Sosyal Medya

Dünya

"Esad'la ateşkes cihatçı şiddeti durdurabilir"

Paris'teki Charlie Hebdo katliamının ardından cihatçı terör bir kez daha batı basınının gündeminde. Patrick Cockburn, "Paris, Şam ve Bağdat Sünni cihatçılığa karşı bir araya gelebilir" diye yazdı.



Ä°ngiltere’nin önemli gazetelerinden Independent’ın deneyimli OrtadoÄŸu muhabiri Patrick Cockburn, bugünkü yazısında Paris'te yaÅŸanan saldırı ile OrtadoÄŸu'daki geliÅŸmeler arasında baÄŸ kurdu.

BBC Türkçe servisinin Independent gazetesinden aktardığına göre Cockburn, " Avrupa 'yı da etkilemeye baÅŸlayan radikal Ä°slamcı ÅŸiddet sorununun çözümü için cihatçı akımların beslendiÄŸi Suriye ve Irak'taki iç savaşın durdurulması gerektiÄŸini" yazdı.

Cockbun bunun için Suriye CumhurbaÅŸkanı BeÅŸar Esad'la muhalifler arasında bir ateÅŸkese varılmasını önerdi ve "Paris, Åžam ve BaÄŸdat Sünni cihatçılığa karşı bir araya gelebilir" dedi.

Cockburn'ün yorumları özetle ÅŸöyle: "Åžu an dördüncü yılında olan Irak-Suriye iç savaşının kıvılcımlarının, Batı Avrupa'ya patlayıcı bir ÅŸiddeti yaymayacağını düÅŸünmek kabahatli bir ÅŸekilde naiflikti."

"IŞİD için savaÅŸmak üzere Suriye ve Irak'a zorlu bir yolculuk yapan binlerce genç Sünni Müslümanın bir bölümünün daha sonrasında, evlerinde, Ä°slam karşıtı olarak gördükleri hedeflere saldırarak dini inançlarının tanıtımını yapmayı seçecek olmaları her zaman muhtemeldi."

'PARÄ°S, ÅžAM, BAÄžDAT CÄ°HATÇILIÄžA KARÅžI BÄ°R ARAYA GELEBÄ°LÄ°R'

Cockburn bu yorumundan sonra El Kaide tipi örgütlerin dünyada ne kadar yayıldığının ölçümü için geçen hafta içinde farklı ülkelerde yaÅŸanan intihar saldırılarına göz atmayı öneriyor.

Yazarın hatırlattığı saldırılar şunlar:

"ÇarÅŸamba günü, Yemen'in baÅŸkenti Sana'da bir minibüsle yapılan intihar saldırısında 33 askeri öÄŸrencinin öldürülmesi. Salı günü Irak'ta, BaÄŸdat'ın kuzey doÄŸusundaki Anbar Eyaleti'ndeki intihar saldırısında 23 Irak askeri ve hükümet yanlısı Sünni aÅŸiret mensubunun öldürülmesi. Pazartesi günü Irak-Suudi Arabistan sınırında bir Suudi güvenlik yetkilisinin de aralarında bulunduÄŸu kiÅŸilerin öldürülmesi. 30 Aralık'ta Libya'daki Tobruk'ta hükümet binası önünde intihar saldırısı gerçekleÅŸtirilmesi."

Cockburn bu hatırlatmanın ardından ÅŸu yorumunu yapıyor: "Paris katliamını kim yapmış olursa olsun, bu büyüyen ÅŸiddet denizinde, Batı devletlerinin de etkilenmemesi ÅŸaşırtıcı olurdu."

Yazar, gerçek çözümün OrtadoÄŸu'da radikal Ä°slamcılığın yayılmasını önlemek olduÄŸunu kanısında: "Charlie Hebdo katliamının sorumlularının yakalanmaları ve cezalandırılmaları inançlarının merkezi vasfı ÅŸehitlik olan insanları caydırmayacak, ama Suriye'deki savaşı bitirmek veya hatta sadece ÅŸiddetini azaltmak ÅŸiddet dolu cihatçılığın içinde büyüyüp geliÅŸtiÄŸi suları kurutmaya baÅŸlatabilir."

Cockburn savaşın ÅŸiddetinin azaltılması için ABD , Ä°ngiltere, Fransa ve müttefiklerinin BeÅŸar Esad'ı devirmeyeceklerini kabul etmelerinin, Esad'ın da tüm Suriye'yi kazanmayacağını kabul etmesinin gerektiÄŸini söylüyor.

Cihatçı olmayan gruplarla Suriye yönetimi arasında ateÅŸkesler imzalanması gerektiÄŸini belirten Cockburn, "Åžam, BaÄŸdat ve Paris hükümetleri Sünni cihatçılığa karşı birleÅŸebilir" diye yazıyor.



KAYNAK: Radikal 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.