Bilim Teknoloji
İşte düşen uçakların neden zor bulunduğunun cevabı
İki yüksek yolcu kapasiteli uçak 401 yolcu ve uçuş ekibiyle beraber okyanusa düştü. İki kazada da uçakla irtibat, pilotlar herhangi bir sorundan söz etmeye fırsat bile bulamadan kaybolmuştu.
Okyanusta uçan uçakların karada bulunan radyo iletiÅŸimi ve radarlarınınmenzilleri dışında kaldığı çok kiÅŸi tarafından bilinmiyor.
GPS ve uydu telefonları gibi uydulara dayalı teknolojiler, bu uçakların yeri hakkında bilgi saÄŸlıyor. Ancak, bu iletiÅŸim yöntemlerinin yarattığı masraf, her yerde kullanılmalarına engel oluÅŸturuyor.
Ohio Üniversitesi’nden elektrik mühendisliÄŸi profesörü Michael Braasch çok yakın zamanlara kadar uyduları kullanarak bir uçağın saniye saniye nerede olduÄŸunu bilmenin ortaya çıkaracağı masraf nedeniyle bu yönteme baÅŸvurulmadığını söylüyor. Pilotların belli aralıklarla hava trafik kontrolörlerine pozisyon bilgisi vermesi gerekiyor. Ancak acil durumlarda genel olarak pilotların bu bilgiyi vermesi mümkün olmuyor.
'MASRAF...'
Aralık başında Uluslararası Hava Taşımacılık DerneÄŸi yayınladığı raporda tüm uçakların, pilotlardan bağımsız biçimde çalışan yer ve durum bildiren bir sistemle donatılması kuralının getirilmesini önerdi. Profesör Braasch, bazı havacılık ÅŸirketlerinin bu öneriyi uygulama konusunda isteksiz olduÄŸunu belirtiyor. Konunun masraf olduÄŸunu belirten uzman, herkesin belli standartlar üzerinde anlaÅŸma konusunda da zorlandığını da söylüyor. Ancak Braasch, son 20-25 senedir uydu teknolojilerine sahip olunduÄŸunu, yani teknolojik açıdan bu uygulamaya engel oluÅŸturacak bir durumun olmadığını vurguluyor. Bazı pilotlar da uçaklarda otomatik çalışan ve yangın durumunda çalışmaz hale gelebilecek bir elektronik sistem bulunması konusunda ÅŸüphelerini dile getiriyor.
Bugüne kadar uçuÅŸ bilgilerini kaydeden tek sistem kara kutular. Bunlar da tamamen pilotların kontrolü dışında. Amerika’nın sesine göre Braasch, Mart ayında Malezya Havayolları kazasından sonra herkesin bir ÅŸeyler yapılması gerektiÄŸi konusunda birleÅŸtiÄŸini söylüyor. Uzman, bu çaÄŸda geniÅŸ gövdeli bir uçak kaybolduÄŸunda, nerede olduÄŸu konusunda bir fikir sahibi olmamanın saçma olduÄŸunu belirtiyor.
Amerika ve Avrupa, Otomatik Bağımlı Gözetim-Yayın Sistemi (ADS-B) üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Sistem, uçağın pozisyonunu belli aralıklarla uçuÅŸ kontrolörlerine ve yakındaki diÄŸer uçaklara bildirecek. Sistem, bazı uçaklarda Avrupa’da 2017, Amerika’da 2020 yılına kadar zorunlu hale gelecek.
Henüz yorum yapılmamış.