Sosyal Medya

Coğrafyamız

Gazze ambargoya karşı yürüyecek

Gazze Şeridi’nde değişik kesimlerden Filistinli gruplar, İsrail tarafından uygulanan ambargoya karşı direnmek ve Gazze'nin yeniden imarı için pazar günü büyük bir yürüyüş düzenleyecek.



YürüyüÅŸü düzenleyen Filistinli grupların düzenlediÄŸi ortak basın açıklamasında, Ä°srail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının üzerinden altı ay geçmesine raÄŸmen, etkilerinin hâvâ devam ettiÄŸini vurguladı.

Filistinli gruplar ortak açıklamada, Ä°srail’in kasti olarak uyguladığı ambargo, kapıları kapatması ve yeniden imarı tamamen engellemesinin Gazze’deki hayatı daha da zorlaÅŸtırdığına vurgu yaptı. Açıklamada, BM’nin Gazze’nin yeniden inÅŸası için yaptığı planlamada Ä°srail iÅŸgalini meÅŸru hale getirdiÄŸi ifade edildi.

'Bölge barut fıçısı'

Filistinli grupların açıklaması ÅŸöyle devam etti:

‘Bu trajik durumun devam etmesi karşısında Milli ve Ä°slami güçler önemli bir toplantı yaparak Gazze’deki hayatı tamamen felce uÄŸratan bu trajik durumu tartıştı. Gruplar bu durumun devam etmesinin bölgeyi her an patlayabilecek bir barut fıçısı durumuna getirdiÄŸi uyarısı yaptı. Milli ve Ä°slami güçler durumun tehlikesini idrak ederek aÅŸağıdaki noktalara vurgu yapmaktadır: 1- Milli ve Ä°slami güçler ‘Ambargoyu kırmak ve yeniden imar günü’ düzenlemeyi kararlaÅŸtırdı. Bu kapsamda önümüzdeki pazar günü öÄŸlen saat 12’de Selahaddin Caddesi  üzerinde, Gazze Åžeridi’nin kuzeyinden baÅŸlayıp güneyinde sona erecek kitlesel bir yürüyüÅŸ düzenlenecek. Refah’dan Beyt Hanun’a kadar. YürüyüÅŸe, bütün dünyaya mesajımızı ulaÅŸtırmak için tüm güçler, gruplar ve halkımız katılacaktır.’

'Faturayı Filistin halkı ödüyor'

Ambargonun devamı ve Gazze’nin yeniden imarının engelenmesinin çok kötü sonuçlar doÄŸuracağını vurgulayan Filistinli gruplar, tüm bunların faturasını tek başına Filistin halkının ödediÄŸine dikkat çekti ve uluslararası camiaya sorumluluklarını yerine getirme çaÄŸrısı yaptı.

Gruplar açıklamada, "Hiçbir ÅŸart ya da kayıt olmaksızın ambargonun kalkması, tüm kapıların açılması ve tüm malzemelerin girmesi için uluslararası camianın acil müdahalesi kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

Mahmud Abbas'a çaÄŸrı

Basın açıklamasında Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas’a da seslenen gruplar ÅŸu ifadeleri kullandı:

‘BaÅŸkan Ebu Mazin’e Mısır’la iÅŸbirliÄŸi içerisinde Refah kapısının yeniden açılması için tedbirler alması çaÄŸrısı yapıyoruz.’

BM imar planına ret

Filistinli gruplar BM temsilcisi Robert Serry'nin sunduÄŸu Gazze’nin yeniden imarı planını Ä°srail’in gözetiminde hazırlandığı ve tarafsızlıktan uzak olduÄŸu gerekçesiyle reddettiklerini de dile getirdi ve acilen deÄŸiÅŸtirilmesini istedi.

Filistin Uzlaşı Hükümeti BaÅŸbakanı Rami Hamdallah’a acilen Gazze Åžeridi’ne gelmesi ve hükümetinin yapması gereken çalışmalara baÅŸlaması çaÄŸrısının yapıldığı açıklamada Filistinli gruplar, Gazze halkından direniÅŸini sürdürmesi ve birliÄŸini korumasını istedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.