Sosyal Medya

Dünya

Mesleğin yoksa Avrupa almıyor



Hiç kimse, çadır kentte yaÅŸayan mültecinin akademik kariyer sahibi bir öÄŸretim üyesi olduÄŸunu düÅŸünmez. “Öldürülmekten kurtarılmış, kalacak yer, sıcak çorba ve ısınmak için bir battaniye verilmiÅŸ” milyonlarca Suriyeli’den biri olarak bakar. Ömer Hoca, Suriye-Türkiye sınırındaki mülteci kampındaki Batı ülkelerine iltica hakkı bekleyen yüzlerce Suriyeli’den biri. Daha zengin olan Suriyelilerin Türkiye’nin büyük ÅŸehirlerinde kendilerine yeni bir hayat kurmuÅŸken o ailesiyle kampın zor koÅŸullarına dayanmaya çalışıyor.
HUKUK DERSÄ° VERÄ°YORDUM
“SavaÅŸtan önce Halep’te yaşıyordum ve hukuk dersleri veriyordum. Esed rejimi fakültede rejim lehine propaganda yapmamı istedi ancak kabul etmedim. Öldürmekle tehdit ettiler. SavaÅŸ Halep’te kızışınca ailemi alarak sınıra geldim. Yıllardır bu kampta yaşıyorum” diyor Ömer ve mülteci kamplarının nasıl uluslar arası insan pazarı haline geldiÄŸini anlatıyor:
NÄ°TELÄ°K YOKSA HAYAT YOK
“Öldürülmekten ve sefaletten kurtulmak için bir Avrupa ülkesinde yaÅŸanılması gerektiÄŸini düÅŸünmeye baÅŸladık. Zengin olanlar için sorun yok. Ama yoksa iltica hakkı kazanmak için üstün meziyetlere sahip olman gerekiyor. Niteliklileri zaten Avrupa, iltica hakkı vererek ülkelerine alıyor ve kendisine hizmet ettiriyor.”
Sınırı kaçak geçmek için de bir “birikime” ihtiyaç var. Ama yoksa, iltica talebinde bulunan Suriyeli’nin, Avrupalı yetkililerce “beÄŸenilmesi” ÅŸart. O’nu yaralayan kendisini beÄŸendirmeye çalışmak. “En zoru da bu." 
MESLEĞİ OLANI ALIYORLAR
SavaÅŸtan önce Halep Üniversitesi’nde CoÄŸrafya eÄŸitimi gören Agit de yerini yurdunu terk edenlerden. Suriyeli bir Kürt olan Agit mülteci kamplarında yaÅŸamak istemediÄŸi için Ä°stanbul’a gelmiÅŸ. Åžu an bir kafede garsonluk yapan Agit de neredeyse 2 yıldır Almanya’nın kendisine sığınma hakkı vermesini bekliyor ve ayda bir kez Almanya konsolosluÄŸuna gidiyor.

Çadır dönemi bitiyor

Ä°HH Ä°nsani Yardım Vakfı (Ä°HH), Suriye içindeki mülteci kamplarının donanımlarını arttırıyor. Mültecilere daha iyi bir yaÅŸam sunmak için kolları sıvayan Ä°HH, Suriye’nin Azez ilçesinde kurulan kampın açılışını yaptı. Ä°HH’nın kurduÄŸu kampta mülteciler çadırda deÄŸil konteynerler de yaÅŸayacak. Yeni kurulan konteyner kampta yaklaşık bin 50 barınak bulunuyor. Kampın açılış töreninde konuÅŸan Ä°HH BaÅŸkanı Bülent Yıldırım, “Bu kardeÅŸlerimiz kışın çamur içinde yaÅŸadı, soÄŸuktan ölenler oldu. Åžükürler olsun ki bugün insan onuruna yakışır bu kampın açılışını yaptık. Mescidi, hastanesi, okulu da inÅŸa ediliyor. Burada 10 bine yakın Suriyeli kalacak” dedi.

AÅŸağılanmışlık ömürboyu  sürer

Ömer Hoca, "Gelip bizi beÄŸenecekler, seçecekler ve uçaÄŸa bindirip götürecekler. Biz belki yeni bir hayat kuracağız, öldürülmekten, iÅŸkenceden kurtulacağız ama ömür boyu bu aÅŸağılanmışlık duygusunu hissetmeye devam edeceÄŸiz.” ÅŸeklinde konuÅŸuyor.

Avrupa’ya 500 bin baÅŸvuru

Ä°ç savaşının baÅŸlamasından bu yana Suriye'den AB üyesi ülkelere yapılan iltica baÅŸvurusu 500 bin’e yaklaÅŸtı. Almanya’ya iltica baÅŸvurusunda bulunan mülteci sayısı yüz bine yaklaşırken Almanya, 30 bin Suriyeli’yi ülkesine kabul edeceÄŸini açıkladı. BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (UNHCR) raporlarına göre Batılı 20 ülke 20 bine yakın Suriyeli mülteciyi kabul edeceÄŸini bildirdi. Mülteci kabulünde ülkeler kriterlerini kendi belirliyor ve diploma sahibi veya nitelikli iÅŸ gücüne sahip olanları alıyor. Savaşın başından bu yana Türkiye’ye ve Türkiye’nin kurduÄŸu kamplara gelen sığınmacı sayısı 1 milyonu aÅŸtı. 10 milyon Suriyeli savaÅŸ nedeniyle evini terk etmek zorunda kaldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.