Sosyal Medya

YaÅŸam

Hapisten kurtulduÄŸuna sevinemedi

Burak Özmüş, 18 liralık kapı kilidi çalmaktan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Yargıtay'ın bozduğu karar 4 bin lira para cezasına çevrildi. Al Jazeera'nin hurda toplarken bulduğu Özmüş, "Bu cezayı nasıl ödeyeyim?" diye soruyor.



Ä°zmir'de yaÅŸayan Burak ÖzmüÅŸ, geçen hafta "18 lira deÄŸerinde iki kapı kilidi çaldığı" suçlamasıyla yargılandığı davada aldığı cezayla gündeme geldi.

ÖZETLE

Davada yargılandı
Önce hapis sonra para cezası.
Ä°ki karara da tepkili.

 

19 yaşındaki ÖzmüÅŸ hakkında iki yıl önce yaÅŸanan bu olay nedeniyle Ä°zmir 3. Çocuk Mahkemesi'nde açılan hırsızlık davası, 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasıyla sonuçlanmıştı. 

Yargıtay emsal teÅŸkil edebilecek bir karar verdi ve hapis cezasını "malın deÄŸerine göre cezayı yüksek bularak" bozdu. Yerel mahkeme kararında ısrarcı olmadı ve hapis cezasını 4 bin lira para cezasına çevirdi.

Hurda toplayarak geçimini saÄŸlan ÖzmüÅŸ, “Günlük 5-10 TL kazanırken bu para cezasını nasıl ödeyeyim?" diyor.

Yargıtay bozdu

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 13. Ceza Dairesi'nin kararında ÅŸöyle denildi:

“Suça sürüklenen çocuk hakkında, suçun iÅŸleniÅŸ ÅŸekli ve özellikleri itibarıyla ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluÅŸturan malın deÄŸerinin az olması nedeniyle TCK’nın 145. maddesi gereÄŸince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiÄŸinin gözetilmemesi, bozmayı gerektirmiÅŸtir.”

Kararda, suça sürüklenen çocuÄŸun ilk kez hırsızlık yapmış olması, çaldığı malın deÄŸerinin azlığı ve yaşının küçük olmasının da birlikte deÄŸerlendirmesi gerektiÄŸi belirtildi.

Dosyanın tekrar gönderildiÄŸi Ä°zmir 3. Çocuk Mahkemesi, Yargıtay’ın bozma kararına uydu.

Mahkeme, ikinci kararında, yaşı, sosyal ve ekonomik durumu, suçun iÅŸlenmesindeki özelliklere göre Burak ÖzmüÅŸ’ün, günlüÄŸü 20 TL’den hesapladığı cezayı paraya çevrilerek 4 bin TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Ayrıca, para cezasının 24 eÅŸit taksitte ÖzmüÅŸ’ten tahsiline, taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi halinde tamamının tahsil edeceÄŸine hükmedildi.

Bu karar da Yargıtay’a gönderildi.

“Kararlar birbirinden kötü”

Yargıtay’ın, hakkında verilen ikinci kararı onaması halinde 4 bin lira ödemesi gereken ÖzmüÅŸ'ü Urla'da babasıyla birlikte hurda toplarken bulduk.

ÖzmüÅŸ, hapis cezası yerine verilen para cezasına da sevinememiÅŸ. Yargıtay’dan gelecek kararı merakla bekleyen ÖzmüÅŸ, suçsuz olduÄŸunu savunuyor. ÖzmüÅŸ, tutuksuz olarak yargılandığı davanın duruÅŸmasındaki savunmasında, "olay günü dükkandan suça konu malzemeleri aldığını, daha sonra iade edip parasını almak için dükkana geri döndüÄŸünü, yaptığından dolayı piÅŸman olduÄŸunu" söylemiÅŸti.

ÖzmüÅŸ, Al Jazeera'ya ÅŸunları söyledi:

“Ben aldığım kilidi iade ettim. Ä°ÅŸyeri sahibi de ÅŸikayetçi olmadı ama bu olay peÅŸimi bırakmadı. Mahkemede korktum, suçumu kabul ettim, ‘PiÅŸmanım’ dedim, ama kendimi tam ifade edemedim. Çok kısa sürede yargılamam bitti. Önce hapis, sonra para cezası verdiler. Hapis cezasına mı üzüleyim, para cezasına mı sevineyim. Sanki benim lehimeymiÅŸ gibi bir düzeltme yapılmış. Ama durumum ortada. Kararların ikisi de birbirinden kötü, ikisini de kabul etmiyorum”

“Para cezasını ödeyemem”

ÖzmüÅŸ, her gün 6 kilometre yürüyerek hurda topladığını, günlük 5-10 TL kazandığını, bununla para cezasını ödemesinin mümkün olmadığını söylüyor:

“Aldıklarımı iade ettim. Adalet nasıl iÅŸliyor anlamadım. Ben, kimseyi dolandırmadım, haksız kazanç saÄŸlamadım. Zaten beceremem. Ne olursa olsun kapı kilidi için ömür boyu adım kirlendi. Kara bir leke benim için. Ben sadece ekmeÄŸimin peÅŸindeyim, hırsız olsam niye hurda toplayım, bu rezilliÄŸi, pisliÄŸi çekeyim. Benim için en güzel karar hiç ceza almamam. Onca suçlu elini kolunu sallayıp gezerken benim de ceza almamayı beklemek hakkım. Adaletten bunu bekliyorum”

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.