Sosyal Medya

Coğrafyamız

Musul'a büyük operasyon hazırlığı

Irak'ta IŞİD'in elindeki en büyük kent olan Musul'u geri almak için hazırlıklar sürüyor. Ancak en büyük sorun merkezi hükümetle yerel yetkililer arasındaki kopukluk.



Musul’a 30 kilometre mesafedeki bir kampta, eski polis memurları ve gönüllülerden oluÅŸan Sünni savaÅŸçılar büyük Musul operasyonuna hazırlanıyor.

Ellerindeki silah sayısı yetersiz ve BaÄŸdat yönetiminden de bekledikleri desteÄŸi göremiyorlar.

Musullu yerel yetkililer, BaÄŸdat’ın Musul operasyonuna Åžii milisleri dahil etme planına tepkili.

Yedi aydır maaÅŸ alamayan ve aileleri yerlerinden olan Sünni gönüllü savaÅŸçılar, BaÄŸdat’tan bu konularda da adım atmalarını bekliyor.

Irak'ta IŞİD ilerleyiÅŸinin ardından ülke gündemindeki en önemli konu Musul'u IŞİD'den geri almak için yapılması planlanan operasyon.

BaÄŸdat ve ABD yönetiminin planı, Irak ordusuna destek veren Åžii milislerin yanı sıra, peÅŸmerge ve Sünni aÅŸiret güçlerinden oluÅŸan ‘Sahva Birlikleri’ benzeri bir gücün de IŞİD’e karşı savaÅŸması.

Sünniler hükümete güvenmiyor

Ancak IŞİD’in Irak’ın Sünni bölgelerinden çıkarılması planı karşısında temel bir sorun duruyor. Sünni bölgelerde yaÅŸayan kesimlerin önemli bir bölümü, Maliki’nin ayrılmasından sonra göreve gelen Haydar Ä°badi hükümetine de güvenmiyor.
Sünnilerin, Maliki yönetiminde uzun süre devam eden mezhepçi politikalar ve hak ihlalleri tamamen ortadan kalkmadan ve bu yönde somut adımlar atıldığını görmeden IŞİD karşıtı operasyona destek vermesi mümkün gözükmüyor.
IŞİD son haftalarda, Irak ordusuyla iÅŸbirliÄŸi yaptığı gerekçesiyle Anbar ve Tikrit’teki Sünni aÅŸiretlere saldırarak yüzlerce kiÅŸiyi öldürdü.

Bir diÄŸer sorun da Musul gibi nüfusun hayli kalabalık olduÄŸu ve IŞİD’in etkinlik kurduÄŸu bölgelere yönelik bir kara harekâtının büyük can kaybına yol açması ihtimali.

AL JAZEERA 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.