Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

İlk uçak gemimiz 2019'da Akdeniz'de olacak

Son düzenlenen MGK'dan Milli Uçak Gemimiz ile ilgili stratejik kararlar alındı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸanbaÅŸkanlığında yapılan MGK'da, kıtalararasında asgari bir tabur büyüklüÄŸündeki bir kuvveti ana üs desteÄŸi gerektirmeksizin, kendi lojistik desteÄŸi ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek Milli Uçak Gemimiz ile ilgili stratejik kararlar alındı.

Milli Uçak Gemimiz TSK envanterine 2019 yılında girecek. Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiÄŸinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecek.

"Havuzlu Çıkarma Gemisi - LPD" projesine uçak gemisi ayarı verildi. Türkiye'de inÅŸa edilecek LPD gemisine 12 derece eÄŸime sahip kalkış rampası (Ski jump) konulması kararlaÅŸtırıldı. Ski Jump isimli rampa, savaÅŸ uçakların kalkış mesafesini yarı yarıya kısaltacak. Türkiye'nin satın alacağı yeni nesil savaÅŸ uçakları F-35'lerden bir bölümü Milli Uçak gemimizde konuÅŸlanacak.

Havuzlu çıkarma gemisi, gerektiÄŸinde bünyesindeki tam teÅŸekküllü hastane ile doÄŸal afet bölgelerinde de kullanılabilecek.

AKDENÄ°Z ISINIYOR

Milli uçak gemimiz baÄŸlamında, Deniz kuvvetlerinin yapacağı sıçramayı düÅŸünelim... Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent BostancıoÄŸlu, "DoÄŸu Akdeniz'de Yunan veya Ä°srail savaÅŸ gemilerinin karşı karşıya gelmesi durumunda hangi baÄŸlantı kurallarının uygulanacağı" sorusu üzerine ÅŸöylekonuÅŸtu:

"Angajman kuralları Genelkurmay BaÅŸkanlığı'na, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilmiÅŸ durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaÅŸtığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceÄŸiz. Deniz Kuvvetleri unsurlarımız, AKDENÄ°Z'de durumsal farkındalık faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek."

15-16-17 inci yüzyıllarda Akdeniz'i Türk gölüne çeviren bir milletin torunlarıyız. Bugünlerde Türk Donanması'nın, Afrika'yı dolaÅŸmasından, Ümit Burnu'ndan 100 yıl sonra yeniden geçmesinden gurur duyuyoruz.

Önümüzdeki yıllarda ilk uçak gemimizi denizlere indirme hazırlıkları yapıyoruz. Üç tarafımız deniz, bir kruvazör gemimiz yok. Paramız mı yok? Hayır. Gücümüz mü yok? Hayır. Teknik imkânımız mı yok? Hayır. Nerede bir eksikliÄŸimiz var? Koordinasyon konusunda. Yani kurumlararası iÅŸbirliÄŸi eksikliÄŸimiz...

Peki, 21'inci yüzyılın turizm potansiyeliyle dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi olan, üç tarafı denizlerle çevrili Anadolu topraklarının sahibi olarak, denizlerde neden cirit atmaya çok yakın duruyoruz...

Ä°talyan ve Yunan dev yolcu gemileri arka arkaya limanlarımızda girip çıkarken, Yeni Türkiye geliÅŸmelere elbette sesiz kalamaz. Yılbaşına yaklaşırken gazetelerimizi kaplayan turizm paketleri dikkatinizi çekmiÅŸtir. Programlarının büyük bölümünün dev gemilerle yapılan Akdeniz turları olduÄŸu gözden kaçmıyordu.

Önceki haftalarda Akdeniz'i son derece profesyonelce kullanan 40 bin yolcu taşıyabilen 12 lüks gemi sahibi Ä°talyan MSC ÅŸirketinin ilginç bir yatırımı vardı.

MSC, Rönesans Programı çerçevesinde gemilerini tek tek tam ortasından keserek büyütmeye baÅŸladı. Ä°lk olarak dev bir Cruise (Tatil gemisi) gemisine 24 metrelik yeni bir parça ekledi. Gemiye 262 kabin kazandırdı.

Firmanın CEO'su 2020 yılına kadar da filolarına 7 yeni CRUISE gemi ve parça ekleyerek gemi hacmini büyütmeyi planlarken "Hedefmiz, Türkiye limanlarını daha çok kullanmak, daha çok Türkiye vatandaşını Akdeniz, Amerika ve Hint Okyanusuna sokmaktır" dedi.

CumhurbaÅŸkanımız Tayyip ErdoÄŸan'ın bir fitili ateÅŸlemesiyle, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'nun stratejik tavrıyla, CRUISE GEMÄ°LERÄ°MÄ°ZÄ° devreye sokmamız mümkün olacaktır. SONUÇ: YIL 2015. Deniz stratejisine çok önem veren CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ve Stratejik Derinlik düÅŸüncesinin mimarı Ahmet DavutoÄŸlu, Türkiye'nin jeopolitik bir kaderini etkileyecek kararlara imza atmaya kararlı.

(Takvim)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.