Sosyal Medya

Coğrafyamız

Hizbullah'tan Müstakbel'le görüşme için ilk yorum

Hizbullah'ın iki numaralı ismi Naim kasım, Müstakbel'le yaptıkları görüşmelerle ilgili olarak 'Sonuç çıkmasa da diyalogun kendisi bile çok önemli' dedi



Lübnan’da Suriye kriziyle ilgili olarak farklı politikalar izleyen Hizbullah ve Müstakbel Hareketi temsilcilerinin cumhurbaÅŸkanlığı seçimleri için "diyalog görüÅŸmeleri" yapmasının yankıları sürüyor.

Hizbullah görüÅŸme ile ilgili bir açıklama yaptı. Hareketin iki numaralı ismi Naim Kasım, diyalogun sosyal ve siyasi istikrarın bir parçası olduÄŸunu belirterek, ''Diyalog mezhep olaylarına ve provakasyonlarına son verir, tansiyonu düÅŸürür ve hepimizi tehdit eden terörizmle savaÅŸmak için yeterli temeli oluÅŸturur'' dedi.

Kasım, diyalogla bazı sorunların çözüm bulabileceÄŸini fakat bazılarının çözümsüz olduÄŸunu savunarak diyalog konseptinin bile çok olumlu olduÄŸunu kaydetti.

Arabulucuk ve ilk toplantıya ev sahipliÄŸi yapan Lübnan Meclis BaÅŸkanı Nebih Berri de ilk görüÅŸmenin olumlu ve cesaret verici olduÄŸunu kaydetti.

Lübnan'da Hizbullah baÅŸta olmak üzere bazı gruplar Suriye rejiminin yanında savaşırken, eski BaÅŸbakan Saad Hariri’nin başını çektiÄŸi Müstakbel Hareketi ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.

LÜBNAN BAÅžBAKANI: DÄ°YALOG UMUT VERÄ°CÄ°

Lübnan BaÅŸbakanı Temmam Selam, Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında baÅŸlayan diyalog görüÅŸmelerinin, yedi aydır seçilemeyen cumhurbaÅŸkanının seçileceÄŸi konusunda "umut verici" olduÄŸunu söyledi.

Noel yortusu nedeniyle Maruni PatriÄŸi BeÅŸara Rai'yi ziyaret eden BaÅŸbakan Selam, burada yaptığı açıklamada, Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında 4 yıl aradan sonra ilk defa dün akÅŸam saatlerinde gerçekleÅŸtirilen diyalog toplantısıyla ilgili olarak, "Muhalif partilerin bir araya gelerek görüÅŸmeye baÅŸlaması, Lübnan halkı için güven verici. Umarım bu diyalog, bütün partileri kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸler" dedi.

Sellam, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bütün muhalif partilerin azami çabayla cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin yapılmasını saÄŸlaması gerektiÄŸini bir kez daha söylemek istiyorum. Çünkü mevcut durumla daha fazla devam etmek mümkün deÄŸil. BaÅŸbakan ve hükümet, cumhurbaÅŸkanının seçilememesinden doÄŸan siyasi boÅŸluÄŸu doldurmaya çalışıyor olsa da ülkede istikrar ve huzurun saÄŸlanması için cumhurbaÅŸkanının seçilmesi gerekiyor." 

CUMHURBAÅžKANLIÄžI SEÇÄ°MÄ° KRÄ°ZÄ°

Lübnan Meclisi, görev süresi 25 Mayıs'ta biten 12. CumhurbaÅŸkanı MiÅŸel Süleyman'ın yerini alacak yeni cumhurbaÅŸkanını seçmek için 16 kez toplanmış, toplantı yeter sayısı saÄŸlanamadığı için seçimler gerçekleÅŸtirilememiÅŸti. Hizbullah ve ortakları, seçimleri boykot etmiÅŸti.

Lübnan’da 1943'te varılan ulusal mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaÅŸkanı, meclis tarafından seçiliyor. CumhurbaÅŸkanlığı seçimi için resmi adaylık baÅŸvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık baÅŸvurusunda bulunmayan bir kiÅŸiyi de seçebiliyor. 

Yeni seçilecek cumhurbaÅŸkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise salt çoÄŸunluÄŸun oyunu alması gerekiyor.

DÜNYA BÜLTENÄ° 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.