Sosyal Medya

Güncel

Nuri el-Malikiden büyük itiraf

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonucu ülkenin kan gölüne dönüştüğünü ve bunun devam edeceğini söyleyerek, "Bunu ne güvenlik güçlerimiz ne de koalisyon güçleri durdurabilir" dedi.



Irak Parlamentosu tarafından baÅŸkent BaÄŸdat'ta düzenlenen Mevlit Kandili programında konuÅŸan Maliki, önceleri dünya ülkelerinde her Müslümana terörist olarak bakıldığını söyledi. Maliki, Irak'ta ayrılıkçı düÅŸünce ve tarafların olduÄŸunu ileri sürerek, söz konusu "ayrılıkçıların" ülkeye terör getirdiÄŸini ve kutsal yerlerin hedef alındığı savundu.

Ä°slam'ın barış dini olduÄŸuna iÅŸaret eden Maliki, dış güçlerin Irak'ı sürekli mezhepçilikle vurduÄŸunu belirterek, bazı ülkelerde mezhepler arası yakınlaÅŸma toplantıları yapıldığını fakat baÅŸarısız olduÄŸunu dile getirdi.

"Biz bu Sünni ve Åžii ayırımından ne elde ettik diye durup düÅŸünmemiz gerekir" diyen eski BaÅŸbakan Maliki, ÅŸunları kaydetti:

"Ümmetin hali bugün Libya, Irak ve Suriye'de içler acısı. Ülkemiz kan gölüne çevrildi. Bunu ne Irak güvenlik güçleri ne de koalisyon güçleri durdurabilecek. Tek durduracak ÅŸey itidaldir. Aramızdaki ihtilafları bir kenara bırakıp sözümüzü birleÅŸtirmemiz lazım. Sünni ve Åžii toplumu arasında sorun yok. Sorunu biz siyasiler yaratıyoruz. Siyasiler olarak toplumu bu tehlikeli duruma sokuyoruz. VatandaÅŸlarımızın birbiriyle ihtilafı yok. AÅŸiretlerimiz hepsi Sünni ve Åžii'dir. Aralarında evlenme ve akrabalıklar söz konusudur."

Irak'taki sığınmacıların kötü ÅŸartlarda yaÅŸam mücadelesi verdiÄŸini aktararak Maliki, ülkedeki ÅŸiddet nedeniyle evlerini terk eden insanların durumlarının düzeltilmesinde herkesin sorumlu olduÄŸunu belirtti.

Nuri el-Maliki "Hangi mezhep ve etnisiteye ait olursak olalım, hepimizi koruyacak ulusal Irak kimliÄŸimizi muhafaza etmemiz lazım. Irak kimliÄŸi tüm kimliklerin üzerindedir" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.