Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sırp siyasetçiye soykırım suçlaması

Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti meclisinde milletvekili olan Dragomir Vasiç'in soykırımla suçlandığı iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.



Bosna-Hersek SavaÅŸ Suçları Mahkemesi'nin kabul ettiÄŸi iddianamaye göre, Sırp Cumhuriyeti entitesinde milletvekili olan Dragomir Vasiç ve iki kiÅŸi daha Srebrenitsa'da soykırım yapmakla suçlanıyor.

Sekiz binden fazla BoÅŸnak erkeÄŸin öldürüldüÄŸü Srebrenitsa soykırımının gerçekleÅŸtiÄŸi 1995 yılında Vasiç, Zvornik bölgesinin emniyet müdürüydü.

Mahkemenin kabul ettiÄŸi iddianameye göre milletvekili Vasiç, Srebrenitsa, Bratunats ve Zvornikli sivillerin sürgüne gönderilmesi, fiziksel ve psikolojik ÅŸiddete maruz kalmaları, yetiÅŸkin erkeklerin ailelerinden alınıp öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

8 yıl siyasi çalışma yasağı

Vasiç, ekim ayında Bosna-Hersek'te yapılan seçimlerde ülkenin iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin meclisinde milletvekilliÄŸe seçilmiÅŸti.

Soykırım iÅŸlemekle suçlandığı iddianamenin kabul edilmesinin ardından Bosna Merkez Seçim Komisyonu'ndan gelen açıklamaya göre ise Vasiç'in milletvekili sıfatının geri alınması için kanunen henüz yeterli delil sunulmadı.

Vasiç, 2003 yılında dönemin Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown tarafından savaÅŸ suçlarından yargılanan Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç'e destek vermekten meclisteki görevinden alınmış, kararın iptal edildiÄŸi 2011 yılına kadar da siyasi alanda çalışması yasaklanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.