YaÅŸam
'İstanbul'da gökdelenler ve arabalı ulaşım için artık geç'
![](resimler/detay/93250.jpg?)
Mimar Ömer Yılmaz, İstanbul'da arabalı ulaşım ve gökdelenler konusunda artık yapılacak bir şey olmadığını bunun kabullenilmesi gerektiğini savundu. Arabalı ulaşım yerine raylı sistemin daha da iyileştirilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, yatay ya da dikey mimari için de TOKİ'deki zihniyetin değişmesi gerektiğini savundu
Ä°stanbul'daki silüet sorunlarının, kentsel dönüÅŸümün, meydan düzenlemelerinin, ulaşımın ve sürekli bir yerlerden yükselen gökdelenlerin ÅŸehre etkisi konusunda deÄŸerlendirmelerde bulunan Mimar Ömer Yılmaz, özellikle gökdelenler ve arabalı ulaşım konusunda karamsar konuÅŸtu. Yılmaz, arabalı ulaşım ve gökdelenler konusunda artık yapılacak bir ÅŸey olmadığını bunun kabullenilmesi gerektiÄŸini savundu. Arabalı ulaşım yerine raylı sistemin daha da iyileÅŸtirilmesi gerektiÄŸini savunan Yılmaz, yatay ya da dikey mimari için de TOKÄ°'deki zihniyetin deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini savundu.
Dünya Bülteni Yazarı Cihan AktaÅŸ'a konuÅŸan Arkitera Mimarlık Merkezi yönetim kurulu baÅŸkanı Arkitera.com sitesi yöneticisi Mimar Ömer Yılmaz, Ä°stanbul'daki mimari sorunlar üzerine deÄŸerlendirmelerde bulundu.
İşte Yılmaz'ın değerlendirmelerinden bazıları:
MEYDANLARIN DURUMU Ä°ÇLER ACISI
"Kentlerimizde öncelik ulaşım kararlarında, meydanın gösterdiÄŸi özellikler, onu çevreleyen yapılar, sosyokültürel ve tarihi özellikleri hemen her zaman geride kalıyor. Öyle olmadığı söylense de daha geniÅŸ tabloda hep bir ulaşım meselesi var.
Ä°stanbul’daki önemli bütün meydanların durumu içler acısı. Sultanahmet’e Fatih Belediyesi’nin yakında kurduÄŸu bir amfi tiyatro var ki evlere ÅŸenlik. Üsküdar içler acısı, ulaşıma verilen en büyük kurban sanırım."
YATAY MÄ°MARÄ°
"Açıkçası bugün artık Amerikan tarzı, yaygın tek katlı yerleÅŸimin yanlışlığı konusunda dünyada çok soru yok. Mimarlık ortamı daha yoÄŸun yerleÅŸimleri tartışıyor. BaÅŸbakan’ın mimarlığı bu ÅŸekilde tanımlama çabası benim ya da konuyla ilgisiz birilerinin dışiÅŸlerini tanımlamaya çalışmasına benziyor. Oysa yapılması gereken yüksek ya da alçak katlı mimarlık talebi deÄŸil mimarlarla iÅŸbirliÄŸi ve karşılıklı güven ortamının yeniden kurulması."
KENTSEL DÖNÜÅžÜM
"Depreme karşı olduÄŸu söylenen kentsel dönüÅŸüm büyük bir rant projesine dönüÅŸmüÅŸ durumda, en azından Kadıköy’de öyle."
"Evet evler yenileniyor. Ama insanca odaları, oturma mekânları olan evler adeta manastır odalı evlere dönüÅŸüyor. AÄŸaçlar kesiliyor. Kent yükseliyor. Trafik artıyor. DönüÅŸümün olumlu yanını göremiyorum."
ULAÅžIM
"Bir vatandaÅŸ evinden çıktıktan sonra en çok 2 kilo metre yürüyerek bir toplu taşıma istasyonuna ulaşılabilmeli. Kentlerdeki tüm yolları yayalar ve bisikletliler için konforlu hale getirmek zorundayız."
GÖKDELENLER
"Bugün Ä°stanbul adını ancak New York, Londra, Moskova gibi ÅŸehirlerle beraber anabileceÄŸimiz bir kent. Yani ciddi bir metropol. Bunu kabul ediyorsak gökdelen gerçeÄŸi ile de yüzlemek zorundayız. Yıllar önce alınacak önlemlerle Ä°stanbul’un adını belki de Roma ile beraber de anabilirdik. Ama olmadı. Bu nedenle gökdelen ya da yüksek yapı eleÅŸtirisi biraz anlamsız bence bugün artık."
Henüz yorum yapılmamış.