Sosyal Medya

Dünya

ABD: IŞİD'e saldırırken sivilleri de öldürmüş olabiliriz!

ABD, IŞİD'e düzenledikleri hava saldırılarında sivillerin de öldürülmüş olabileceğini ve araştırdıklarını açıkladı



ABD'li yetkililerden, IŞİD'e düzenledikleri hava saldırılarında sivilleri de öldürdükleri itirafı geldi. ABD Savunma Bakanı sivillerin de öldürülmüÅŸ olabileceÄŸini kabul ederken, AFP'ye konuÅŸan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise 'Kara birlikremizi sahada olmadığı için kaç sivilin öldürüldüÄŸünü bilmiyoruz' ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı John Kirby sivil kayıplarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Benim bildiÄŸim Merkezi Komuta Üssü, sivil kayıpların olduÄŸuna yönelik iddiaları araÅŸtırıyor. Bu bizim ciddiye aldığımız bir konu, biz nereye ne zaman operasyon yaparsak yapalım sivil kayıpların en az olmasına özen gösteriyoruz" iddiasında bulundu.

Dünya genelinde faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD'e yönelik düzenlediÄŸi hava saldırılarında sivil kayıpların olduÄŸunu rapor etmiÅŸti. Saldırılardaki kayıpların büyük bölümünün Suriye'deki hava saldırılarında meydana geldiÄŸi kaydediliyor. Ä°ngiltere merkezli Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü sadece Ekim ayında Suriye'de 32 sivilin ABD hava saldırılarında öldürüldüÄŸünün tespit edildiÄŸini açıkladı. 

Agence France Presse'e konuÅŸan ve ismini vermeyen ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili de "GeldiÄŸimiz aÅŸamada bu saldırılarda sivil kayıpların meydana gelmiÅŸ olması büyük bir ihtimal ancak kara birlikleri olarak saldırıların gerçekleÅŸtiÄŸi bölgelerde bulunmadığımız için kaç sivilin öldürüldüÄŸünü tahmin etmek zor" ifadelerini kullandı. 

BÄ°Z ÖLDÜRMÜÅž OLABÄ°LÄ°RÄ°Z, SÄ°Z GÖRÜRSENÄ°Z BÄ°ZE HABER VERÄ°N!

ABD'li askeri yetkililer, sivil kayıplarla ilgili iddiaların dikkate deÄŸer olduÄŸunu söylerken, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı ise sivil ölümleriyle ilgili iddiaları dikkate aldıklarını açıkladı. Yapılan açıklamada, ABD'nin düzenlediÄŸi hava saldırılarında öldürülen sivillere ait görüntülerin bulunması halinde kendilerine iletilmesi istendi. ABD bu sayede öldürdükleri siviller konusunda soruÅŸturma açacaklarını belirtti. 

IŞİD SAVUNMA POZÄ°SYONUNA GEÇTÄ°

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Pentagon'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadelesine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

IŞİD'in kayıp ve zararlarına yönelik soru üzerine, kesin rakamlar vermeyen ve amacın kaç kiÅŸinin öldürüldüÄŸünü saymak olmadığını belirten Kirby, yine de IŞİD'in yüzlerce mensubunu, araçlarını ve binalarını yok ettiklerini, petrol akışına darbe vurduklarını dile getirdi.

Kirby, IŞİD'in ivmesinin durdurulduÄŸunu belirterek, son birkaç haftadır IŞİD'in Irak'ta daha çok savunma pozisyonuna geçtiÄŸini ve yeni topraklar kazanamadığını kaydetti.

Ancak kimsenin buna "olmuÅŸ bitmiÅŸ" gözüyle bakmadığını ifade eden Kirby, IŞİD'in hala Musul üzerinde kontrolünün sürdüÄŸüne, özellikle Ramadi olmak üzere Anbar'ın bazı bölgelerinde çekiÅŸmeli mücadelelerin devam ettiÄŸine ve IŞİD'in Beyci'yi ve Yezidiler'i tehdidinin hala var olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Kirby, "Yani daha çok çekiÅŸmeli bir ortam var ama son haftalarda IŞİD'den önemli bir yeni saldırı giriÅŸimi görmedik. Son haftalarda daha çok savunma pozisyonundalar" ifadesini kullandı. Kirby, yine de IŞİD'den yeni hücumlar da beklenebileceÄŸine iÅŸaret etti.

Öte yandan Kirby, Irak güçlerine eÄŸitim için gönderileceÄŸi daha önce belirtilen Amerikan personelinin bir kısmının daha, bu ay sonuna kadar Irak'a gönderileceÄŸini açıkladı. Irak'ta ÅŸimdiden El-Esed havaüssünde ve diÄŸer iki bölgede eÄŸitim için Amerikan personelinin halihazırda bulunduÄŸunu ve sınırlı sayıda eÄŸitimlerin de baÅŸladığını anlatan Kirby, Irak'ta sıfırdan ordu kurmadıklarını da vurguladı. Kirby, Irak güçlerinin bazılarının çok iyi olmasına raÄŸmen bazılarının daha çok eÄŸitime ihtiyacının bulunduÄŸunu, amaçlarının Irak ordusunu yeniden kurmak deÄŸil, olanları güçlendirmek olduÄŸunu söyledi.

"OLUMLU BÄ°R Ä°ÅžARET"

Türk diplomatik kaynaklar, Suriyeli muhaliflere yönelik "eÄŸit donat" programına iliÅŸkin mutabakat muhtırasının Ocak ayında imzalanmasının beklendiÄŸini ve bu kapsamda 3 yılda toplam 15 bin kiÅŸinin eÄŸitilmesinin hedeflendiÄŸi belirtmiÅŸti.

Kirby, konuyla ilgili soru üzerine, Türkiye ile Suriyeli muhaliflerin eÄŸitilmesi ve ekipmanı için koordinasyon ve planlamaya devam ettiklerini bildirerek, "Bu görüÅŸmeler devam ediyor. Åžu anda bu konuda bir açıklamam yok ama (Türkiye) DışiÅŸleri Bakanlığından gelen açıklama bizce olumlu ve iyi bir iÅŸaret" dedi.

Suriyeli muhaliflerin eÄŸitilmesi noktasında ÅŸu anda Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın ev sahipliÄŸini kabul ettiÄŸini anımsatan Kirby, eÄŸer bu konudaki çabalar aynı ÅŸekilde devam ederse, bahar baÅŸlarında eÄŸitimlere baÅŸlayabileceklerini düÅŸündüklerini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.