Sosyal Medya

Güncel

M. Akif kabri başında anıldı

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 78. yıl dönümünde kabri başında anıldı.



Edirnekapı ÅžehitliÄŸi'nde düzenlenen, saygı duruÅŸunda bulunulması ve Ä°stiklal Marşı'nın söylenmesiyle baÅŸlayan törene, Mehmet Akif'in 78. ölüm yıl dönümü ve ÅŸiir külliyatı "Safahat"ın altıncı kitabı "Asım"ın yayımlanışının 90. yılı dolayısıyla "Mehmet Akif, Asım ve Gençlik Sempozyumu" düzenleyen Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Ä°ÅŸler Daire BaÅŸkanlığı, Türkiye Yazarlar BirliÄŸi, Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yetkilileri de katıldı.

Törende konuÅŸan Ä°stanbul Vali Yardımcısı Yusuf Ziya Karacaev, Ä°stiklal Marşı'nın ve Safahat'ın unutulmaz ÅŸairi Mehmet Akif Ersoy'un, deÄŸerlerine ve davasına sımsıkı baÄŸlılığıyla aziz milletin gönlünde müstesna bir yere sahip olduÄŸunu vurguladı.

Karacaev, "Ölümünün 78. yılında, bizler, Mehmet Akif’in ışığından ve düÅŸüncelerinden feyiz alarak, onun ideallerini, davasını ve Ä°stiklal Marşı ruhunu gençlerimize aşılamanın, milli ve manevi deÄŸerlerimizle sahip çıkmanın çok önemli bir ödev olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Onun ruhunu, fikirlerini ve ideallerini gerçekleÅŸtirmek için gençliÄŸimizle vatan aÅŸkını yitirmeden yürümeye devam edeceÄŸiz" dedi.

Ä°stanbul Milli EÄŸitim Müdürü Muammer Yıldız, ölümünün 78. yılında Mehmet Akif Ersoy'un, eserleri ve fikirleriyle bugünleri aydınlatmaya, ilham kaynağı olmaya devam ettiÄŸini vurguladı.

Türk insanının, bu büyük ve unutulmaz ÅŸairi, her gün sevgi ve saygıyla anmaya devam ettiÄŸini belirten Yıldız, "Bugün de yaÄŸmur yaÄŸmasına raÄŸmen bu sevgi ve hürmeti buraya koÅŸarak gelen vatandaÅŸlarımız gösteriyor. Milli Åžairimiz Ersoy, Türk gençliÄŸine birçok eser bırakmıştır. Bunlardan en önemlisi Safahat’tır. Safahat’ın altıncı bölümünde Ersoy, 'Asım'ın Nesli'nden söz eder. 'Asım'ın Nesli' ilim, irfan, ahlak ve bilgi ile donatılmış, vatanını ve milletini seven ve bunlar için her türlü seferberliÄŸe hazır olacak bir gençliktir. Bu gençlik bugün buradadır. Merhum Ersoy'un eserlerini, fikirlerini, hayallerini yaÅŸatmaya devam edecektir. Ruhu ÅŸad, mekanı cennet olsun" diye konuÅŸtu.

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Ä°ÅŸler Daire BaÅŸkanı Abdurrahman Åžen, gerçek Asım ruhu yakalandığı zaman sıkıntıların önemli bölümünün biteceÄŸini kaydetti.

Åžen, "Topluma eserleriyle ışık tutan tüm büyüklerimizi anmanın toplumumuz için bir gereklilik, bizler için bir sorumluluk olduÄŸunun kabulündeyiz. Mehmet Akif Ersoy'un hayatı, mücadele ateÅŸiyle yoÄŸrulmuÅŸ kiÅŸiliÄŸi ve eserleri dün olduÄŸu gibi bugün de milletimize esin kaynağı olmuÅŸtur. Milli mücadeleyi destanlaÅŸtıran, aziz milletimizin deÄŸerlerini en veciz biçimde özetleyen Ä°stiklal Marşı, ay-yıldızlı bayrağımızla milletimizin en önemli müÅŸtereklerinden biridir. Ersoy'u hürmet, rahmet ve ÅŸükranla yad ediyorum" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜMLERÄ° MANÄ°FESTO OLARAK KABUL EDÄ°LEBÄ°LÄ°R"

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Türk halkını en iyi anlatan, dediÄŸiyle yaptıkları aynı olan ve yazdığı Ä°stiklal Marşı'yla milletin her ferdinin yüreÄŸinde ilelebet yaÅŸayacak Milli ÅŸairi, vatan toprağına kavuÅŸmasının 78. yılında anmak için buluÅŸtuklarını anlattı.

Üniversite olarak Ersoy'u unutmadıkları ve hatırasına sahip çıktıklarını göstermek için her 27 Aralık'ta burada olacaklarını belirten Saatcı, ÅŸunları dile getirdi:

"Her sene daha bilinçli yapılan bu törenler, onun fikir dünyasından taÅŸan damlalara toplum olarak ne kadar ihtiyacımız olduÄŸunun göstergesidir. Ersoy, milletin ruhunun özüne vakıf olarak eserlerini bütünüyle anlayan ve anlatan nadir bir fikir adamıydı. Akif'in kiÅŸisel veya sosyal olarak önerdiÄŸi çözümler, rahatlıkla insanlık için bir manifesto olarak kabul edilebilir. Sadece 'Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem, gelenin keyfi için geçmiÅŸe kalkıp sövemem' dizeleri onun bireye ve topluma verdiÄŸi çok net bir mesajdır. Üniversite olarak 'Adımız Andımız' olsun diyerek çıktığımız yolumuzda onun adını hep yükseklere taşımak en büyük görevimiz ve sorumluluÄŸumuzdur. Bu sorumluluÄŸumuzun bilinciyle Türk yükseköÄŸretimine Akifçe yapacağımız katkılar için bütün üniversitemizin hazır olduÄŸunu bildiririm."

KonuÅŸmaların ardından katılımcılar Mehmet Akif Ersoy'un kabrine çelenk ve karanfil bıraktı.

Tören, ÅŸiir, Kur'an-ı Kerim ve duaların okunmasının ardından sona erdi. Törenin sonunda vatandaÅŸlara helva dağıtıldı.


AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.