Sosyal Medya

Coğrafyamız

Al Jazeera Mısır'ın yayını durduruldu

Sisi yönetimini tecrit politikası izleyen Katar, Kahire'yi memnun edecek bir adım attı



Katar merkezli Al Jazeera televizyonu, Mısır kanalının yayınını durdurma kararı aldı. Yaptığı yayınlarla Doha ile Kahire arasında gerginliÄŸe neden olan Al Jazeera Mısır kanalının yayınının durdurulmasına iliÅŸkin hamle, hafta sonunda Katar Emiri'nin temsilcisinin Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'yle görüÅŸmesinin ardından geldi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, uzun süredir Türkiye ile birlikte, Mısır'ın eski cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013'teki askeri müdahaleyle devirerek iktidarı ele geçiren Sisi yönetimini tecrit politikası izleyen Katar, Kahire'yi memnun edecek bir adım attı. Al Jazeera televizyonundan yapılan açıklamada, "Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'den ilerleyen dönemde yeniden yayına baÅŸlanacağı için daha uygun ÅŸartlar oluÅŸana dek Al Jazeera MubaÅŸer Mısır kanalı bu akÅŸamdan itibaren yayınlarını durdurmuÅŸtur" denildi.

Kanalın yayın akışına ne zaman baÅŸlayacağı konusunda bir bilgi verilmezken; söz konusu geliÅŸme, son haftalarda Körfez ülkelerinin Katar üzerindeki Mısır baskısının etkili olmaya baÅŸlaması ÅŸeklinde yorumlanıyor.

Çalışmalarını Doha'da sürdürüyordu

Mısır'da CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmasının ardından iki ülke iliÅŸkileri gerilmiÅŸ, Katar, çok sayıda Müslüman KardeÅŸler yetkilisine kapılarını açmıştı. Mısır Ä°dare Mahkemesi, 3 Eylül 2013'te "Mısır'ı ve Mısırlıları kötü göstermeye yönelik yayınlar yaptığı ve ruhsatı olmadığı" gerekçeleriyle kanalın yayınını durdurma kararı almıştı.

Mısır'la ilgili konuları gündemine alan Al Jazeera MubaÅŸer Mısır kanalı Kahire'deki ofisinin kapatılmasının ardından çalışmalarını Katar'ın baÅŸkenti Doha'da sürdürüyordu.

Son dönemde buzlar eridi

Doha ve Kahire yönetiminin, Temmuz 2013'te Mısır'da yaÅŸanan askeri darbenin ardından gerilen iliÅŸkileri, Suudi Arabistan'ın giriÅŸimiyle son dönemde yapılan ziyaret ve açıklamalarla normale dönmeye baÅŸladı. 20 Aralık'ta, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin özel temsilcisi Åžeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in temsilcisi Halid Abdulaziz et-Tuvicri, Mısır CumhurbaÅŸkanı Sisi'yle bir araya gelmiÅŸti.

Mısır CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ala Yusuf, düzenlediÄŸi basın toplantısında, konuya iliÅŸkin "Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in Katar ile Mısır arasındaki gerginliÄŸin giderilmesi için baÅŸlattığı giriÅŸimi yakın zamanda pratiÄŸe dökmeyi istiyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.