Sosyal Medya

Güncel

Türkiye paralel yapı ile mücadelesini kazanmıştır

Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜBİTAK 2014 Yılı Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada "Türkiye paralel yapı ile olan mücadelesini de kazanmıştır. Bu özgürlük mücadelesiydi, önemli bir engeldi" dedi. Erdoğan konuşmasında "Bilimi devletin ve siyasetin müdahalesinden, yargının müdahalesinden olduğu kadar mahalle baskısından da kurtarıp daha da özgür bir zemine kavuşturmak zorundayız" ifadelerini kullandı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda düzenlenen TÜBÄ°TAK 2014 Yılı Bilim, Özel ve TeÅŸvik Ödülleri töreninde yaptığı konuÅŸmada, "Bilimi devletin ve siyasetin müdahalesinden, yargının müdahalesinden olduÄŸu kadar mahalle baskısından da kurtarıp daha da özgür bir zemine kavuÅŸturmak zorundayız" dedi.

ErdoÄŸan, "Türkiye paralel yapı ile olan mücadelesini de kazanmıştır. Bu özgürlük mücadelesiydi, önemli bir engeldi" diye konuÅŸtu. ErdoÄŸan'ın konuÅŸmasından satır baÅŸları ÅŸöyle:

"BÜYÜK HAYALKIRIKLIÄžIMI PAYLAÅžMAK Ä°STERÄ°M"

Burada büyük bir hayal kırıklığımı da sizlerle paylaÅŸmak isterim. 2002 sonunda göreve geldiÄŸimizde bizim en fazla önem verdiÄŸimiz konu eÄŸitim öÄŸretim olmuÅŸtur. Bunun yanında üniversite dedik, 75 üniversitemiz vardı. Åžimdi 175 üniversitemiz var. Åžimdi üniversite olmayan ilimiz yok. Ta IÄŸdır'daki Hakkari'deki genç mali imkansızlıklar sebebiyle acaba ben üniversite okuyabilecek miyim diye düÅŸünmeyecek. O gidemeyebilir ama biz üniversiteyi onun ayağına götürdük.

Biz bilim dedik, araÅŸtırmaya geliÅŸtirmeye yatırımlar yaptık. 0,50'de olan Arge çalışmalarına bir hedef koyduk dedik ki bu yüzde iki olacak. Milli gelirin yüzde ikisini arge'ye ayıracağız. Hedefi henüz yakalamış deÄŸiliz. Bu arada bir ÅŸey oldu. O da neydi, ÅŸimdi özel sektör de adım atmaya baÅŸladı. AraÅŸtırmaya geliÅŸtirmeye büyük önem veriyor. Daha önce hep hazıra yükleniyordu.  TÜBÄ°TAK'ı bu ülkenin bilim politikalarına istikamet çizecek bir merkez olarak güçlendirdik. Niyetimiz tamamen burada özellikle kaliteyi yükseltmek hedefimiz gayemiz bu ülkede bilimin desteklenmesiydi. Ama ne oldu?

TÜBÄ°TAK DÄ°NLEDÄ°

"Bir gizli yapı sinsice TÜBÄ°TAK'ın içinde büyüdü, adeta bir ur gibi gizlice bünyeyi sardı, bünyeye hakim oldu ve baÅŸka gayelere hizmet etmeye baÅŸladı" diyen ErdoÄŸan, "Bilim üretmesini, bilimi teÅŸvik etmesini beklediÄŸimiz TÜBÄ°TAK, kendi ülkesinin cumhurbaÅŸkanını, baÅŸbakanını, genelkurmay baÅŸkanını, bakanlarını dinlemek gibi uluslararası istihbarat servislerine hizmet vermek gibi haince bir planın ne yazık ki zemini oldu." ifadelerini kullandı.

"TÜRKÄ°YE PARALEL YAPIYLA MÜCADELESÄ°NÄ° KAZANMIÅžTIR"

Ben TÜBÄ°TAK'ı da ilim camiasının yüz karalarından aktarma süreci olarak görüyorum. Bilgiyi ülkemiz için insanlarımız için önemli bir yönetim amacı olarak kullanma noktasında hedef olarak görüyorum. Oradan elde edilecek hasılanın da çok önemli kaynak olduÄŸunu ifade etmek istiyorum. Türkiye paralel yapıyla mücadelesini kazanmıştır, kazanmaya devam ediyor. Bu önümüzde engeldi, ÅŸimdi bu açığa çıktı. bu engelin aşılmasıyla toplumsal hayatın yanında eÄŸitimin ve bilimin yönü daha da açılmıştır.

Amerika'ya müslümanlar ulaÅŸtı dediÄŸimde birileri kıyameti kopardılar. Halbuki eserler ortada. Tabi bu ülkenin gençleri okumak yerine araÅŸtırmak yerine kompleks içinde alay edebiliyor. Çünkü bizlere yalan söyleyen bir tarih öÄŸrettiler. Bunun sıkıntılarını yaşıyoruz.

Bize lazım olan kompleks deÄŸil, özgüvendir. Taklit etmek takip etmek deÄŸil geçmiÅŸte olduÄŸu gibi bugünde bu toprakların bereketinin gereÄŸini yapmaktır. Kendisi olamayan bir toplum altını çiziyorum baÅŸkası olur.

En büyük sıkıntılardan birini de maalesef dilde yaÅŸadık. Bizim bilime son derece müsait dilimiz varken, bir gece yattık sabah kalktık baktık ki o dil yok. Ä°ÅŸte ÅŸimdi yabancı dillerle bilim öÄŸrenen ve öÄŸreten bir ülke derecesine getirildik. Binlerce kelime ve kavram unutuldu. Kelime ve kavram üretmeye elveriÅŸli olan dil yapısı adeta törpülendi.

BÄ°R GECE YATTIK O DÄ°L YOK

En büyük sıkıntılardan birini de dilde yaÅŸadık bizim bilim üretmeye uygun bir dilimiz varken bir gece yattık o dil yok yabancı kavramlarla bilim üreten bir toplum olduk binlerce kavram çıkarıldı. Mevcut dildeki imkanlarla felsefe yapamazsınız Osmanlıca, Almanca, Fransızca kavramlara baÅŸvurmak zorundasıznı. deÄŸerli hocalarımız bu sorunları aÅŸmak zorundayız. Müdahaleden arındırılmış bir bilim ve üniversite kendi mecrasını bulacak ve oraya akacaktır. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.