Sosyal Medya

Ekonomi

Türk-İş'e göre yoksulluk sınırı 4 bin lirayı aştı

Türk-İş'in araştırmasında, Aralık ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 232, yoksulluk sınırı da 4 bin 14 lira olarak hesaplandı



Türk-Ä°ÅŸ tarafından, çalışanların geçim koÅŸullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat deÄŸiÅŸikliÄŸinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araÅŸtırmasının aralık ayı sonuçları açıklandı.

Buna göre, dört kiÅŸilik bir ailenin saÄŸlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 232 lira 35 kuruÅŸ, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eÄŸitim, saÄŸlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diÄŸer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 14 lira 17 kuruÅŸ olarak belirlendi.

BİR KİŞİNİN YAŞAM MALİYETİ BİN 457 LİRA

Tek kiÅŸinin yaÅŸam maliyeti de aralık ayı itibarıyla bin 457 lira 81 kuruÅŸ olarak hesaplandı. AraÅŸtırmaya göre, bir iÅŸçinin sadece kendisi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bir önceki yıla göre 44 lira, temel ihtiyaçları için yapması gereken toplam harcama ise 267 lira arttı.

Ankara'da yaÅŸayan dört kiÅŸilik bir ailenin ''gıda için'' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,61 oranında artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 13,94 olarak gerçekleÅŸti. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 13,94, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,08 olarak hesaplandı.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERÄ°NDE FÄ°YAT ARTIÅžI BEKLENÄ°YOR

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında ise aralık ayında ÅŸunlar gözlendi:

"Sütte ilginç bir fiyat uygulamasıyla çoÄŸu markada zam yapıldı ama zamdan önceki fiyat indirim olarak etikete yansıtıldı. YoÄŸurt ve peynir grubunda da fiyat hareketliliÄŸi söz konusu oldu. Önümüzdeki ay bu ürün grubunda 'ötelenmiÅŸ' fiyat artışları bekleniyor. Et ile sakatat fiyatı aynı kalırken, tavuk az da olsa ucuzladı. Balık fiyatı ortalamada artış gösterdi.

YaÅŸ sebze ve meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3 lira 20 kuruÅŸ olarak hesaplandı. Bu ay sebze grubunda düÅŸük de olsa fiyat gerilemesi görüldü. Bu gerilemede karnabahar, kereviz, limon, pırasa gibi ürünlerin etkisi oldu. Ancak salatalık, domates, yeÅŸilbiber, patlıcan, kabak gibi ürünlerdeki fiyat artışı dikkati çekti.

Tereyağı fiyatı aynı kaldı, margarin fiyatı arttı. Zeytinyağı ve ayçiçeÄŸi yağı fiyatında bu ay artış tespit edildi. Siyah zeytin fiyatı deÄŸiÅŸmezken, yeÅŸil zeytin fiyatı düÅŸtü."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.