Sosyal Medya

Sağlık

Hekimler resti çekti 2015'in ilk uygulaması hüsrana uğradı

2015'in ilk hayata geçirilmesi planlanan uygulaması "Cumartesi Nöbetleri"nde hekim tepkisi yüzünden istenilen sonuca ulaşılamadı.



77 milyon vatandaşı ilgilendiren uygulama dün sessiz sedasız baÅŸladı. Acil servislerde hafta sonları yaÅŸanan yoÄŸunluÄŸu azaltmak üzere SaÄŸlık Bakanlığı tarafından baÅŸlatılan "Cumartesi Nöbetleri" kapsamında binlerce aile hekimi kendisine belirtilen zaman dilimleri içerisinde nöbette kalması gerekirken istenilen olmadı. Türkiye genelinde "Cumartesi Nöbetleri"ne katılım neredeyse yok denecek kadar az seviyede oldu.

Ä°LK NÖBETLER TUTULDU

Torba Yasa ile birlikte gündeme gelen Aile hekimlerine Cumartesi nöbetleri, SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile birlikte 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren hayata geçirildi. Bakanlık tarafından daha önceden pilot merkezlerde uygulanan sistem çerçevesinde Türkiye genelinde yeni yılın ilk Cumartesi nöbetleri dün tutulmaya baÅŸlandı.

HALK SAÄžLIÄžI MÜDÜRLÜÄžÜ KOORDÄ°NE EDÄ°YOR

Düzenleme kapsamında iÅŸ ve iÅŸlemlerin takibi ve koordinasyonundan sorumlu olan Halk SaÄŸlığı MüdürlüÄŸü yoÄŸunluk ve halkın ulaşılabilirliÄŸi gibi bir takım kriterleri göz önünde bulundurarak bölgeler bazında Cumartesi günü açık kalacak merkezleri ve nöbete kalacak hekim ve saÄŸlık elemanlarını belirledi.

8 SAATLÄ°K NÖBETE HEKÄ°M TEPKÄ°SÄ°

Yaklaşık 21 bin aile hekimini doÄŸrudan ilgilendiren ve mesai saatleri dışında aylık 8 saat olarak uygun görülen nöbetler kapsamında Aile SaÄŸlık Merkezleri ve Toplum SaÄŸlığı Merkezleri 08:00-16:00 ve 09:00-17:00 arasında vatandaÅŸa hizmet vermeye baÅŸlaması bekleniyordu.

Ancak uygulamanın ilk gündeme geldiÄŸi günden beri "Cumartesi Nöbetleri"ne karşı çıkan hekimlerin Aile SaÄŸlığı Merkezleri'ne gitmemesi üzerine katılım yüzde 15 civarında kaldı. Katılıma en az ilgi ise Ä°stanbul, Ä°zmir, Bursa ve Ankara gibi büyük illerde gerçekleÅŸti.

BAKANLIK YETKÄ°LÄ°LERÄ°: ÇALIÅžMALAR SÜRÜYOR

Haber7'nin SaÄŸlık Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görÅŸmede; Sistemin yurt genelinde istenildiÄŸi ÅŸekilde uygulanamadığı belirtildi. Konuyla ilgili gerekli çalışmaların ve temasların sürdüÄŸünü de aktaran yetkililer önümüzdeki haftalarda "Cumartesi Nöbetleri"nin tam anlamı ile uygulanacağını ve vatandaşın da bu hizmetten yararlanacağı aktardı.

ASM, TSM VE HASTANELERDE Ä°LAN EDÄ°LECEK

Haftasına göre farklılık gösterecek nöbet merkezlerinin listeleri Aile SaÄŸlığı Merkezleri, Toplum SaÄŸlığı Merkezleri ve hastaneler ile ilgili kurum ve kuruluÅŸların internet sayfalarında yayınlanacak. Hekimlerle ilgili nöbet listeleri ise her ayın 20'sine kadar baÄŸlı müdürlüklerin internet sitelerinde ilan edilecek.

HEKÄ°MLER HASTANELER VE 112 MERKEZLERÄ°NE DE KAYDIRILABÄ°LECEK

SaÄŸlık Bakanlığı hafta sonu acillerde yaÅŸanan yoÄŸunluÄŸu azaltmak üzere hayata geçirdiÄŸi çalışma dahilinde nöbet mesaisini hastane ve 112 merkezlerine de yönlendirebilecek. Aile hekimleri bölgelerinde yer alan hastaneler ve 112 merkezlerindeki hekim sayısı ve hasta yoÄŸunluÄŸu ile doÄŸru orantıda gerek görülmesi halinde aylık 8 saatlik mesailerini burada görev alarak kullanacaklar.

NÖBETLER DÖNER SERMAYEDEN

Aile SaÄŸlığı Merkezleri ve Toplum SaÄŸlığı Merkezleri'nde hekim başına aylık 8 saat olarak planlanan nöbet ücretleri Halk SaÄŸlığı MüdürlüÄŸü'nün döner sermayesinden maaÅŸlarına ilave olarak her ay yatırılacak.

5 YIL Ä°ÇÄ°NDE 24 SAATE ÇIKACAK

Çalışma ile hastanelerin yükünü hafifletmek ve daha hızlı saÄŸlık hizmeti vermeyi amaçlayan SaÄŸlık Bakanlığı, fiziki altyapı ile mevcut hekim sayısını 5 yıl içinde 40 bin seviyelerine çıkartmayı hedeflerken, mevcut nöbet sisteminde saatleri de 24 saate çıkarmayı ve pazar gününü de uygulamaya dahil etmeyi amaçlıyor.



KAYNAK: Ajanslar 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.