Sosyal Medya

Coğrafyamız

SMDK: Gündemimizde rejimle diyalog yok

SMDK Başkanı Hoca, "Muhalefetin en büyük kanadı olan SMDK, Moskova'ya davet edilmedi. Ne SMDK'nın ne de diğer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var" dedi



Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Halid Hoca, "Cenevre-1 temelinde yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda Suriye rejimiyle masaya oturmayacaklarını" belirtti.

Hoca Ä°stanbul'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, "muhalefetin en büyük kanadı" SMDK'nın, Rusya'nın baÅŸkenti Moskova'da yapılması planlanan müzakerelere davet edilmediÄŸini, yalnızca bazı muhalif kiÅŸilere davet gittiÄŸini belirterek, "Ne SMDK'nın ne de diÄŸer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var" dedi.

Hoca, "Cenevre-1 esas alınarak yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda Suriye rejimiyle Moskova'da masaya oturmayacağız" diye konuÅŸtu.

SMDK'nın gelecek dönemde Suriye içindeki muhalefetle kontrolü ele alacağını ve diÄŸer muhalif temsilcileri Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de toplayan yapının koalisyon olacağını belirten Hoca, Suriye halkı ve tüm devrimci güçleri SMDK etrafında toplanmaya çağırdı.

Bu baÄŸlamda SMDK'nın Suriye halkına karşı görevi gereÄŸi yeni bir döneme baÅŸlamak için her düzeyde çalışması gerektiÄŸini kaydeden Hoca, "SMDK tüm devrimci ve siyasal aktörlerle birlikte çalışacak" dedi.

Halid Hoca, BM'nin SMDK'yı tanımasına iliÅŸkin ise bunun uluslararası siyasi tanınma ile baÄŸlantılı olduÄŸunu ancak hukuki açıdan hala rejimin tanınır durumda bulunduÄŸunu bu yüzden de resmi belgelerin yenilenmesinde SMDK'nın türlü zorluklarla karşı karşıya geldiÄŸini ve bazı dost ülkelerle bu zorlukların çözülmeye çalışıldığını ifade etti.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın giriÅŸimi hakkında da ise "bunun bir fikir olduÄŸu, plan seviyesine ulaÅŸmadığı" deÄŸerlendirmesinde bulundu ve gerçekleÅŸtiÄŸinde SMDK'nın görüÅŸünü dile getireceÄŸini belirtti. Ortada bir "Mısır giriÅŸimi" olduÄŸuna dair iddiaları yalanlayan Hoca, durumun, SMDK'nın giriÅŸiminde muhaliflerin istiÅŸare buluÅŸmasından ibaret olduÄŸunu aktardı.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye muhalefetini oluÅŸturan grupların Moskova'da bir araya gelmelerini önermiÅŸti.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır LukaÅŸeviç, 20 Ocak 2015'ten sonra Moskova'da düzenlemeyi planladıkları müzakerelere önce Suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceÄŸini, daha sonra görüÅŸmelere hükümet temsilcilerinin de dahil olacağını söylemiÅŸti. Esad yönetimi, müzakerelere katılmaya hazır olduÄŸunu açıklamıştı.

Dünya Bülteni

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.