Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halep'te yeni ortak cephe

Halep’te Esed rejimi ve IŞİD’e karşı savaşan önemli 5 silahlı grup ‘Şamiye Cephesi’ adı altında birleşti. Kurulan yeni cephenin komutanı da Abdulaziz Selameh ilan edildi.



Suriye'de savaÅŸan muhalif gruplardan Ä°slami Cephe, Nureddin Zengi, Mucahidin Ordusu, Asalet ve Kalkınma Cephesi ile Fe Ä°stakim Kema Umirt Cephesi ortak bir deklarasyonlaaynı çatı altında birleÅŸtiklerini duyurdu. Åžamlı Cephe anlamına gelen ‘Åžamiye Cephesi’nın yeni komutanı ise, Ä°slami Cephe’nin komutanı Abdulaziz Selameh oldu. 

BeÅŸ grubun izma attığı ortak açıklamada  yeni hedefin Halep’te hem Esed rejimi hem de IŞİD’e karşı tek güç halinde savaÅŸmak olduÄŸu ifade edildi. Açıklamada, kurulan ortak cephenin Suriye’de savaÅŸan tüm muhalefet grupların aynı çatı altında toplanması için bir çekirdek yapı temsil ettiÄŸi belirtildi.  Halep'teki Al Jazera muhabirinn aktardığına göre silahlı grupların ortaklık anlaÅŸması için birkaç ay müzakere yapıldı.

Yeni grup, Halep’te ve gerektiÄŸi durumlarda kentin dışında da savaÅŸmayı ön görüyor.

Halep'teki en önemli gruplar

Belirtilen beÅŸ silahlı grup Halep’te savaÅŸan en önemli silahlı gruplarının arasında yer alıyor.

Kurulan çatı cephenin komutanlığına gelen Selameh’in komutanlık yaptığı Ä°slami Cephe, Halep’in rejim ve IŞİD’in tarafından kuÅŸatması altında tutulduÄŸundan beri ÅŸiddetli çatışmalar halinde.

Ä°slami Cephe, Halep’te oluÅŸturduÄŸu güvenlik timleriyle, denetimi altında bulunan bölgelerde asayiÅŸi saÄŸlamaya çalıştığını açıklamıştı.

Timler, Ä°slami Cephe'nin kontrolü altındaki bölgelerin giriÅŸ ve çıkışlarında oluÅŸturulan güvenlik noktalarında kimlik kontrolü yapmaya ve araçları denetlemeye baÅŸladı.

Ä°slami Cephe’nin güvenlik birimleri sorumlusu Ebu Esad, kentteki birçok adli vakayı engellediklerini, aynı zamanda halkın ÅŸikâyetlerini dinleyip, sorunlarını çözmek için çaba gösterdiÄŸini de dile getirerek, "Kentin giriÅŸ ve çıkışlarında bu kontrol noktalarını, IŞİD üyelerinin ve rejim güçlerinin muhtemel saldırılarını engellemek için oluÅŸturduk'' demiÅŸti.

Ä°slami Cephe, geçtiÄŸimiz haftada Halep’in Handerat bölgesinde rejim güçlerine düzenlediÄŸi operasyonlarda 6 noktanın denetimini ele geçirdiÄŸini açıklamıştı.

Halep'te direniÅŸ

Halep'te yaklaşık bir yıldır süren rejim kuÅŸatması son haftalarda yoÄŸunlaÅŸtı. Muhalifler Halep merkezini diÄŸer bölgelere baÄŸlayan 4 kilometrelik bir koridorda direniÅŸini sürdürüyor.

Åžam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir ÅŸekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuÅŸatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaÅŸanmıştı.

KuÅŸatma altında tuttuÄŸu bölgelere ilaç ve gıda giriÅŸine izin vermeyen rejim güçleri, bu ÅŸekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiÅŸ, varılan anlaÅŸma ile bölgeye gıda ve insani yardım giriÅŸine bir süre izin verilmiÅŸti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Ekim ayında Suriye krizinin çözümü için yeni bir teklifte bulundu: Halep’ten baÅŸlayarak baÅŸka bölgelere de uygulanacak “dondurulmuÅŸ bölgeler” (freeze zones). Planı De Mistura ile Åžam'da görüÅŸen Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸÅŸar Esed, taslağı 'üzerinde çalışılmaya deÄŸer' bulduÄŸunu açıkladı.

Plan, hem rejim hem de muhaliflerin Halep’ten baÅŸlayarak belirlenmiÅŸ bazı bölgelerde ateÅŸkes ilan etmesini öngörüyor. De Mistura, dondurulmuÅŸ bölgelerin daha sonra yapılacak müzakereler için bir baÅŸlangıç olacağını söyledi, ancak bunun ayrıntılarını ve takvimini vermedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.