Sosyal Medya

Coğrafyamız

İsrail'den Doğu Kudüs'e 380 yeni yerleşim

İsrail'in 1967'deki 'Altı Gün Savaşı'ndan bu yana izlediği Filistin topraklarına Yahudileri yerleştirme politikasının son halkası, Doğu Kudüs’te iki farklı bölgede 380 yeni yerleşim biriminin inşaatına onay vermesi oldu.



Muhalefetteki Meretz Partisinden Belediye Meclis Üyesi Yosef Pepe Alalu, AFP’ye yaptığı açıklamada, belediyenin Ramut bölgesinde 307, Ebu Guneyim Dağı bölgesinde de 73 yeni yerleÅŸim biriminin inÅŸaatına ruhsat verdiÄŸini söyledi.

Alalu, belediye yetkililerinin Ä°srail’de Mart ayında yapılacak seçimlerinin yarattığı yoÄŸun gündemi yerleÅŸimleri geniÅŸletmek için fırsat olarak deÄŸerlendirdiÄŸini ifade etti.

Yeni yerleÅŸimcilerin onaylanmasına tepki gösteren Alalu, “Bu tür kararlar bizi Filistinlilerle nihai çözüme ulaÅŸmaktan uzaklaÅŸtırıyor” dedi.

Ä°srail, ABD’nin yerleÅŸim faaliyetlerinin Ä°srail-Filistin sorununda gerilimi yükselteceÄŸine dair uyarıarına raÄŸmen, yerleÅŸim faaliyetlerini hızla devam ettiriyor.   

Kınama yağıyor ama...

Filistin Yönetimi’nin uluslararası toplumda baÅŸlattığı ‘1967 topraklarında Filistin Devleti tanıma’ hamleleri sürerken, birçok Batılı ülke Ä°srail'in yerleÅŸim faaliyetlerini eleÅŸtirdi.

Avrupa ülkelerinde baÅŸlayan Filistin’i devlet olarak tanıma dalgasının yanı sıra, Almanya, Ä°spanya ve Yunanistan’da Ä°srail’in ‘gayrimeÅŸru yerleÅŸimlerde üretilen ürünler'e boykot giriÅŸimleri oldu. Avrupa Parlamentosunda sol hareketlerinin temsilcileri de, Ä°srail’e boykot uygulama çaÄŸrısında bulundu. 

 

Ä°srail, 1967'deki 'Altı Gün Savaşı'ndan bu yana devlet politikasının bir parçası olarak Filistin topraklarına Yahudi vatandaÅŸlarını yerleÅŸtiriyor.

BM Genel Kurulu’nun 29 Kasım 1947’de Filistin topraklarının Yahudiler ve Araplar arasında bölünmesine yönelik planı ve ardından 1948’de Ä°srail devletinin bağımsızlığını ilan etmesi sonrasında, Ä°srail ve komÅŸu Arap ülkeleri arasında kanlı çatışmalar baÅŸladı.

Ä°srail toprakları iki katına çıktı

Bu çatışmaların en ÅŸiddetlilerinden biri OrtadoÄŸu haritasını da büyük ölçüde deÄŸiÅŸtiren 1967’deki ‘Altı Gün Savaşı’ oldu. KomÅŸuları Mısır, Suriye ve Ürdün ile savaÅŸan Ä°srail’in toprakları çatışmalar sonucunda yaklaşık iki katına çıktı.

Ä°srail savaÅŸ sonucunda, Mısır’dan Sina Yarımadası ve Gazze Åžeridi’ni, Suriye’den de Golan Tepeleri'ni alırken, Batı Åžeria ve DoÄŸu Kudüs’ü de iÅŸgal etti.

YerleÅŸimcilerin durumu, Altı Gün Savaşı’nın ardından OrtadoÄŸu’nun en önemli siyasi problemlerinden biri haline dönüÅŸtü. SavaÅŸtan önce de bölgede bazı küçük yerleÅŸimler bulunsa da, iÅŸgalin ardından, Ä°srail ele geçirdiÄŸi topraklara yerleÅŸimcilerin yığılmasını bir devlet politikası haline getirdi.

SavaÅŸ sonrasında iÅŸgal edilen toprakları ‘bazı düzenlemeler’ sonrasında geri verme niyetinde olduÄŸunu açıklayan Ä°srail, buna raÄŸmen yerleÅŸimci planını büyük bir hızla hayata geçirdi.

Ä°srail yönetimi, iÅŸgal ettiÄŸi toprakları fiilen Yahudi toprağı haline getirmek amacıyla, yüz binlerce Yahudi vatandaşını sistematik bir ÅŸekilde söz konusu bölgelere yerleÅŸtirdi. Ä°lk adım savaşın hemen ardından Batı Åžeria’da Beytüllahim kenti civarında Kfar Etzion yerleÅŸim biriminin yeniden inÅŸa edilmesiyle atıldı.

Kaynak: AFP, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.