Sosyal Medya

Güncel

Osmanlı'yı Anlamak Konferansı

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, kimsenin "Osmanlıca'ya yeniden mi dönülüyor" şeklinde bir endişeye kapılmaması gerektiğini belirtti.



Antalya BüyükÅŸehir Belediyesince Antalya Kültür Merkezi'nde Yeni Türkiye BuluÅŸmaları kapsamında "Osmanlı'yı Anlamak Konferansı" gerçekleÅŸtirildi.

Konferansta konuÅŸan Ä°sen, Türkiye'de son yıllarda tarihe karşı olaÄŸanüstü ilgi gösterildiÄŸini söyledi.

Tarih kitaplarının çok sattığını, tarihi dizi ve filmlerde artış gözlendiÄŸini anlatan Ä°sen, toplumun bulunduÄŸu nokta itibarıyla tarihine, kültürüne yönelik bir beklentinin oluÅŸtuÄŸunu kaydetti.

Türkiye'de insanların bir kutuplaÅŸma ve güven bunalımı içerisinde bulunduÄŸunu ifade eden Ä°sen, insanların "Ne oluyor" gibi bir endiÅŸeye kapılmaması gerektiÄŸini, tarihe yönelmenin toplumun saÄŸlıklı bakış açısının yerli yerine oturması açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Ä°sen, Osmanlı Devleti'nin dünya medeniyetine ciddi katkılarda bulunduÄŸunu vurgulayarak, bugünlerde "cadı kazanı" olarak tabir edilen coÄŸrafyada Osmanlı'nın farklı toplumları 600 yıl bir arada tutmayı baÅŸardığını hatırlattı.

Osmanlı'nın farklı toplumların etnik kimliklerine, dillerine ve dinlerine müdahale etmediÄŸine dikkati çeken Ä°sen, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Osmanlı bu çeÅŸitliliklerin üzerine temel prensipler koydu. Adalet gibi... Böyle bir yaklaşımla bölgelerin iktisadi kalkınmalarına imkan hazırlayacak bir çerçeve ortaya koydu. Osmanlı, Selçuklu Devleti'nden aldıklarını bir üst noktaya taşıdı. Cumhuriyet döneminde de Osmanlı'dan aldığımız birikimi bir üst noktaya taşıma, yaÅŸadığımız çağın teknik imkanlarını toparlayarak bir üst akla doÄŸru taşıma gibi sorumluluk içerisindeyiz. Taklit demiyorum. Dünyanın hiçbir yerinde taklitle yeni bir yapı kurulamaz. Bu, bize ayakbağı olmanın ötesinde baÅŸka bir fonksiyon yüklemez."

- Osmanlıca'nın liselerde öÄŸretilmesi kararı

Ä°sen, Osmanlıca'nın Osmanlı Türkçesi denilen hadisenin kısaltılmış ÅŸekli olduÄŸunun altını çizerek, ÅŸunları kaydetti:

"Osmanlıca, Türkçe'dir. Bugün Latin alfabesiyle yazdığımız yazı gibi Türkçe'nin Arap alfabesiyle ifade edilmesinden ibarettir. Büyük bir birikimin zapturapt altına alındığı bir alfabedir. Osmanlıca'yı Türkiye'de en iyi bilenlerden birisiyim. Kimsenin 'Osmanlıca'ya yeniden mi dönülüyor' ÅŸeklinde endiÅŸeye kapılmasının anlamı yok. Böyle bir ÅŸey yok. Sadece tarihimizde var olan bilgi birikimini bu yolla elde etmiÅŸ olursunuz. Bundan korkacak, endiÅŸe edilecek bir ÅŸey yok. Her insan için en kolay alfabe, öÄŸrendiÄŸi ilk alfabedir."

Osmanlıca'yı iyi bilmesine raÄŸmen kendisi için en kolay alfabenin Latin alfabesi olduÄŸuna iÅŸaret eden Ä°sen, "Toplumun baÅŸka bir düÅŸünceye kapılmadan böyle bir yaklaşımı deÄŸerlendirmesi lazım. Toplumların kültür deÄŸiÅŸimi dönemlerinde yanlış sayılabilecek hususlar vardır. Dünyanın her yerindeki kültürel deÄŸiÅŸimlerde aydınlar bunu yumuÅŸatır ve düzeltirler" dedi.

Türkiye'nin ÅŸanssızlıklarından birinin zamanın halkının yumuÅŸattığı konuları bazı aydınların sivriltmeye devam etmesi olduÄŸunu dile getiren Ä°sen, bir dönem de tarihi eserlerin üzerindeki kitabelerin kaldırılması için mevzuat düzenlemesi yapıldığını ve uygulamaya girdiÄŸini belirtti.

O dönemde bazı yazıların alçıyla kapatılarak muhafaza edildiÄŸini anlatan Ä°sen, "Ä°stanbul Üniversitesinin giriÅŸ kapısındaki tuÄŸra da bunlardan biridir. Üniversitenin rektörlüÄŸü 6-7 ay önce bu alçıyı kaldırdı ve altından tuÄŸra çıktı. Bir grup kanunlara aykırı olduÄŸunu belirterek mahkemeye baÅŸvurdu. Bir tuÄŸranın oradaki abideyi estetik bakımdan güzelleÅŸtirmenin ötesinde kime ne zararı var" diye konuÅŸtu.

- "Osmanlı bir adalet devletiydi"

Konferansta konuÅŸan Merkez Valisi Cengiz AydoÄŸdu ise dünyanın tarihli ve tarihsiz toplumlar diye ayrılabileceÄŸini, Türklerin tarihli toplumlardan olduÄŸunu söyledi.

Osmanlı ile batı medeniyetlerinin yaşının aynı olduÄŸunu kaydeden AydoÄŸdu, Avrupa ile medeniyet rekabetinin tarihsel kökleri bulunduÄŸunu dile getirdi.

Osmanlı'nın Bizans Ä°mparatorluÄŸu'ndan sonra dünyanın en fazla yaÅŸayan ülkesi olduÄŸuna iÅŸaret eden AydoÄŸdu, "Osmanlı kadar farklı uluslardan, dinlerden grupları bir arada adaletle yaÅŸatan baÅŸka bir devlet yoktur. Osmanlı bir adalet devletiydi. Devletin ekonomik politikası da üretici ve fakiri koruma yönündeydi" dedi.

Konferansın ardından Antalya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Menderes Türel, katılımcılara ebru sanatıyla yapılmış tablo hediye etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.