Saldırganların Cezayir kökenli Fransız vatandaşı 34 yaşındaki Said Kouachi ve 32 yaşındaki Åžerif Kouachi isimli iki kardeÅŸ olduÄŸu belirlenmiÅŸti

Saldırıya karıştığı ancak silah kullanmadığı belirtilen 18 yaşındaki Hamid Murad, perÅŸembe günü sabah erken saatlerde polise teslim oldu.

Åžüpheli Kouachi kardeÅŸlerin Paris'te yaÅŸadığını söyleyen polis, saldırganlardan birinin kaçarken kullandıkları çalıntı arabada kimliÄŸini unuttuÄŸunu açıkladı.

Ayrıca saldırıyı gerçekleÅŸtiren kardeÅŸlerden Åžerif Kouachi'nin sabıkası olduÄŸu öÄŸrenildi. Irak'ta savaÅŸmak üzere bir grupla baÄŸlantı kuran Kouachi 2008'de tutuklandı ve 18 ay hapis yattı.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.