Sosyal Medya

Sağlık

Çikolata 'kakao karantinası' ile korunacak

Çikolatanın geleceğini emniyete almak için İngiltere'nin Reading bölgesinde bir tesis kuruldu.



Dünyanın her bölgesinden farklı kakao bitkileri bu tesiste yetiÅŸtirilecek. Ancak tesis önce karantina altına alınıp ekime hazır hale getirilecek.

Küresel kakao talebi üretim mevcut arzdan daha hızlı artıyor. Ayrıca her yıl kakao stoklarının yaklaşık yüzde 30'u da bitki hastalıkları ve haÅŸareler yüzünden hasat edilemiyor.

Yeni kakao türleri üretmek bu sorunun çözümü olarak kabul ediliyor ve çalışmalar da Uluslararası Kakao Karantina Merkezi’nde (International Cocoa Quarantine Centre) yoÄŸunlaşıyor.

Reading Üniversitesi 1985'te bu iÅŸi üstlendiÄŸinden bu karantinaya alınacak olan bütün yeni kakao tohumları ve bitkiler üniversite yakınındaki tesise geçirildi.

Hasat zamanı

Reading Üniversitesi'nden kakao proje yöneticisi Prof. Paul Hadley, “Kakao geliÅŸimine iliÅŸkin esas konuların başında güvenilir derecede temiz, saÄŸlıklı ve özgün kakao örneklerinin tedarikini saÄŸlamak geliyor” dedi.

Prof. Hadley, “Bir ÅŸeyleri transfer ederken haÅŸere ve hastalıkların da aktarılmadığından emin olmak için bir mekanizmaya ihtiyacınız var” dedi.

Merkezin 1,5 milyon dolardan fazla yatırımla yapılan, amaca yönelik yeni evi bir aydır iÅŸletiliyor.

Uluslararası Kakao Karantina Merkezi 400 türden oluÅŸan envanteri geliÅŸtirilmiÅŸ tek bir serada birleÅŸtiriyor.

Merkezin bu sayede karantina sürecini daha hızlı, daha ucuz ve daha çevre dostu biçimde yürütmesi bekleniyor.

BBC'ye konuÅŸan Prof. Hadley, “Kakao bitkilerini tropik ÅŸartlarda tutmak için çok fazla enerji kullanıyoruz ama yeni tesisimizde bu iÅŸlemi daha etkin ÅŸekilde yapabiliyoruz” diye belirtti.

Merkezin serin Ä°ngiltere ikliminde bulunması da çok önemli. Böylelikle kakao, çıkış yerleri Güney ve Orta Amerika ya da Karaipler'in bulunduÄŸu bölgelerde kakaoyu etkileyebilecek hastalıklardan korunmuÅŸ oluyor.

Ä°ki yıla kadar karantinada geçen süreden sonra, temiz ve güvenli kakao tohumları Reading'ten 20 farklı ülkeye gönderiliyor.

Dünya çapında çikolata yapımında kullanılan kakaonun yüzde 75'i Batı Afrika’da üretiliyor. Kakao hasadı bölge ekonomisinde çok önemli rol oynuyor ve ekinlerde 2 milyon insan çalışıyor.

Prof Hadley, yeni haÅŸare ve hastalıkların Batı Afrika'ya geçme ihtimalinin 'endüstriyi kesinlikle periÅŸan hale getireceÄŸini' söylüyor.

Çikolata krizi

Bu tehlikeler uzakta tutulmaya çalışılsa da, dünya çapında çikolata iÅŸtahı, kakao üretiminin zaten karşılayamayacağı ölçülere gelindiÄŸinin iÅŸaretlerini veriyor.

Prof. Hadley, “Özellikle Çin gibi hayat standartlarının yükseldiÄŸi ve insanların tatlılara daha fazla yöneldiÄŸi ülkelerde durmak bilmeden artan taleple ilgili bazı endiÅŸeler var”dedi.

Hadley, “BirÅŸeyler yapılmazsa, yükselen talebe stoklar ayak uyduramayacak” diye uyardı.

Ancak Prof. Hadley çikolata krizinin engellenebileceÄŸine inanıyor. Hasat ve üretimi geliÅŸtirmek için çok fazla emek ve para sarf ediliyor.

Hadley, “Kakao üretiminin çoÄŸu bir-iki hektarlık alanlarda kendini geçindirecek kadar iÅŸ yapan çiftçiler tarafından yapılıyor. Daha etkili ve yeni çeÅŸitlere duyulan ihtiyaç kadar, çiftçilerin de kakao yetiÅŸtirmede yöntemlerini geliÅŸtirmeleri gerekiyor” diyor.

Profesör, “Bu iki ÅŸeyi birleÅŸtirebilirsek, ben geleceÄŸe oldukça güvenli bakıyorum. Hiçbir ÅŸey yapılmazsa bir kriz çıkabilir. Ama bu konuda dünya çapında büyük çaba sarf ediliyor. Herkes elini taşın altına koyuyor” diye ekliyor.

Yeni kakao üretiminin devamlılığının saÄŸlanması için Reading'teki tesise bel baÄŸlıyor.

Prof. Hadley üniversitede geniÅŸ çaplı bir kakao araÅŸtırması yürütmesine raÄŸmen, merkezdeki nadide koleksiyonun 'bitki yetiÅŸtirmede yetenekli iki teknisyenin' ellerinde olduÄŸunu söyledi.

Prof. Paul Hadley, “Büyük sorumluluklar yüklenen küçük bir ekibiz” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.