Sosyal Medya

Ekonomi

Ä°thal telefon ve bilgisayara ek vergiler geliyor

İki ay içinde ithal telefon, laptop ve elektronik aletlere anti-damping uygulanacak



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’ye gelen cep telefonu, bilgisayar (PC) ve elektronik aletlere anti-damping vergisi getireceklerini açıkladı.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, böylesine bir ek vergi uygulaması yerli üreticilerin pazar payını ciddi oranda artırabilir. Cep telefonu, PC, TV ve ev elektroniÄŸi iÅŸi yapan ithal markalar ise yerli ürüne karşı artacak fiyat hareketi sonrası pazar kaybı yaÅŸayabilir.

“Türkiye çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde mobil telefon üretebiliyor, tablet üretebiliyor, laptop üretebiliyor” diyen Bakan Nihat Zeybekci, ÅŸöyle devam etti: “Yaptığımız çalışmalarda Türkiye’ye gönderilen bir telefon üzerinde, ‘5 dolar veya 2.5 dolarlık iki kiÅŸilik montaj ve diÄŸer maliyetler’ diyor. Ä°nandırıcı bulmuyorum. Bunun üzerinde baÅŸka damping destek var. Gizli teÅŸvik ve destekler var. Bunları araÅŸtırıyoruz. Ä°çeride sanayicimizi korumak üzere yakında cep telefonuna tablet ve bilgisayarlara anti damping vergisi gelecek gibi görünüyor. Åžu anda soruÅŸturmalarda öyle bir geliÅŸme var. Biz koyacağız. SoruÅŸturmalarda somut verilere ulaşıldı.

Dünya Ticaret Örgütüne tabi olan bir ülke olarak el aletlerinde ev aletlerine, elektronik ev aletleri cihazlarında inanılmaz haksız rekabet yaratıcı baÅŸka ülkelerin teÅŸvikler var, destekleri var. Bunlarla ilgili bize düÅŸen görev sektörlerimizi korumak.” 

"Ä°KÄ° AY Ä°ÇÄ°NDE"  

Bakan Zeybekci, “Anti-damping vergisinin ne kadar olacağı soruÅŸturmalar ile çıkıyor. SoruÅŸturma açıldı, maksimum 2 ay içinde olur. SorduÄŸumuz sorulara cevaplar geliyor. Fiili araÅŸtırma yapıyoruz” dedi. 

"MÄ°SSÄ°LLEME DEĞİL ÇÄ°N'E SÖYLEDÄ°K" 

“Ä°thal ürünlere anti-damping vergisi misilleme mi?” sorusunu “Misilleme deÄŸil bu” diye yanıtlayan Bakan Zeybekci, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

“Biz sadece bize gelen ÅŸikayetleri deÄŸerlendiriyoruz. YoÄŸun olarak ÅŸu üründü, ÅŸu üründe diye ÅŸikayetler gelmeye baÅŸlıyor. Biz bunları Çin’e de söylüyoruz. Aynı ÅŸekilde en son Filipinlere söyledik. Türk unu üzerinde öyle bir ÅŸey koyunca bütün sektörlerden Filipin ürünleri deyip baÅŸka bakıyorlar. Herkes, Tayvan da aynı ÅŸekilde.”

Bakan Zeybekci, “Anti-damping vergisi konurken içeride vatandaşımızın tüketimde aşırı fiyatlara maruz kalmasını istemiyoruz, ters etki haksız rekabet ÅŸeklinde bir durum oluÅŸturmadan bunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Son dönemlerde dolar kuru arttığı için zaten bu tip elektronik ürünler otomatik olarak zamlanmıştı. Anti damping vergisiyle fiyatlar yeni yılda daha da artacak. 

ABD'YE "DÜÄžÜN MASRAFI" ÇIKIÅžI

Åžu anda Amerikan pamuÄŸuyla ilgili de anti damping vergisi çalışmalarının sürdüÄŸünü bildiren Zeybekci, ÅŸöyle devam etti: Türkiye, Amerikan pamuÄŸunun en büyük ithalatçısı. Çünkü Amerikan pamuÄŸunun üzerinde gerek pazarlamada gerek Eximbank, gerek çiftçiye verdiÄŸi destekle, vadeli satışlarla bir haksız rekabet yaratma var. ABD’den Teksas senatörü özel mektup yazdılar. Pamukla ilgili, ‘Teksas çiftçilerinin rahatsız olacağını’ söylüyor. Cevap yazıyoruz. Biz bunu zaten Amerikan Ticaret Bakanı’na söylemiÅŸtik. ABD stratejik ortak, müttefik ama ekonomik ortak olmamız lazSadece askeri stratejik ortak olalım ama ekonomik ortaklığı baÅŸkalarıyla olalım, olmaz. DüÄŸün masrafları senden olsun ama düÄŸün mutluluÄŸunu baÅŸkasıyla yaÅŸayalım, olmaz.

Zeybekci ayrıca, “ABD, Türk çeliÄŸine haksız ÅŸekilde anti-damping vergisi koydu. Dünya Ticaret Örgütü’ne ÅŸikayet ettik. Uluslararası mahkemeler götürdük” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.