Sosyal Medya

Coğrafyamız

BM'de Filistin tasarısı kabul edilmedi

İsrail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı kabul edilmedi.



BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada 8 ülke lehte oy kullanırken ABD ve Avusturalya tasarıya ret oyu verdi. Ä°ngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda ise çekimser kaldı.

Evet oyu kullanan ülkeler ise Fransa, Ürdün, Åžili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya oldu.

Tasarının kabulü için 9 oy gerekiyordu. Ancak 9 oy saÄŸlansa bile ABD'nin veto etmesine kesin gözüyle bakılıyordu. 

"Mücadele sürecek"

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Filistin'in mücadeleyi sürdüreceÄŸini belirterek, bundan sonra atılacak adımlara Filistinli liderlerin bugün yapacakları toplantıda karar verileceÄŸini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının kabul edilmemesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Mansur, ABD'yi kastederek, "Bugün 8 deÄŸil 14 oy da alsaydık veto gücü olan bir ülke tasarının kabul edilmesine izin vermeyecekti" dedi.

Samimi bir ÅŸekilde barışı saÄŸlamak için mücadele ettiklerini dile getiren Mansur, "Halkımız bu mücadeleyi sürdürecek ve Filistin liderliÄŸi toplanarak bundan sonra atılacak adımları kararlaÅŸtıracak" diye konuÅŸtu.

Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar da gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistin'in mücadelesini desteklemeyi sürdüreceklerini kaydederek, oylamanın bu mücadeleye bir ivme kazandıracağını belirtti.

Kawar, oylamanın niye ocak ayına bırakılmadığı sorusu üzerine de tasarı üzerinde daha fazla istiÅŸare yapılması ve konsensüs aranması gerektiÄŸini düÅŸündüklerini ancak Filistinli liderlerin isteÄŸi üzerine tasarının oylandığını dile getirdi. 

ABD tasarıyı yanlı buldu

Tasarının lehinde oy kullanan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, oylamanın ardından Konsey'de yaptığı konuÅŸmada, burada bir anlaÅŸma saÄŸlanamaması nedeniyle üzgün olduklarını söyledi.

Fransa'nın da bu konuda bir tasarı hazırladığını ancak taraflar arasında uzlaÅŸma saÄŸlanamadığı için Arap grubunun metninin oylandığını kaydederek, "Bu çabalar burada sonlanmamalı. Çok geç olmadan çözüm için tekrar uÄŸraÅŸma sorumluluÄŸumuz var" dedi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise ret oyu vermelerinin nedenine iliÅŸkin açıklamasında, tasarıyı yanlı bulduklarını, Ä°srail'in güvenliÄŸinin göz önüne alınmadığını savundu.

Tasarıyı reddetmelerinin ÅŸu anki durumdan memnun oldukları anlamına gelmediÄŸini de belirten Power, barışın müzakere masasında uzlaÅŸmayla saÄŸlanabileceÄŸini savundu.

"ABD, güvenilirliÄŸini kaybediyor"

Fetih Hareketi sözcüsü Ahmed Assaf, Filistin karar tasarısının kabul edilmemesinin, ABD ve Ä°srail'in BM'ye üye ülkelere uyguladığı baskı ve ÅŸantajdan kaynaklandığını söyledi.

Filistin'in resmi televizyonuna konuÅŸan Assaf, "Uluslararası toplum bir kere daha doÄŸruluk, gerçekçilik ile hakkın ve uluslararası kanunun yanında olma sınavında baÅŸarısız oldu" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Assaf, "ABD, Ä°srail terörünün yanında olduÄŸunu ispatladı. ABD, güvenilirliÄŸini kaybediyor. Karizması dünya önünde sarsıldı. Biz baÅŸarısız olmadık. Filistin davasını uluslararası toplumun önüne koyarak zafer elde ettik" dedi.

Filistin'in karşılık vermekte gecikmeyeceÄŸini dile getiren Assaf, halkın ilerleyen saatlerde Filistin yönetimi tarafından alınacak önemli kararları göreceÄŸini ifade etti.

Filistin BaÅŸmüzakerecisi Saib Ureykat da yaptığı yazılı açıklamada, Filistin yönetiminin, atılacak adımları görüÅŸmek üzere bugün toplanacağını aktardı.

Filistin karar tasarısının kabul edilmemesini de deÄŸerlendiren Ureykat, "Biz, güçlü bir ÅŸekilde inanıyoruz ki, uluslararası anlaÅŸmalar ve örgütler de dahil olmak üzere diplomasi, Filistin halkının hakkıdır. Elimizde, ileride açıklayacağımız derhal karşılık verecek adımlar var" yorumunu yaptı.

BMGK üyelerinin çoÄŸunun karar tasarısı lehine oy kullandığını hatırlatan Ureykat, "Bazı ülkeler karar tasarısı lehine oy kullanmayarak, uluslararası kanunları ÅŸiddetli bir ÅŸekilde ihlal etmesine raÄŸmen hala Ä°srail iÅŸgalinin cezadan kurtulmasını garanti altına almaya çalışıyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası toplumu sorumluluklarını üstlenmeye çağıran Ureykat, Ä°srail'in sistematik bir ÅŸekilde uluslararası kanunu ve BM kararlarını ihlal ettiÄŸini bildirdi.

Ureykat, "Ä°srail'e kanun üstü devlet gibi davranmaya son verilmelidir. Kalıcı ve adil bir barışın gerçekleÅŸtirilmesi için, Ä°srail'in cezadan kurtarılması kültürü bitirilmelidir" ifadesini kullandı.

Tasarı Ä°srail'in Filistin topraklarından  Ä°srail'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngörüyordu.

Bugün, DoÄŸu Kudüs dahil olmak üzere Batı Åžeria’nın belirli bölgeleri ve Golan Tepeleri’nin önemli bir bölümü, BM kararlarında tanımlanmış olarak Ä°srail iÅŸgali altında bulunuyor.  Filistin Devleti'nin 1967 sınırları içinde kurulması talebi, bu tarihte meydana gelen Altı Gün Savaşı’yla iÅŸgal edilen söz konusu bölgelerin Filistin kontrolüne girmesini öngörüyor. 

 

 

 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.