Sosyal Medya

Coğrafyamız

Filistin UCM'ye katılım belgelerini BM'ye sundu

Filistin Yönetimi, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) de olduğu 18 anlaşmaya katılım belgelerini BM’ye sundu. UCM, Filistin’deki savaş suçlarını da inceleme ve yargılama yetkisine sahip olacak.



Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) de olduÄŸu anlaÅŸmalara katılım belgelerini BM Genel Sekreteri'nin hukuki iÅŸlerinden sorumlu yardımcısı Stephen Mathias'a sundu.

Belgelerin teslim edilmesinin ardından Filistin'in UCM'yi oluÅŸturan Roma SözleÅŸmesi'ne taraf olan 123. ülke olduÄŸunu söyleyen Mansur, 60 günün ardından bunun yürürlüÄŸe gireceÄŸini belirtti.

UCM'nin barışçı, yasal ve medeni bir adım olduÄŸunu ifade eden Mansur, "UCM, hukuka uygun davrananların korkmaması gereken bir seçenek. Biz, iÅŸgalci Ä°srail tarafından öldürülen tüm kurbanlar için adalet aramak amacıyla bu seçeneÄŸi kullanıyoruz" dedi.

FÄ°LÄ°STÄ°N VE UCM

Ocak 2009: Filistin Yönetimi, UCM'ye katılmak için baÅŸvuruda bulundu.

Nisan 2012: UCM, Filistin Yönetimi'nin baÅŸvurusunu reddetti.

Kasım 2012: Filistin Yönetimi, BM tarafından üye olmayan 'gözlemci devlet' olarak kabul edildi. UCM ise Filistin Yönetimi'nin üyelik için UCM'ye baÅŸvurabilecek konuma geldiÄŸini açıkladı.

25 Temmuz 2014: Filistin Yönetimi Adalet Bakanı Salim Sakka, UCM'ye Ä°srail'in Gazze'ye gerçekleÅŸtirdiÄŸi saldırılarda savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸi iddialarını araÅŸtırmak için soruÅŸturma açılmasını isteyen bir mektup gönderdi.

5 AÄŸustos 2014: Filistin Yönetimi DışiÅŸleri Bakanı Riyad Maliki, UCM savcılarıyla görüÅŸmek için Lahey'e gitti. Maliki, "Filistinlilerin savaÅŸ suçlarına karşı adaletin yerini bulması için elden gelen her ÅŸeyi yapmaları gerekir" dedi.

14 AÄŸustos 2014: UCM BaÅŸsavcısı Fatou Bensouda, gizli mektubunda Filistin DışiÅŸleri Bakanı'nın, hükümetinin 25 Temmuz'da UCM'ye gönderdiÄŸi bildiriyi resmi bir ÅŸekilde onaylamadığını, mahkemenin Devlet BaÅŸkanı ya da DışiÅŸleri Bakanı'nın onayı olmadan soruÅŸturma açamayacağını belirtti.

 

Roma Statüsü'ne göre Ä°srail'in illegal yerleÅŸimlerinin de savaÅŸ suçu sayıldığını dile getiren Mansur, "Biz UCM'ye taraf olmadan önce Ä°srail'in iÅŸlediÄŸi geriye dönük suçların yargılanması hakkımızı da koruma altında tuttuÄŸumuzu UCM'ye bildirdik. Ä°srail'in son Gazze saldırısını da bu baÄŸlamda vurguladık" diye konuÅŸtu.

‘Ä°srail niye UCM'den muaf tutulsun?’

ABD'nin, UCM'ye katılması nedeniyle Filistin'i eleÅŸtirmesine tepki gösteren Mansur, mahkemeye baÅŸvurmanın medeni ve barışçıl bir mücadele olduÄŸunu ve ABD de dahil batılı ülkelerin baÅŸka olaylarda bunu desteklediklerini hatırlatarak, "SavaÅŸ suçu iÅŸleyen Ä°srail, kurbanlar ise Filistin olunca mahkemeye gitmek neden yanlış oluyor? Ä°srail neden bundan muaf tutulsun? ABD'nin açıklamaları hukuki deÄŸil siyasi. Filistin halkı yasal ve barışçıl bir hakkını kullandığı için cezalandırılmamalı" ifadelerini kullandı.

Mansur, BM içindeki mücadelelerine de devam edeceklerini dile getirerek, yeniden ÅŸekillenen BM Güvenlik Konseyi'ne yeni bir tasarı sunmanın da seçenekler arasında olduÄŸunu ancak halen bunun müzakere aÅŸamasında bulunduÄŸunu söyledi.

Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarındaki Ä°srail iÅŸgalinin sona ermesi için hazırlanan karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından, aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu temel anlaÅŸması Roma SözleÅŸmesi'nin de bulunduÄŸu uluslararası anlaÅŸmalara katılma belgesini imzalamıştı.

Netanyahu’dan UCM’ye çaÄŸrı

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu, PerÅŸembe günü yaptığı yazılı açıklamada UCM’ye Filistin Yönetiminin katılım baÅŸvurusunu reddetmek için çaÄŸrıda bulundu.

Netanyahu, UCM’den korkması gerekenin Hamas ile birlik hükümeti kuran Filistin otoritesi olduÄŸunu savundu.

Ä°srail askerleri ve yetkililerini koruyacağını vurgulayan Netanyahu, "Filistin'in, BirleÅŸmiÅŸ Milletlere yaptığı baÅŸvuruyu kabul etmediÄŸimiz gibi, üzerimizde yeni bir dikta oluÅŸturmayı amaçlayan bu giriÅŸimi de kabul etmeyeceÄŸiz. Uluslararası Ceza Mahkemesinden korkması gereken, terör örgüt olduÄŸu açık olan ve IŞİD gibi savaÅŸ suçu iÅŸleyen Hamas ile birlik hükümeti kuran Filistin otoritesidir" ifadeleri kullandı.

BM Güvenlik Konseyinde Ä°srail iÅŸgalinin sona ermesini öngören karar tasarısı için yapılan oylamada, ABD ve Avustralya tasarıya ret oyu vermiÅŸ, Ä°ngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Åžili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın "evet" oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy saÄŸlanamamıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.