Sosyal Medya

YaÅŸam

Danıştay'dan Yırca kararı

Danıştay, Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Mahallesi'nde 6 binin üzerinde zeytin ağacının söküldüğü alanda termik santral yapılması için bakanlar kurulunun acele aldığı kamulaştırma kararını esastan iptal etti.



Yırca Mahallesi sakinlerinin avukatı Deniz Bayram, Danıştay 6. Daire'nin Yırca zeytinliklerinde termik enerji santrali kurulması için almış olduÄŸu acele kamulaÅŸtırma kararını iptal etmiÅŸ olduÄŸunu öÄŸrendiklerini ve tebliÄŸi aldıklarını kaydetti.

"Bu karar Yırcalıların ve bizlerin mücadelesinin haklı olduÄŸunu bir kez daha ortaya koyuyor" ifadesini kullanan Bayram, ÅŸöyle devam etti:

"Acele kamulaÅŸtırma kararı esasta iptal edilmiÅŸtir. Termik santral projesinin çevreye, insan saÄŸlığına ve Yırcalılara vermiÅŸ olduÄŸu zarar, Yırcalıların zeytincilik yapmaya devam etmek istemesiyle artık proje tamamen iptal edilmelidir. 6 bin aÄŸacın kesilmesinden sorumlu olan hem ÅŸirket yetkilileri hem de bu kesime engel olmayan, gerekli tedbirleri almayan idari birimler hakkında gerekli soruÅŸturmalar yapılmalı ve cezalar verilmelidir." 

Mahallede sevinç var

 Yırca Mahallesi muhtarı Mustafa Akın da karara çok sevindiklerini belirterek, ÅŸunları söyledi:

"Biz sürecin başından beri hep haklı olduÄŸumuzu iddia ettik. Her platformda haklı olduÄŸumuzu söyledik. Aldığımız haberle Danıştay'ın Bakanlar Kurulu'nun acele kamulaÅŸtırma kararını iptal ettiÄŸini de öÄŸrendik. Bütün köy halkı gece yarısı buraya toplandı. Çok mutluyuz. Bizi itham edenlere, 'bu davayı kaybedeceksiniz' diyenlere söyleyecek bir sözüm yok. Danıştay'a teÅŸekkür ediyorum. Hala vicdanının sesini dinleyen hakimler olduÄŸu bir kez daha ortaya çıktı."

Akın, kesilen 6 bin aÄŸacın yerine en az 16 bin zeytin fidesiyle bölgeyi donatıp, örnek bir zeytinlik yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu arada Danıştay kararı camiden anons yapılarak köylülere bildirildi. Köy meydanında toplanan Yırca sakinleri ateÅŸ yaktı, sevinç gösterisinde bulundu. 

6 bin aÄŸaç kesildi

Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduÄŸu bölgeye, 7 Kasım'da aÄŸaç kesimi yapmak üzere 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iÅŸ makinelerini gönderdi. 

Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direniÅŸine raÄŸmen, arazideki binlerce zeytin aÄŸacı iÅŸ makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp atıldı. 6 binin üzerindeki zeytin aÄŸacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi, 'acele kamulaÅŸtırma' için yürütmeyi durdurma verdi.

Bunun üzerine araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından sökülüp, yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından ÅŸirket, yaklaşık 100 kiÅŸinin iÅŸine son verdi.

Kaynak: AA ve DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.