Sosyal Medya

Güncel

İslam dünyasının sorunları D-8 içinde çözülür

D-8 Genel Sekreteri Musavi, "D-8 İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden kuruldu. Üreten bir nüfusumuz var. İslam dünyasında sorunlar çözülecekse, bu D-8 içinde yapılır" dedi.



GeliÅŸmekte Olan 8 Ülke (D-8) Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, örgütlerinin Ä°slam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden oluÅŸtuÄŸunu belirterek, "Her alanda üreten büyük bir nüfusumuz var. EÄŸer Ä°slam dünyasında sorunlar çözülecekse, bir ÅŸeyler yapılacaksa bu D-8 içinde yapılır" dedi.

Eski baÅŸbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüÄŸünde 1997 yılında kurulan ve Türkiye, Ä°ran, Pakistan, BangladeÅŸ, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluÅŸan D-8, üye ülkeler arasındaki ticari iliÅŸkileri arttırmayı hedefleyen bir organizasyon olarak öne çıkıyor.

Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üye ülkeler arasındaki ekonomik iÅŸ birliÄŸini arttırmak için kendilerine 5 öncelikli çalışma alanı belirlediklerini söyledi.

Örgütleri hakkında bilgi veren Musavi, ÅŸunları kaydetti:

"Özellikle ticaret, enerji, tarım, sanayi ve ulaÅŸtırma alanında çalışmalarımızı, üye ülkeler arasındaki iÅŸ birliÄŸimizi geliÅŸtirmeyi hedefliyoruz. D-8 üye ülkeleri olarak 1 milyarı aÅŸkın nüfusa sahibiz ve bu da Ä°slam dünyasının yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bu büyük bir potansiyel. Ä°nsan kaynağı, doÄŸal kaynaklar, ticaret, ekonomi açısından örgütümüz çok büyük bir potansiyele sahip. D-8 Ä°slam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden kuruldu. Her alanda üreten büyük bir nüfusumuz var. EÄŸer Ä°slam dünyasında sorunlar çözülecekse, bir ÅŸeyler yapılacaksa bu D-8 içinde yapılır. EÄŸer burada yapılamayacaksa yapılamayacaktır."

Dönemin baÅŸbakanı Necmettin Erbakan'ın Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nın çok aktif olmaması nedeniyle D-8'i kurduÄŸunu anımsatan Musavi, "Orada 57 devlet var ve karar alma mekanizması maalesef çok yavaÅŸ iÅŸliyor. Bazen de hiç iÅŸlemiyor. Ä°slam dünyasındaki bu dezavantajı kaldırmak için merhum Erbakan, Ä°slam dünyasının en büyük 8 ekonomisini bir araya getirdi" diye konuÅŸtu.

Musavi, ÅŸu ana kadar D-8'in çok önemli baÅŸarılar elde ettiÄŸini vurgulayarak, "Bunlardan en önemlisi 'Tercihli Ticaret AnlaÅŸması'nın yürürlüÄŸe girmesiydi. Vize ve gümrük anlaÅŸması da yürürlüÄŸe girdi. Aynı zamanda üye ülkeler arasında, sivil havacılıkta iÅŸbirliÄŸini öngören mutabakat zaptı da yürürlükte" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.