Sosyal Medya

Güncel

Uygulama 1 Ocak'ta başladı! Bin 500 taksinin ruhsatı tehlikede

Verilen süre doldu. 3 bin araçtan sadece bin 500'ü modelini değiştirdi. Geriye kalan bin 500 araç sahibi için ise uykusuz geceler başlıyor.



Ä°stanbul’daki binlerce taksiyi ilgilendiren kararın süresi geçtiÄŸimiz günlerde doldu. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar üzerine, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle Ä°stanbul’da artık 5 yaşın üzerinde taksi bulunmaması gerekiyor. Ancak ÅŸu ana kadar 5 yaşın üzerinde olduÄŸu tespit edilen 3 bin araçtan yaklaşık bin 500’ünün modelini deÄŸiÅŸtirdiÄŸi belirtiliyor. Karar çerçevesinde aracını deÄŸiÅŸtirmeyenlerin ise ruhsatlarının iptal edileceÄŸi ve trafikte görüldüÄŸü yerde baÄŸlanacağı ifade ediliyor.

10 YILDIR ÖTELENÄ°YORDU

Ä°stanbul’daki taksilere yönelik 10 yıl önce alınan ancak uyum amaçlı her yıl ötelenerek bu zamana kadar taşınan ‘’5 yaÅŸ’’ ÅŸartı 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle tamamen hayata geçiriliyor.

KARARDA DEĞİŞİKLİK YOK

Ä°stanbul Taksiciler Odası BaÅŸkanı Yahya UÄŸur ise, 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulanması beklenen kararda herhangi bir deÄŸiÅŸiklik olmadığının altını çizerek, kararın uygulanmaya devam ettiÄŸini söyledi.

3 BÄ°N ARAÇTAN BÄ°N 500’Ü YENÄ°LENDÄ°

Karar kapsamında Ä°stanbul’da bulunan 5 yaşın üstündeki 3 bin aracın bin 500’ünün ÅŸu ana kadar yenilendiÄŸini de ifade eden UÄŸur,  söz konusu kararın artık her yıl ruhsat yenileme iÅŸlemlerinde takip edilip, uygulanacağını ve 5 yaşın üstündeki taksilerin Ä°stanbul trafiÄŸine asla çıkartılmayacağını kaydetti.

RUHSATLARI Ä°PTAL EDÄ°LÄ°P, 60 GÜN BAÄžLANACAK!

Karar kapsamında belirtilen son süre olan 1 Ocak itibariyle yeni model deÄŸiÅŸimi yapılmayan bin 500 taksi ile ilgili ise, UKOME’nin aldığı söz konusu karar kapsamında deÄŸiÅŸim yapılmayan araçların ruhsatlarının iptal edileceÄŸini ve korsan pozisyonuna düÅŸüp trafikte görülmesi halinde ise baÄŸlanarak 60 gün parka çekileceÄŸini vurgulayan UÄŸur, belki araç sıkışıklığı yüzünden sürenin 2 aya daha yayılabileceÄŸini ama bu kararın da henüz kesin olmadığını söyledi.

AMAÇ GÜVENLÄ° VE KONFORLU YOLCULUK

Ä°stanbullulara daha iyi hizmet ve güvenli yolculuk için baÅŸlatılan çalışmanın ÅŸoförleri de ilgilendirdiÄŸini belirten UÄŸur, '’Åžoför arkadaÅŸlarımız günde 15-16 saat arabada geçiriyor. Onlar içinde konforlu bir ortam oluÅŸmuÅŸ olacak. ‘’ dedi.

SABIKADAN SONRA ŞİMDİ DE UYUŞTURUCU ŞARTI

2015 yılı için taksicilere yönelik yeni bir uygulamanın daha haberini veren UÄŸur, ‘’Bundan önce aldığımız karar ile ÅŸoför olacak arkadaÅŸlarda sabıka ÅŸartı arıyorduk. Ancak bu seneden itibaren artık kiÅŸilerin ÅŸoför olabilmesi için uyuÅŸturucu da kullanmaması gerekecek. Bunun için uyuÅŸturucu kullanmadığına dair rapor isteyeceÄŸiz. Åžoförlerin yaptıracağı söz konusu testlerde geçmiÅŸe yönelik 6 aylık bir süreç takip edilebiliyor ve uyuÅŸturucu kullanmışsa ÅŸayet ortaya çıkabiliyor.’’ diye konuÅŸtu.

HER YIL DÜZENLÄ° OLARAK YAPILACAK

Yapılacak uyuÅŸturucu testlerinin bundan sonra her yıl düzenli olarak ruhsat yenilemelerinde isteneceÄŸini de sözlerine ekleyen UÄŸur, testlerin Ä°stanbul’daki 35 binin üzerindeki taksiciyi doÄŸrudan ilgilendirdiÄŸini söyledi.

BiTAKSÄ° MODERN DEÄžNEKÇÄ°LÄ°K!

Son dönemlerde ortaya çıkan ve mobil üzerinden vatandaÅŸa taksi hizmeti veren BiTaksi tarzındaki uygulamalara da deÄŸinen UÄŸur, bu tarz uygulamaların ‘’Modern deÄŸnekçilik’’ olarak yorumlayarak sözlerini ÅŸöyle sürdürdü;
‘’ Ruhsat alınırken taksi plakasına ve istenen kriterler için çok ciddi bedeller ödeniyor. O yüzden bu bedeller karşılığında Ä°stanbullu taksiciler müÅŸterilerini ücretsiz alabilmeli. MüÅŸterinin para karşılığında verilmesini yanlış buluyorum. Bunu ‘’Modern deÄŸnekçilik’’ olarak görüyorum. Çünkü bu müÅŸteriyi para karşılığında taksiciye vermek anlamına geliyor. Taksiciden para çıkan sistemlerin hepsine karşıyız. Çünkü bu taksicinin hakkı. Devlet ruhsat vererek bu yönde ona taşıma hakkı vermiÅŸ.’’

KAYNAK: Haber 7 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.