Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ürdün IŞİD'le takas yapabilir

Ürdün Hükümeti, IŞİD’in eline rehin düşen pilotunu kurtarmak için üst düzey yetkililerden oluşturduğu kriz masası aracılığıyla gizli müzakereler yürütüyor. Al Jazeera’ya konuşan yetkililer, takas dahil tüm anlaşma seçeneklerine açık olduklarını belirtiyor.



Devletin siyasi ve güvenlik kararlarının alındığı kurumlarına yakın üst düzey yetkililerinin Al Jazeera’ya verdiÄŸi bilgilere göre, Amman yönetimi IŞİD’in elinde rehin olarak tutulan pilot Muaz Kasasbe’yi kurtarmak için örgütle gizli ve dolaylı müzakerelere baÅŸladı.

Yetkililer, Kasasbe’nin serbest bırakılması için bölgesel ve uluslararası taraflarla kurulan yoÄŸun temasla birlikte, IŞİD’e yakın aÅŸiret ve ÅŸahsiyetlere arabuluculuk arayışında olduklarını ifade etti.

Al Jazeera’ya ismini açıklamak istemeyen üst düzey yetkili, “Bu konuda Türk yetkililerle yakın temas kurduk. Katar yetkilileriyle de buna benzer bir irtibat kurmayı düÅŸünüyoruz” dedi.

Yetkili, “arabuluculuk yapması için Irak’ta bazı büyük aÅŸiretlerle irtibat kurmaya çalışıyoruz” diye konuÅŸtu.

"Takas seçeneÄŸi masada"

Ä°sminin açıklanmaması ÅŸartıyla Al Jazeera’ya konuÅŸan Ürdünlü Bakan, "Evet kulislerin arkasında ciddi dolaylı müzakereleri yürütüyoruz. Herhangi bir anlaÅŸma seçeneÄŸine hazırız. Fazla detayları açıklayamıyoruz” dedi.

IŞİD ile takas anlaÅŸmasının ihtimaline deÄŸinen Bakan, "Elimizde terör suçuyla tutuklanan IŞİD için son derece önemli isimler var. Onların üzerinde müzakere yürütmekle ilgili ciddi düÅŸüncelerimiz var" ifadelerini kullandı.

Bakan, "Bunu yaparken terör ile alakalı tavrımızdan, IŞİD ile mücadele koalisyonunda aldığımız pozisyondan vazgeçmeyeceÄŸiz" dedi.

Maan ÅŸehrinde Selefi Cihadi hareketinin lideri Muhammed Åželebi ise, IŞİD’in Kasasbe’yi serbest bırakması karşılığında Ürdün'ün tutukladığı önemli ÅŸahsiyetlerinin serbest bırakılmasını isteyeceÄŸini söyledi.

Åželebi, yaptığı yazılı açıklamada, “IŞİD’den öÄŸrendiÄŸimiz kadarıyla örgütün Ebu Musab Zarkavi’nin daha önce bombalı saldırı düzenlemek üzere gönderdiÄŸi Sacide RiÅŸavi’nin yanı sıra örgüt üyesi Ziyad Kerbuli’nin serbest bırakılmasını isteyecek” dedi.

Al Jazeera’ya konuÅŸan Åželebi, kendisinden arabuluculuk istenmesi hakkında, “detay vermek için henüz erken” yorumunu yaptı.

Ürdün Hükümeti’nin eski sözcü bakanı Samih Maita, Al Jazeera’ya verdiÄŸi özel mülakatta da, “Ürdün’ün IŞİD ile yaptığı müzakerelerde anlaÅŸmaya varmak, ülke için seçeneklerin arasında en güçlü ihtimal” dedi.

IŞİD'e karşı koalisyonun düzenlediÄŸi hava saldırıları kapsamında yaptığı görev esnasında Ürdün Hava Kuvvetlerine ait F-16 savaÅŸ uçağı, ÇarÅŸamba günü Suriye'nin Rakka kentinde düÅŸtü.

Uçağın pilotu Muaz Kasasbe fırlatma koltuÄŸu sayesinde kurtuldu.  

Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Lloyd Austin, Ürdün hava kuvvetlerine ait savaÅŸ uçağının düÅŸtüÄŸünü doÄŸruladı.

Ancak Austin, düÅŸen Ürdün uçağının IŞİD'in ateÅŸiyle düÅŸürülmediÄŸini ifade etti, düÅŸme nedeni konusunda ise bilgi vermedi. 

IŞİD'in elindeki Ürdünlü pilotu kurtarmak için yoÄŸun çaba serfedeceklerini söyleyen Austin, yaptığı yazılı açıklamada, Ürdün'ün IŞİD'e karşı koalisyona olan desteklerinden dolayı teÅŸekkür etti. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.