Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kuşatma Altındaki Doğu Guta Susuzluğun Pençesinde

Suriye'de 2 yıldır rejim kuşatması altındaki Şam'ın Doğu Guta bölgesinde halk, şebeke suyunun kesilmesinin ardından içme suyunu kuyulardan sağlamaya çalışıyor.



Uzun bir zamandan beri dört koldan rejimin kuÅŸatması altındaki ve direniÅŸçilerin denetimindeki baÅŸkent Åžam'ın DoÄŸu Guta bölgesinde yer alan Duma ilçesinde halk, içme ve temizlik suyu sıkıntısı çekiyor.

Yerel kaynaklar, Esed güçlerinin, bölgenin direniÅŸçilerin denetimine girmesinden sonra halkı cezalandırmak için elektrikleri keserken daha sonra da bölgeye giden ÅŸebeke sularını kestiÄŸini aktarıyor.

Ä°lçede yardım kuruluÅŸunun desteÄŸiyle halka su taşıyan Ebu Hıdır AA muhabirine, daha önce kazılan su kuyularından eski yöntemlerle su çıkarıp bidonlara doldurduklarını sonrasında ise el arabalarıyla suyu evlerine taşıdıklarını anlattı.

Bölgedeki en çok içme suyu sıkıntısı yaÅŸandığını ifade eden Ebu Hıdır, ÅŸunları kaydetti:

"Esed yönetimi iki yıldan bu yana bölgenin tüm sularını kesmiÅŸ durumda. Åžimdi sularımızı bölgedeki kuyulardan çıkartarak halka dağıtıyoruz. Rejimin bombardımanı sonucunda bölgedeki su depolarının hasar görmesinden dolayı, halkın ihtiyacını karşılamak için binaların çatılarına yerleÅŸtirdikleri depoları doldurarak halkın su ihtiyacını karşılıyoruz. Kuyulardan taşıdığımız suyu jeneratörle binaların çatılarındaki binalara su pompalayarak dolduruyoruz. Tabi bunu da mazot bulduÄŸumuz zaman yapıyoruz. Çünkü bölgede mazot bulmak çok zor, bulunsa da litresi 20 - 30 dolardan alıcı buluyor. Halk Duma'da suya çok önem veriyor. Halk, bölgede ekmek yapmak için un sıkıntısı çekerken iki yıldan bu yana da su sıkıntısı çekiyor."

Ä°lçede halkın temel insani yardımlara ulaÅŸmakta zorluk çektiÄŸini vurgulayan Ebu Hıdır, "Herkes ortak hareket ettiÄŸi için bölgede elinde bir ekmeÄŸi olanın olmayanla lokmasını paylaÅŸtığını" kaydetti.

"Rejim, bizi açlıkla, susuzlukla imtihan ediyor"

Esed yönetiminin kendilerini 50 yıl geriye götürdüÄŸünü ifade eden bölge sakini Nasr Abid ise "Halkını açlıkla susuzlukla imtihan eden baÅŸka bir diktatörün dünyada olmadığını" belirtti.

Rejim güçleri tarafından dört koldan kuÅŸatılan ve tıbbi ve insani yardımın dahi kontrol noktalarından giriÅŸine izin verilmediÄŸini bildiren Nasr Abid, "Bölge halkı önce açlıkla imtihan edildi, ÅŸimdi de susuzlukla terbiye edilmeye çalışılıyor. Bu kadar zalimlik olmaz. Açlıkla mücadele etmemizin yanı sıra bir de içme suyumuzu kestiler. Burada halk gerçekten zor durumda. Yardım kuruluÅŸları kuÅŸatma altında bulunduÄŸumuzdan dolayı bize ulaÅŸamıyor. Bizi bir an önce yardım edilmesi lazım" diye konuÅŸtu.

Suriye Genel Devrim Konseyi'nden (SRGC) yapılan 14 Aralık tarihli açıklamada, DoÄŸu Guta'da, Aralık ayında 8'i çocuk 10 kiÅŸinin açlıktan öldüÄŸü belirtilmiÅŸti.

Baas rejimine baÄŸlı güçlerin kontrol noktalarından bölgeye "insani ve tıbbi malzemenin" giriÅŸine izin vermediÄŸi aktarılan açıklamada, "Arbin beldesinde hastaların tedavisi için halk ilaç bulamıyor. Bölgede açlık nedeniyle birçok hastalık baÅŸ gösterdi. Ä°nsani durum her gün kötüye gidiyor" ifadelerine yer verilmiÅŸti.

216 kiÅŸi açlıktan öldü

Daha önce yapılan açıklamalarda, 2 yıllık abluka süresince DoÄŸu Guta'da toplam 216 kiÅŸinin açlıktan öldüÄŸü bunlardan yaklaşık 150'sinin çocuk olduÄŸu belirtilmiÅŸ, geçen hafta da "açlık ve yetersiz beslenme" nedeniyle son 2 ayda, bölgede 11 çocuÄŸun öldüÄŸü ifade edilmiÅŸti.

 

dogu_guta-su-1.jpg

 

dogu_guta-su-2.jpg

 

dogu_guta-su-3.jpg

 

dogu_guta-su-4.jpg

 

dogu_guta-su-5.jpg

dogu_guta-su-0.jpg

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.