Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye rejimi muhaliflerle görüşmeye hazır

Suriye rejimi, Rusya'nın girişimiyle başatılması planlanan müzakereler kapsamında Suriyeli muhaliflerle görüşmeye hazır olduklarını bildirdi



Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı, Rusya'nın ortaya koyduÄŸu yönetimle muhalefeti bir araya getirme giriÅŸimini kabul ettiÄŸini ve muhaliflerle bir araya gelmeye hazır olduÄŸunu duyurdu. BM de Suriye'de siyasi çözüme yardımcı olacak her türlü giriÅŸimden memnuniyet duyacağını açıkladı.

Sputnik'te yer alan habere göre, Suriye DışiÅŸleri Bakanlığı, açıklamasında "Suriye, ülkedeki krize bir çıkış yolu bulmak ve Suriye halkının beklentilerine cevap vermek adına Moskova'da düzenlenmesi öngörülen hazırlık istiÅŸare toplantılarına katılmaya hazır" ifadelerini kullandı.

Suriye topraklarındaki "terörle mücadeleyi" devam ettireceÄŸini kaydeden DışiÅŸleri Bakanlığı, Moskova'daki ön görüÅŸmelerin hedefinin "Suriyeliler arasında dış müdahalesiz diyalog kongresi düzenlenmesi" olduÄŸunu kaydetti.

BM'DEN RUSYA'NIN SURÄ°YE PLANINA DESTEK

BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Rusya'nın Suriye'deki iç savaşı sonlandırmak amacıyla Ocak ayında Moskova'da yönetim ve muhalefeti bir araya getirme düÅŸüncesini desteklediÄŸini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon SözcülüÄŸü'nden Anadolu Ajansı'na yapılan açıklamada, Rusya'nın baÅŸlattığı giriÅŸimi takip ettikleri kaydedildi. Açıklamada, BM'nin savaÅŸ nedeniyle 'yıkılmış' Suriye'deki krizi sonlandıracak siyasi çözümün bulunmasına yardımcı olacak ve ÅŸiddeti azaltacak her türlü inisiyatifin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır LukaÅŸeviç, 20 Ocak'tan sonra Moskova'da gerçekleÅŸtirmeyi planladıkları müzakerelere önce Suriye muhalefeti temsilcilerinin davet edileceÄŸini, daha sonra görüÅŸmelere hükümet temsilcilerinin de dâhil edileceÄŸini söylemiÅŸti.

SURÄ°YELÄ° MUHALÄ°FLER KAHÄ°RE'DE

Suriye krizinin çözümünde rol oynamak isteyen Mısırlı yetkililer, ülkeyi ziyaret eden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) BaÅŸkanı Hadi Bahra ile görüÅŸecek. GörüÅŸülecek konuların başında Moskova ve Kahire'de düzenlenmesi öngörülen iki toplantı var.

Mısırlı yetkililerden görüÅŸmelerin içeriÄŸi ile ilgili açıklama gelmezken Anadolu Ajansı'na konuÅŸan Mısırlı bir diplomat, Mısır'ın Suriye'deki krizin çözümüne iliÅŸkin birtakım önerileri olduÄŸunu ancak bu önerilerin somut bir hale gelecek kadar olgunlaÅŸmış olmadığını ifade etmiÅŸti.

Hadi Bahra baÅŸkanlığındaki SMDK heyetinde koalisyonun üyeleri Bedir Camus ve Semira Mesalme de yer alıyor. Suriye yönetimi, 17 Aralık'ta BeÅŸar Esad'ın kuzeni olan Ä°mad Esad baÅŸkanlığında bir heyeti Mısır'a göndermiÅŸti. Bu ziyaretten günler sonra Suriye'nin içinden Yerel Devrim Koordinasyonları'nı temsil eden bir baÅŸka heyet Mısır'a giderek DışiÅŸleri Bakanı Åžükri ile görüÅŸmüÅŸtü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.