Sosyal Medya

Güncel

Görmez'den Yılbaşı kutlamaları yorumu

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, çok tartışılan yılbaşı kutlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığının bu kutlamaları doğru bulmadığını belirten Görmez, "Diyanet, Şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder" dedi.



Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Mehmet Görmez, AltındaÄŸ Ä°lçe MüftülüÄŸü yeni hizmet binasının açılış töreninde yaptığı konuÅŸmasına, 2 gün sonra idrak edilecek Mevlit Kandili'ni kutlayarak baÅŸladı.

Mekanların ve binaların deÄŸiÅŸmesinin önemli olduÄŸunu belirten Görmez, estetik ve güzel olmasının da dinin emirleri arasında yer aldığını ifade etti. Görmez, "Ancak sadece mekanların, binaların deÄŸil, mühim olan yaptığımız hizmetlerin muhtevasını deÄŸiÅŸtirmemiz" deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

"İmam sadece namaz kıldırmaz"

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı olarak son yıllarda bütün görev tanımlarını yeniden deÄŸiÅŸtirmek için uÄŸraÅŸtıklarına dikkati çeken Görmez, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Cami, sadece namaz kılma mekanı deÄŸil. Ä°mam, sadece namaz kıldırmak için orada deÄŸildir. Toplumun bütün dertleriyle dertlenen, gözyaÅŸlarını dindiren, sokak çocuklarıyla ilgilenen, yetimle fakirle dost olan, onunla kardeÅŸ olan, nerede derdi olan bir vatandaşımız, bir insanımız varsa hemen onun yanına gidip, onunla hemdert olan bir insandır, din gönüllüsüdür. Atanmış din görevlisi yok, adanmış din gönüllüsü olmalı. Bizim tanımımız bu. Hiç kimse namaz kıldırmak için sadece orada o vazifeyi ifa etmez."

"Müftü, sıradan bir bürokrat deÄŸil"

Namazın Allah'ın emri olduÄŸunu vurgulayan Görmez, "Aynı ÅŸekilde müftü sıradan bir bürokrat deÄŸil. Ä°mamların amiri, Diyanet'in o ildeki, o ilçedeki idarecisi deÄŸil, sadece o ÅŸehrin bütün dini hayatı, bütün manevi hayatıyla ilgilenen, kadınlarla, çocuklarla, gençlerle, ailelerle, onların her türlü sorunlarıyla ilgilenen, Din-i Mübin-i Ä°slam'ın o rahmet mesajını her tarafa ulaÅŸtıran insandır aynı zamanda. Onun için mühim olan bu görev tanımlarımızı deÄŸiÅŸtirmemiz. Müftülükler, sıradan bir devlet dairesi deÄŸildir, asla olmamalıdır. Her türlü vatandaşın girdiÄŸi, derdiÄŸini anlattığı, derdine çare aradığı, derdine derman aradığı bir mekan olmalıdır aynı zamanda. Orası bir ÅŸefkat yuvası, orası bir merhamet ocağı olmalıdır. Yüce dinimiz bize bunu emretmiÅŸtir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Görmez, yolda insanlara eziyet veren bir ÅŸeyi kaldırıp, yerine koymayı imanın tarifi içine yerleÅŸtirmiÅŸ bir peygamberin ümmeti olduklarını dile getirdi. Ülkenin her tarafında bu görev tanımlarını deÄŸiÅŸtirmeye çalıştıklarına iÅŸaret eden Görmez, din hizmetinin sadece namaz, oruç ve hac gibi ibadetlere indirgenemeyeceÄŸini anlattı. 

"Yılbaşı, insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren milat olsun"

Görmez, yılbaşı konusuna da deÄŸinerek, miladi takvime göre bugün 2014'ün sona erdiÄŸini ve yeni bir yılın baÅŸladığını söyledi.

Her yıl bu mevsim geldiÄŸinde toplumda bir tartışma yaÅŸandığını anımsatan Görmez, "Bu tartışmayla ilgili Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı en küçük bir imada bulunduÄŸunda, hutbesinde, vaazında bir cümle sarf ettiÄŸinde de o dahi tartışma konusu olur. Yılbaşı, noel gibi konularda toplumda bir tartışma yaÅŸanır. Gönül ister ki her sene bu mevsimler geldiÄŸinde bu tartışmayı yapmak yerine iç içe geçmiÅŸ insanlıklarımızı sorgulamaya fırsat veren bir milat olsun her yılbaşı" ÅŸeklinde görüÅŸlerini dile getirdi. 

"Şefkatli bir şekilde uyaracağız"

Görmez, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının, kim ne derse desin, müftüleriyle, vaizleriyle, imamlarıyla bu konudaki ÅŸefkatli ve dostça tavsiyelerini, nasihatlerini yapmaya devam edeceÄŸini aktardı.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının konuya iliÅŸkin dostça uyarısını paylaÅŸan Görmez, ÅŸunları kaydetti:

"Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eÄŸlence kültürüyle birleÅŸerek, birleÅŸtirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaÅŸma kültürünü meydana getirmesinin doÄŸru olduÄŸunu söyleyemez. Hele hele bütün bunların da noel, çam aÄŸacı, kumar, içki, spor toto, loto gibi insanı kendisinden ve Rabbinden uzaklaÅŸtıracak davranışlarla birleÅŸerek, birleÅŸtirilerek, toplumun yozlaÅŸmasına izin veren bir geleneÄŸin oluÅŸmasına, Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı daima bunun doÄŸru olmadığını, ÅŸefkatli bir ÅŸekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder. Pagan kültürü, tüketim kültürü, haz ve eÄŸlence kültürüyle birleÅŸerek gençlerimiz üzerinde bir yozlaÅŸma kültürü meydana getirmesinin doÄŸru olmadığını söylemeye devam ederiz. Bunun, noel ve çam aÄŸacının gölgesinde yapılması hiçbir dine ve hiçbir inanca göre de doÄŸru olduÄŸunu ortaya koymaz. Bunu açıkça ifade etmek isterim." 

Geride bırakılan yılın içinde yaÅŸanan acıların sona ermesini dileyen Görmez, gelecek yılların da insanlığa barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

TBMM Milli EÄŸitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu BaÅŸkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah Ä°ÅŸler de Türkiye'nin her bakımdan deÄŸiÅŸtiÄŸini belirtti.

Diyanete ve müftülüklere yakışan bu tesislerin yapılmasının da son derece önem arz ettiÄŸini kaydeden Ä°ÅŸler, yeni hizmet binasının yapımında emeÄŸi geçenlere teÅŸekkür etti.

Öte yandan, tören öncesinde, vatandaÅŸlara Kur'an-ı Kerim ve çocuklara yönelik dini kitaplar dağıtıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.