Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak'ta 3 bin 583 Yezidi kayıp

Irak'ta bağımsız olarak faaliyet gösteren "Irak İnsan Hakları Komisyonu" bin 597'si kadın, 3 bin 583 Yezidinin kayıp olduğu açıklandı.



Irak Ä°nsan Hakları Komisyonu BaÅŸkanı BüÅŸra el-Ubeydi, beraberindeki heyet ile basın toplantısı düzenledi.  el-Ubeydi; "Bin 597'si kadın, 3 bin 583 Yezidi'den haber alınamadığını" açıkladı.

280 kadın kurtuldu

Ubeydi, kayıp Yezidilerin akıbetine iliÅŸkin yeterli bilgiye sahip olmadıklarına deÄŸinerek "Åžimdiye kadar 280'i kadın 441 Yezidi'nin terör örgütü IŞİD'in elinden kurtulduÄŸunu ve bu kadınların bir kısmının hamile olduÄŸunu" ileri sürdü.

IŞİD'in elinden kurtulabilen kadınlarla kısa bir süre önce görüÅŸtüklerini dile getiren Ubeydi, "Söz konusu Yezidilerin rehabilitesi ve topluma kazandırılması için iyi bir programın yapılması gerektiÄŸini" ifade ederek, "Bu noktada Merkezi hükümetle bölgesel yönetimin koordinasyon halinde olması gerektiÄŸini" vurguladı.

Komisyon üyesi Fadıl el-Garravi ise "2014 yılının Irak'ın geçirdiÄŸi en kanlı yıllardan olduÄŸunu" söyleyerek, "IŞİD'in Irak halkına karşı iÅŸlediÄŸi insanlık suçlarını ve katliamlarını endiÅŸeyle takip ettiklerini" aktardı.

Musul'da Yezidi nüfusun yaÅŸadığı Sincar (Åžengal) ilçesi, PeÅŸmerge güçlerinin 3 AÄŸustos'ta çekilmesiyle terör örgütü IŞİD'in eline geçmiÅŸti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terkeden 30 bin Yezidi, Åžengal Dağı'na sığınmıştı. Bu Yezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla Suriye sınırı güzergahından Irak'ın Duhok iline nakledilmiÅŸti. DaÄŸda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuÄŸun ardından kurtulan Yezidilerin, yaÅŸadıkları dünyanın dikkatini çekmiÅŸti. IŞİD'in, kendilerine özgü dini inanışları olan Yezidilere saldırması, Irak'a yönelik askeri ve insani yardımları hızlandırmıştı. 

Terör örgütü IŞİD, ele geçirdiÄŸi Yezidi erkeklerinin zorla Müslüman yapıldığını gösteren video kayıtlarını sosyal paylaşım sitelerinde yayınlarken, Yezidi kadın ve kızları ise kendi yayın organlarında "cariye" olarak militanlarına dağıttığını açıklamıştı.

Irak'ta, IŞİD öncülüÄŸündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul baÅŸta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, terör örgütü ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. ABD öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri de havadan IŞİD mevzilerini bombalıyor.

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.