Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisinin 1,8 milyar lira olacağını bildirdi.
ÅžimÅŸek, Kanal 24 televizyonunun canlı yayınında gündemdeki konulara iliÅŸkin soruları yanıtladı.
Dört eski Bakan ile ilgili Meclis SoruÅŸturma Komisyonunun kararına iliÅŸkin soru üzerine ÅžimÅŸek, komisyonun hukuki bir süreç olduÄŸunu ve yürütülen çalışmaları da bu çerçevede görmek gerektiÄŸini söyledi. ÅžimÅŸek, "Komisyonu kuran, imkan saÄŸlayan partimiz. ÇoÄŸunluk bizdeydi. Dolayısıyla bu süreci o çerçevede görmek lazım. Siyaseten bu konu istismar edilmeye devam edilecek ama Türkiye'de hukuki süreç, mahkemelerde bu süreç iÅŸledi, ÅŸimdi de Meclis düzeyinde iÅŸliyor. Hiçbir ÅŸekilde komisyondaki arkadaÅŸlarımızla bir diyaloÄŸumuz, bir telkinimiz söz konusu deÄŸil. Åžimdi de Genel Kurul'da nihai karar verilecek. Takdir yüce Meclis'in demek lazım" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Bakan ÅžimÅŸek, borç yapılandırmasına yönelik soruları yanıtlarken, son yapılan kamu alacaklarının, vergilerin, sosyal güvenlik primlerinin yapılandırılmasının beklediklerinden daha büyük baÅŸarıya ulaÅŸtığını ifade etti.
Önceki yapılandırmalardan farklı olarak bu defa cezalardan da vazgeçmediklerine iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, vergilerin aslını, enflasyon farkını, yani reel deÄŸerini, ayrıca vergi cezalarını da aldıklarını belirtti. ÅžimÅŸek, ÅŸu bilgileri verdi:
"Tüm bunlara raÄŸmen 4,5 milyon mükellefimiz, vatandaşımız yapılandırmaya baÅŸvurdu ve 42,5 milyar liralık bir alacak yapılandırıldı. Bütçeyi elimizden geldiÄŸince muhafazakar varsayımlarla yapmaya çalışırız. Dolayısıyla bütçeyi hazırlarken yapılandırmadan hiçbir ÅŸey gelmeyeceÄŸini varsaydık. Yapılandırmadan önemli miktarda gelir elde edersek bunu ağırlıklı olarak yatırımlar için kullanacağız. Çünkü Türkiye'nin uzun vadeli geleceÄŸi açısından üretken kapasitenin artırılması çok önemli. Ä°lave gelecek geliri daha çok yatırımlarda belki kısmen de borç azaltmada kullanabiliriz. Yapılandırma bir af niteliÄŸinde olmamasına raÄŸmen ÅŸu an itibariyle son derece cesaret verici sonuçlara ulaşıldı. DoÄŸrusu bizim öngördüÄŸümüzün çok çok üzerinde bir ilgi var."
Maliye Bakanı ÅžimÅŸek, vergi uygulamaları konusunda yıl içinde yeni adımlar atılıp atılmayacağının sorulması üzerine, "Åžu an itibariyle gündemimizde yeni bir vergi düzenlemesi, vergi artışı yok" dedi.
Sigara fiyatlarını enflasyona yakın artırdıklarına değinen Şimşek, şunları kaydetti:
"Piyasadaki sigara fiyatları 10 liraya kadar çıkıyor. Paketi 10 liraya olan da var 5,5 lira olan da var. Maktu ÖTV'yi 5 kuruÅŸ artırdık, bunun fiyata yansıması 50 kuruÅŸ. 10 liralık sigaradaki artış payı yüzde 5 ama 5,5'ta ise yüzde 9. Dolayısıyla aslında biz yüzde 5 ile 9 arasında bir fiyat artışına gittik. Bu maktu bir vergidir ama yeniden deÄŸerleme oranına baktığınız zaman geçen sene yüzde 10,11'di. Dolaysıyla biz yeniden deÄŸerleme oranının altında artış saÄŸladık. Sigaradaki vergi artışından gelecek gelir yaklaşık 1,3 milyar lira."
Bakan ÅžimÅŸek, alkollü içkilerde ise ulusal düzeyde, standart bir fiyat olmadığını belirterek, ÅŸöyle devam etti:
"Çok ürün var, deÄŸiÅŸik fiyatlar var. Ama orada da bizim tahminimiz vergi artışının fiyatlara yansıması muhtemelen yüzde 10 ile maksimum yüzde 16 arasında olacak. Biraz yeniden deÄŸerleme oranının üzerine çıktık onun da temel sebebi AB'ye olan taahhüdümüz. Yani yerel bazı içkilerle ithal edilen bazı içkiler arasındaki pariteyi saÄŸlamamız lazım zaman içerisinde. Biz bir yol haritası vermiÅŸtik vergi faslını açarken. Mesela rakıyla ilgili çok tartışma yaÅŸanıyor. Onun aslında sebebi o. Yani AB üyelik sürecinde vergi faslını açarken birtakım taahhütlerde bulunduk. Yerel içkilerle uluslararası yani dışarıdan gelen içkiler arasında vergi yükünü zaman içerisinde eÅŸitlemeye gideceÄŸiz. Bunu iki türlü yapabilirsiniz yabancı içkilerde vergiyi indirerek de saÄŸlayabilirsiniz o pariteyi ama biz tercihimizi yükselterek yaptık. Alkollü içkilerde yaptığımız vergi artışlarının gelir etkisi yaklaşık 500 milyon lira olacak. Yani sigara ve içkideki vergi artışlarının bütçeye gelir etkisi 1,8 milyar lira olacak."
Sigara firmalarının vergiden kaçınmak, vergiyi daha düÅŸük tutmak için fiyatlarını indirdiklerine dikkati çeken ÅžimÅŸek, geçen yılın son çeyreÄŸinde bu trendi gördüklerini ifade etti. ÅžimÅŸek, "Buna müdahale edemeyiz ama ne yaptık AB'de olduÄŸu gibi bir asgari maktu vergi var, maktu vergi var, bir de oransal vergi var. Oransal vergiye dokunmadık, asgari maktuya da dokunmadık sadece son 6 ayın enflasyonu kadar artırdık. Esas itibariyle zaman zaman fiyatları düÅŸürerek vergi gelirlerimizi aşındırmaya yönelik sektörün stratejisini bozmaya çalıştık. Sektörün bu çabalarını biz ileriki dönemlerde de boÅŸa çıkartacağız ÅŸimdiden söyleyeyim. Fiyat indirmeye devam ederlerse önümüzdeki dönemde de bu maktu vergiler noktasında gereken düzenlemeleri yapacağız" diye konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.