Güncel
Tankları asker Erbil'e göndermedi
Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, Ağustos ayında IŞİD'in Erbil'e yönelik saldırısında Barzani'nin destek talebi üzerine Ankara'nın yardım etmek istediğini ancak askerlerin harekete geçmediğini yazdı. Yayman'a göre bu durum, Erbil ile Ankara arasında bir güven sorunu yaratırken, durum İran'a yaradı.
Hükümetten iyi haber alan yazarlardan biri olarak bilinen Hüseyin Yayman, pazar günkü "Tanklar neden hareket etmedi?" yazısında, Ankara'da yaÅŸanan "IŞİD krizi"nden bahsetti. Yayman, Irak Åžam Ä°slam Devleti'nin (IŞİD) 8 AÄŸustos 2014'te Erbil'e yöneldiÄŸini hatırlattı ve Erbil'den Ankara'ya yardım çaÄŸrısı yapıldığını ancak bu çaÄŸrıya yanıt verilmediÄŸini iddia etti:
"Türkiye’nin Erbil’de çok sayıda güvenlik birimi var. Bunların en başında da MÄ°T (Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı) Erbil ofisi geliyor. MÄ°T, durum raporu hazırlayarak meselenin aciliyetini Ankara’ya iletiyor. Ä°stihbaratçılar yaptıkları deÄŸerlendirmelerde IŞİD kuÅŸatmasına karşı Türkiye’nin Erbil’e yardım etmesini istiyorlar. Ankara’ya farklı senaryolar sunuluyor. A planında, Erbil’e hava desteÄŸi saÄŸlanması ve bölgesel yönetimin içine girdiÄŸi krizden kurtarılması var. B planında ise Bamerni ve Kanimaso’da bulunan zırhlı birliklerin harekete geçirilmesi isteniyor."
'Fidan, TSK'ya iletti, asker kabul etmedi'
Hüseyin Yayman, baÅŸta Ä°ran olmak üzere birçok ülkenin bölgesel yönetime yardım sözü verdiÄŸini söylüyor. Ancak Irak Kürdistan Özerk Bölgesi BaÅŸkanı Mesut Barzani'nin "özellikle Türkiye’nin yardım etmesini istediÄŸini" de ekliyor. Talep MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'a iletildikten sonra Fidan askeri yetkililerle görüÅŸüyor.
"Erbil’deki güvenlik bürokrasisi bu psikolojiyi Ankara’ya bildiriyor. Hatta konuÅŸmalar öyle bir noktaya geliyor ki bölgede bulunan tank taburunun hareket ettirilmese dahi manevra yaptırılması isteniyor. Bu talep MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan’a iletiliyor. Fidan, TSK yetkilileriyle görüÅŸüyor ve konunun önemini anlatıyor. Ancak Ankara’daki askeri yetkililer hiçbir ÅŸekilde bu teklife sıcak bakmıyorlar. O ana kadar Türkiye ile stratejik müttefik ve kardeÅŸ olduklarını sanan Barzani yönetiminde bu durum hayal kırıklığına yol açıyor."
"Siyasi iradenin onayına" rağmen
Yayman yazısında TSK'nın gelen bu raporlara raÄŸmen harekete geçmemesinin oluÅŸturduÄŸu sorunlara da ÅŸu ifadelerle dikkat çekiyor:
"TSK’nın, siyasi iradenin onayına, bölgede defacto bir durum elde etme ihtimali doÄŸmasına raÄŸmen kritik bir zamanda Erbil’e yardım etmemesi izahı zor bir durum oluÅŸturuyor. Uzmanlar, Türkiye tank birliÄŸini harekete geçirseydi hem fiili bir kazanım elde edecekti hem de Erbil yönetiminin güveni pekiÅŸmiÅŸ olacaktı diyorlar.
Genelkurmayın neden böyle bir hal tarzı benimsediÄŸini ilerde öÄŸreneceÄŸiz. Ancak görünen o ki ortada birçok cevapsız soru var. Askerler farkında olmadan, ABD’nin IŞİD üzerinden Ankara ve Erbil’i terbiye etme stratejisini hayat geçirmesine olanak saÄŸladılar."
"Ankara - Erbil ilişkilerinde kırgınlık"
Hüseyin Yayman, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun Kasım 2014'teki Erbil ziyaretiyle Ankara-Erbil iliÅŸkilerindeki kırgınlığın bir nebze giderildiÄŸini ancak krizin hâlâ atlatılmadığını söyledi. Yazısında, "Son günlerde hatırlı dostların araya girmesiyle yeni bir arka kapı diplomasisi baÅŸlamış. Ancak özellikle Neçirvan Barzani’nin (Irak Kürdistan Özerk Bölgesi BaÅŸbakanı) üzerinde büyük baskı olduÄŸu öne sürülüyor" dedi.
Türkiye’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle stratejik düzeyde iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmaları var. Türkiye, geçen yıl Kürt yönetimiyle 49 yıllık bir enerji anlaÅŸması imzalamıştı.
Vatan Gazetesi
Henüz yorum yapılmamış.