Sosyal Medya

Dünya

Tutuklanan 360 Uygur Türk ilk kez görüntülendi

Çin'in baskı ve zulümlerinden kaçarak Tayland'a sığınan ve orada tutuklanan 360 Uygur Türkü ilk kez görüntülendi.




Dünya Uygur Kongresi BaÅŸkan Yardımcısı ve DoÄŸu Türkistanlılar DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Seyit Tümtürk, Çin hükümetinin baskı ve zulümlerinden kaçarak Tayland’a sığındıktan sonra tutuklanan 360 Uygur Türkünü, cezaevinde ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Türkiye’ye dönen Dünya Uygur Kongresi BaÅŸkanı Rabia Kadir’in yardımcılığını yapan Seyit Tümtürk, hükümetin 360 Uygur Türkünü Türkiye’ye getirilmesi için giriÅŸim baÅŸlattığını ifade etti.



TOPLAM SAYI 468

Tümtürk, Türkiye'nin kadirÅŸinaslık örneÄŸi göstererek,Tayland ve BangladeÅŸ gibi bölgelerden Uygur Türklerini ülkemize getirdiÄŸini belirterek, "Uygur Türklerinin ülkemize getirilmesinde Türkiye Cumhuriyeti devletinin her türlü desteÄŸini biz yakınen biliyoruz. Ancak, Tayland’ta yakalananların toplam sayısı 468 kiÅŸi idi. Bunlar 2 ayrı bölgedeki 6 ayrı kampta cezaevinde tutuluyor. Bu kardeÅŸlerimizi ben birkaç defa ziyaret ettim. Kamptaki cezaevine girerek, götürdüÄŸümüz yardımları, ilaçları, giysileri ulaÅŸtırdık" dedi.


TÜRKÄ°YE’NÄ°N YAPTIKLARINI HÄ°Ç BÄ°R ZAMAN Ä°NKÂR EDEMEYÄ°Z 

Türkiye BüyükelçiliÄŸinin de yakalanan Uygur Türkleriyle yakından ilgilendiÄŸini belirten Tümtürk ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye’ye getirme giriÅŸimlerini biz yakında takip ettik.100’ün üzerinde hanım ve çocuklardan oluÅŸan bu mülteci kardeÅŸlerimiz bir fırsatını bularak kaçmışlar, ÅŸu anda oradaki sayı yaklaşık olarak 360 civarında. Ama, bundan 4-5 ay önce Tayland’taki siyasi irade askeri yönetimle bertaraf edilerek bu gün askeri yönetim tamamen yönetiyor durumda. Çin ile iliÅŸkilerinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Bizim endiÅŸemizde bu askeri darbe, yönetimindeki demokratik boÅŸluktan yararlanarak kardeÅŸlerimizi Çin’e iade ederler mi endiÅŸesini taşıyoruz.




Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu kardeÅŸlerimiz Tayland sınırını ihlal ettiÄŸinden dolayı yakalandığından sonra Bangkok’taki BüyükelçiliÄŸimizden iki yetkilimiz giderek bu kardeÅŸlerimizin bütün istatistiki bilgilerini toplamış ve Türkiye’ye iade giriÅŸimlerine baÅŸlanılmıştır. Çin’in baskısından dolayı Tayland hükümeti iade giriÅŸimlerini baÅŸlatamadı. BM nin Türkiye’nin ve birçok batılı ülkelerin giriÅŸimleri ÅŸu an için Çin’e iadeyi engellemiÅŸ durumda. Umut ederiz ki baÅŸta Türkiye’nin bu yöndeki gayret ve çabaları kardeÅŸlerimizin Türkiye’ye getirilmesini saÄŸlar. Bu konuda Türkiye’nin yaptıklarının hiçbir zaman inkâr edemeyiz.’’

 

TÄ°METÜRK

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.