Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail Gazze'de iki nükleer bombaya eş patlayıcı kullandı

İsrail'in son Gazze saldırısında neredeyse iki nükleer bombaya eş değer 21 bin ton patlayıcı kullandı



Filistin Milli Ä°nisiyatifi Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, 2014 yılında Ä°srail'in Filistinlilere yönelik saldırılarının arttığını belirtti.

Bergusi, 2014 yılını deÄŸerlendirmek üzere Ramallah'ta düzenlediÄŸi basın toplantısında, Ä°srail'in dünyadaki üçüncü büyük silah ihracatçısı olduÄŸunu ifade ederek, "Ä°srail'in Gazze'yi silahlarını denediÄŸi bir alan olarak kullandığına iliÅŸkin kesin deliller bulunuyor" dedi. 

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik 4 yıkıcı saldırı düzenlediÄŸini dile getiren Bergusi, "2014 yılı, Ä°srail'in suç tarihindeki en kanlı yıllarından biri oldu. Ä°srail, Batı Åžeria'dan baÅŸlayıp Gazze Åžeridi'ndeki saldırılarını, abluka, Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller ve Yahudi yerleÅŸim birimlerinin inÅŸasıyla Gazze, Kudüs ve Batı Åžeria'da sürdürmektedir" diye konuÅŸtu.

"21 BÄ°N TON PATLAYICI"

Ä°srail'in Gazze'ye yönelik son saldırısına iÅŸaret eden Bergusi, ÅŸöyle devam etti:

"Gazze, Batı Åžeria ve Kudüs'te 2014'te ÅŸehid olan Filistinlilerin sayısı 2013'e göre yaklaşık 61 kat arttı. Ä°srail son Gazze saldırısında, neredeyse iki nükleer bombaya eÅŸ deÄŸer 21 bin ton patlayıcı kullandı. Ä°srail'in, Batı Åžeria'da düzenlenen barış yanlısı eylemlere müdahalesi sırasında gerçek kurÅŸun kullanması neticesinde 2014'e, 52 Filistinli hayatını kaybetti."

Gazze'nin yeniden imarının gecikmesi durumunda bölgede yeni olayların çıkabileceÄŸini vurgulayan Bergusi, "Ä°srail'in son saldırılarında BM verilerine göre 2 bin 272 Filistinli yaÅŸamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin yüzde 85'i kendi konutlarında idi. Ayrıca 11 bin 711 kiÅŸi yaralandı ve yaklaşık 92 bin yapı zarar gördü" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kudüs'te son zamanlarda yaÅŸanan gerginliklere deÄŸinen Bergusi, ÅŸunları kaydetti:

"Batı Åžeria ve Kudüs'teki çatışmalar, dağınık dalgalar halinde yeni bir intifada olarak addedilebilir. Ayrıca Yahudi yerleÅŸim birimlerinin sayısı 2012'ye oranla 2014'te yüzde 140 arttı. Ä°srail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların sayısı 2014'te 4 bin 763'ten 6 bin 500'e yükseldi."

Ä°srail'in, yıllardır abluka altında tuttuÄŸu Gazze'ye, 7 Temmuz'da baÅŸlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 binden fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.