Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM: UCM Filistin'in hakkıdır

BM Genel Sekreteri ban, Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılım hakkı olduğunu ve anlaşmaya taraf olabileceğini söyledi



BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, nefret ve ayrımcılık söylemlerine kapılmanın ÅŸiddet döngüsüne neden olacağını belirterek, bu tuzaÄŸa düÅŸülmemesi gerektiÄŸini söyledi. Ban ayrıca, Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılım hakkı olduÄŸunu ve anlaÅŸmaya taraf olabileceÄŸini kaydetti.

Genel Sekreter Ban, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa'daki saldırının etkilerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Saldırıda Müslüman bir polis memurunun da hayatını kaybettiÄŸine dikkati çeken Ban, "Bu saldırı dinlerin savaşı ya da din için savaÅŸ olarak görülmemeli. Bu saldırı ortak insani deÄŸerlerimize karşı yapılmıştır. Saldırı dehÅŸete düÅŸürme ve kışkırtma amacı gütmektedir" dedi.

Toplumlar arasına ayrılık tohumları ekmenin ÅŸiddet döngüsüne neden olacağını vurgulayan Ban, "Nefrete ve ayrımcılık söylemlerine teslim olmak tam da teröristlerin istediÄŸi gibi ÅŸiddet döngüsünü getirir. Bu tuzaÄŸa düÅŸmemeliyiz. Birlikte barış ve ahenk içinde, evrensel insan hakları ve özgürlüklere saygılı yaÅŸamanın yollarını bulmalıyız" diye konuÅŸtu. 

Saldırıdan hareketle Müslümanlara yöneltilen suçlamaları da eleÅŸtiren Ban, "Hiçbir din ve inancın karalanması kabul edilemez. BaÅŸkalarının din ve inancına saygı önemlidir. Bunun yanında ifade özgürlüÄŸünü korumak da önemlidir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"UCM FÄ°LÄ°STÄ°N'Ä°N HAKKI"

Ban Ki-mun, gazetecilerin Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) katılımına iliÅŸkin sorularını da cevaplayarak, Filistin'in statüsünün BM Genel Kurulu tarafından "gözlemci devlet" seviyesine yükseltildiÄŸini ve bu ÅŸekilde uluslararası anlaÅŸmalara taraf olduÄŸunu söyledi.

"UCM'ye üye olmak Filistin'in hakkı" diyen Ban, kendisinin de baÅŸvuruyu kabul etmekle Roma Statüsü'nün depozitörü olarak idari bir prosedürü yerine getirdiÄŸini anlattı.

Barış süreci ile UCM sürecinin farklı konular olduÄŸunu dile getiren Ban, "Barış süreci daha önemlidir. Taraflar müzakere sürecine yararlı bir atmosfer oluÅŸturmalılar" ifadesini kullandı.

Ban, tarafların müzakereye yanaÅŸmaması durumunda son 6 yılda 3 kez olduÄŸu gibi yeni bir trajik çatışmadan kaçınmanın garantisi olmadığını belirterek, tarafları diyaloÄŸa çağırdı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.