Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hamas'tan Mısır'a kınama

Hamas, 17 yaşında bir Filistinli gencin Gazze Şeridi sınırında Mısır güvenlik güçlerince öldürülmesini kınayarak bunun 'komşu kardeş ülkelerin arasındaki ilişkiye uygun olmadığını' açıkladı.



Gazze’deki Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Ä°yad Bizem, Mısır ordusunun sınır bölgesinde 17 yaşında bir Filistinli genci vurmasını, 'ciddi bir geliÅŸme ve orantısız güç kullanımı' olarak nitelendirerek, bunun 'komÅŸu kardeÅŸlerin arasındaki iliÅŸkiye uygun olmadığını' söyledi.

Bizem, Gazze Åžeridi'nde bulunan Filistinlilerin yaÅŸadığı 'yoksulluk ve boÄŸucu ablukanın' geçim sıkıntısına yol açtığını hatırlatarak, bunun Filistinli gencin Mısır'a sızmaya çalışmasına neden olduÄŸunu belirtti.

Mısır'da yetkililerin söz konusu olayla ilgili araÅŸtırma baÅŸlatması çaÄŸrısı yapan sözcü, suçluların cezalandırılması için gereken adımların atılmasını ve benzer olayların yaÅŸanmamasını temenni ettiÄŸini belirtti.

Hamas yetkilisi Salah Berdevil de Mısır ordusunun Gazze sınırında bir Filistinli genci öldürmesini 'tehlikeli bir ilk' olarak nitelendirerek, bunun Mısır medyasında Hamas'a karşı yürütülen karartma kampanyasının sonucu olduÄŸunu söyledi.

Berdevil, sosyal medya platformu Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Filistinli gencin ölümünü infaz olarak nitelendirerek; Mısır ordusunun, saÄŸlık ekiplerinin yaralı gence ulaÅŸmasını engellediÄŸini ve olayın kasten adam oldürmek olduÄŸunu ifade etti.

Gazze SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref Kudra, Mısır güvenlik güçlerince öldürülen gencin adının Zeki Hobi olduÄŸunu ve kendisinin ilk açıklamada geçtiÄŸi gibi 23 deÄŸil 17 yaşında olduÄŸunu ifade etti.

Kudra, Hobi’nin Gazze’nin Mısır sınırında yer alan Refah kentinde Mısır ordusunun sınır ötesinden açtığı ateÅŸle vurulduÄŸunu söyleyerek, olayın nedeninin hâlâ belirlenemediÄŸini söylemiÅŸti.

Gencin sırtından aldığı kurÅŸunun kalbine isabet ettiÄŸini belirten Kudra, maktulün olay yerinde öldüÄŸünü ifade etti.

Kudra’ya göre, Zeki Hobi, Gazze Åžeridi ile Mısır arasındaki sınır bölgesinde uzun bir süreden bu yana öldürülen ilk Filistinli genç.

 

Mısır ordusu olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Ancak geçtiÄŸimiz Salı günü Mısır, Gazze’den sızma vakalarını engellemek için Gazze sınırındaki tampon bölgeyi geniÅŸletmek için çalışmalara baÅŸlanacağını açıklamıştı.

Sina'ya tampon bölge

Mısır 24 Ekim’de Gazze sınırına yakın olan Sina Yarımadası'nda 30 Mısırlı askerin öldürüldüÄŸü saldırının ardından 10 kilometrelik Gazze sınırında bir tampon bölge oluÅŸturulmasına karar vermiÅŸti. Tampon bölgenin derinliÄŸi önce 500 metre olarak açıklandı ancak daha sonra 1 kilometreye kadar geniÅŸletilmesine karar verildi. Tampon bölgenin inÅŸa sürecinde yaklaşık 800 ev yıkıldı.

Mısır, Gazze’deki Hamas’ı Sina’daki silahlı grupları desteklemekle suçluyor. 3 Temmuz darbesinden bu yana Kahire, Gazze sınırında 1600 tünel imha ettiÄŸini açıklamıştı. Tüneller Ä°srail ablukası altında olan Gazze’ye silah, gıda ve para akışını saÄŸlıyordu.

Mısır’da demokratik seçimlerle cumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna gelen ilk baÅŸkan Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından Sina’da orduyu hedef alan saldırılarda ciddi bir artış gözlemlenmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, AFP ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.