Sosyal Medya

YaÅŸam

Yeni kimliklerde o dert bitiyor

Yeni kimliklerin kullanıma başlanmasıyla birlikte sahte kimlik dolandırıcılığı da tarihe karışacak.



Ä°ÅŸ bulma ümidiyle gittiÄŸi Ä°stanbul’da kimliÄŸinin çalınması sonucu, dolandırıcılar tarafından adına sahte ÅŸirketler kurulan konfeksiyon ustası Åžadi Vakkas Ä°ÅŸçi, adına kayıp kimliÄŸi kullanılarak kendisinden habersiz ÅŸirketler kuruldu. Ä°ÅŸçi’ye toplamda 30 milyon lira borç çıkarıldı. Talihsiz adamın başına gelenler vatandaşı kortuttu. Haberi okuyan vatandaÅŸların aklında ‘benim kimliÄŸim kaybolursa ne yapmalıyım?’ sorusu oluÅŸtu.

Konuyla ilgili olarak Hürriyet’e açıklamalarda bulunan Avukat Kemal Öztürk, “KimliÄŸini kaybedenler eskiden karakola giderek durumu bildirmek zorundaydı ÅŸimdi böyle bir zorunlulukları yok. Nüfus MüdürlüÄŸü’ne gidip kimliÄŸimi kaybettim demeniz yeterli” diyor.

Özdemir ayrıca adına habersiz olarak kurulmuÅŸ ÅŸirketin borçları yüzünden icra gelen vatandaşın 5 ila 7 gün arasında deÄŸiÅŸen icra itiraz süresini geçirmemesi gerektiÄŸini ifade ediyor.

BULUNAMIYORLAR

Ä°smine ÅŸirket kurulmuÅŸ olan insanların ‘siniz bozucu’ bir mahkeme sürecine de muhattap kaldıklarını belirten Özdemir, “Vatandaşın ismine ÅŸirket kuran dolandırıcıları bulmak maalesef mümkün olmuyor. Bu ÅŸahıslar sahte isimlerle borçlandıkları için gerçek kimlikleri ortaya çıkarılamıyor” diye konuÅŸtu.

ÇOK Ä°ÅžLEM ÇOK DELÄ°L

Avukat Zafet Tunca, ise kimliÄŸi çalınan veya kaybolan kiÅŸilerin ilk etapta gazeteye ilan vermesi gerektiÄŸine dikkat çekerken, daha sonra da nüfus müdürlüÄŸüne giderek kayıt beyanında bulunması ve nüfus kağıdını yenilemesi gerektiÄŸini belirtti. Son olarak karakollara gidip kiÅŸinin kaybolan nüfus kağıdı üzerine tutanak tutulması yönteminin de saÄŸlam iÅŸlem yapılması bakımından gerektiÄŸini dile getiren Tunca, tüm bu yapılan iÅŸlemlerin delil olarak sayılacağını ve nüfus kağının kaybolmasının ardından olası davalarda kiÅŸinin elini güçlendireceÄŸini kaydetti.

YENÄ° KÄ°MLÄ°K YENÄ° DÜZEN

Uzmanlara göre sahte kimlikle ÅŸirket kuran ÅŸahıslar nüfus cüzdanı üzerindeki fotoÄŸraflarla oynama yaparak ÅŸirketler kuruyor. 2015 yılıyla birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde ise sahtecilik yapmak imkansız. Çünkü kiÅŸilerin bütün bilgileri kimliÄŸin üzerindeki çipde olacak. Böylece fotoÄŸraf sahtekarlığı yaparak masum insanların kimlikleriyle ÅŸirket kuran dolandırıcılar bunu yapamayacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.