Sosyal Medya

Güncel

İşte Türk askerinin yeni mücadele planı

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin ardından güncellenecek Askeri Güvenlik Strateji Belgesi'nde yeni dönemdeki güvenlik algısı değişecek.



Paralel yapılanma ve devlet içindeki illegal örgütlenmelerin “Milli iradenin tecellisine engel her türlü faaliyet” olarak Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne (MGSB) girmesi ve MGK'da alınan; tüm kurumların topyekûn mücadele etme kararı kapsamında MGSB'nin güncellenmesinin ardından; belgedeki genel tehdit algılamaları ışığında; uygulama kitabı niteliÄŸindeki Askeri Güvenlik Strateji Belgesi de güncellenecek. MGK ve askeri bürokrasi tarafından hazırlanacak, Bakanlar Kurulu'nun onayıyla yürürlüÄŸe girecek olan belgede önemli deÄŸiÅŸiklikler yapılacak.

Yeni dönemde devletin stratejik sayılan tüm kurumlarının içinde olacakları savunma stratejisi üç ayak üzerine inÅŸa edilecek:

1- Biçimlendir, 2- Mukabele et, 3- Hazırlıklı ol. (ABD de güvenlik stratejisini inÅŸa ederken benzer bir model uyguluyor...) 

Paralel Yapı'nın devletin gizli sırlarını ifÅŸa etmeye yönelik hamlesi, kripto bilgilerin sızdırılması, devletin farklı birimlerindeki örgütlenmeler ve gruplar, Kobani eylemleri, Gezi olaylarının farklı noktaya ulaÅŸması, Twitter ve Youtube üzerinden yürütülen kampanyalar ve dış dünyada oluÅŸturulan algı, yeni bir güvenlik ve savunma konsepti geliÅŸtirilmesi ihtiyacı doÄŸurdu. Önümüzdeki dönemdeki güvenlik stratejisi, “Tehdit tabanlı planlama yerine, yetenek ve etkiye dayalı stratejiye, planlamaya geçilmesi” olarak tanımlanıyor. Bu amaçla güvenlik güçlerinin simetrik, klasik vurucu güçlerinin yanı sıra kamu kurumlarının tehditlerle topyekûn mücadelesi için yeni doktrinler oluÅŸturuluyor.

Bu çalışma, TSK'nın reorganizasyonu ve savunma reformuyla eÅŸzamanlı yürüyor.

DeÄŸiÅŸen ve asimetrik hale gelen tehdit tanımları artık savunma reflekslerinin çok boyutlu, çok katmanlı ve dinamik mücadele anlayışıyla yürüyeceÄŸini gösteriyor. Bunun için kapsamlı, tüm kurumların hatta sivil toplum örgütlerinin iÅŸbirliÄŸi yapacağı bir yapılanmaya ihtiyaç duyuluyor. 

"ASÄ°METRÄ°K MÜCADELE"

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre Kobani ve Gezi olaylarından yola çıkılarak Counter Insurgency (ayaklanmaya karşı koyma) stratejisi ve doktrini oluÅŸturulacak; kurumlara ve sivil toplum örgütlerine görev verilecek. Borsa, finans, bankacılık sektöründe dışarıdan spekülatif giriÅŸimler, kara para aklama operasyonları, sosyal medya aracılığıyla yürütülen operasyonlara karşı dinamik, çok katmanlı, asimetrik mücadele stratejileri oluÅŸturulacak. Toplumsal yapıyı, kamu düzenini bozmaya yönelik sosyal medyadaki mücadele de bunlardan biri...

ÜÇ AYAKLI SAVUNMA KONSEPTÄ°

1 - BÄ°ÇÄ°MLENDÄ°R: Tehditlere karşı koyarken, bazı alanlarda güvenlik ortamının biçimlendirilmesi gerekiyor. Kurumlar ortak akıl oluÅŸturacak, tehditlere hazır hale getirilecek. Teknik, taktik kabiliyetleri iyileÅŸtirilecek. Hangi tehdide hangi enstrümanı kullanarak nasıl karşılık verileceÄŸi öÄŸretilecek. Dışarıdan destekli sivil ayaklanmalar ve itaatsizlik politikalarına karşı mücadele metotları geliÅŸtirilecek.

2 - MUKABELE ET: Ayaklanmaya karşı tezler anlatılacak. Karşı konulduÄŸu zaman anında bütün devlet kurumları, sivil toplum örgütleri dahil, mukabele edecek. Tehdide karşı proaktif tepki verilecek. Simetrik, caydırıcı askeri kuvvet yapısı yanında hibrit (melez) harekât tarzları ortaya konulacak. 

3 - HAZIRLIKLI OL: Tehditleri bertaraf edebilmek için bütün kurumlar hazır tutulacak. Bütün kurumlar kendi savunma ve güvenlik altyapılarını, doktrinlerini oluÅŸturacak. Yeni istihbarat doktrinleri oluÅŸturulacak. DoÄŸal felaketler, siber saldırılar, sivil gerginliÄŸi azaltma, kamu düzenini ve iç barışı sürdürme konusunda hazırlık yapılacak.

(Habertürk)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.