Sosyal Medya

Güncel

Babacan: Türkiye yüksek gelir grubuna girecek

Meclis'in 13 gün süren bütçe maratonu sona erdi. Hükümet adına konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin birkaç yıla kadar yüksek gelir grubuna resmen girmiş olacağını söyledi.



Babacan, dünya ekonomisinin olaÄŸanüstü ÅŸartlar içinde bulunduÄŸunu belirterek, "Böylesi bir dönemde Türkiye ekonomisini büyütmeye devam ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin 2004 yılından bu yana üst-orta gelir grubuna yükseldiÄŸini dile getiren Babacan, "Ä°nÅŸallah birkaç yıla kadar da yüksek gelir grubuna resmen girmiÅŸ olacağız" dedi.
Babacan, küresel kriz sonrasında hala tam bir toparlanmadan söz edilemediÄŸine dikkati çekerek, büyüme eÄŸilimi devam etmekle birlikte, henüz geneli kapsayan dengeli ve sürdürülebilir bir toparlama saÄŸlanamadığını kaydetti.

''DEFLASYON RÄ°SKÄ° ARTTI''

Euro bölgesinde yavaÅŸ, kırılgan ve ülkeden ülkeye deÄŸiÅŸen bir büyüme yapısı görüldüÄŸünü, finans sektöründeki kırılganlıkların devam ettiÄŸini ve reel sektörde istenen toparlanmanın henüz saÄŸlanamamış durumda olduÄŸunu belirten Babacan, bölgenin enflasyon oranında sert düÅŸüÅŸler olduÄŸunu ve deflasyon riskinin bugün itibarıyla arttığını söyledi.

''HER ÅžEYE RAÄžMEN BÜYÜYORUZ''

Amerikan Merkez Bankası'nın parasal sıkılaÅŸtırmaya baÅŸlamasının ve faiz artımına geçmesinin Türkiye gibi geliÅŸmekte olan ülkeleri olumsuz etkilediÄŸini ifade eden Babacan, bütün bunlara raÄŸmen, bütün bu ÅŸartlarda Türkiye'nin büyümeye devam ettiÄŸini vurguladı.
Babacan, "Bu sebeplerden bir tanesi dahi, jeopolitik konumlar, tek başına Türkiye'yi bir resesyona düÅŸürebilirdi. Suriye'deki bir iç savaÅŸ Türkiye'yi bir resesyona düÅŸürebilirdi. Irak'taki bu son tablo Türkiye'yi resesyona düÅŸürebilirdi. Bunların her birisi tek başına Türk ekonomisini bir durgunluÄŸa, eksi büyümeye itebilecek güçte geliÅŸmeler. Bunları mutlaka dikkate almamız gerekiyor. Biz bunlara raÄŸmen büyümeye devam ediyoruz" dedi.
Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,3, gelecek yıl ise yüzde 4 büyümesini beklediklerini anımsatan Babacan, içinde bulunulan küresel ekonomik konjonktür ve jeopolitik ÅŸartlar dikkate alındığında Türkiye'nin büyümesi ve istihdam üretmeye devam etmesinin baÅŸlı başına önemli bir baÅŸarı olduÄŸuna dikkati çekti. Babacan, 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'a deÄŸinerek, büyümenin gelecek yıl 4, 2016'da ve 2017'de yüzde 5 olmasını beklediklerini söyledi.

''YILLIK YÜZDE 2,2 Ä°STÄ°HDAM ARTIÅžI ÖNGÖRÜYORUZ''

2015-2017 döneminde ortalama istihdam artışının yıllık yaklaşık yüzde 2,2 olmasını öngördüklerini ve dönem sonunda iÅŸsizliÄŸin yüzde 9,1'e düÅŸmesini beklediklerini kaydeden Babacan, enflasyonun gelecek yıl yüzde 6,1, 2016 ve 2017 yıllarında ise yüzde 5 olmasını hedeflediklerini vurguladı.
Babacan, Orta Vadeli Program'da cari açıktaki düÅŸüÅŸün devam etmesini beklediklerini belirtti. Babacan, "Geçen sene yüzde 7,9 olan cari açığın bu sene yüzde 5'e doÄŸru ineceÄŸini ve gelecek yıl petrol fiyatları düÅŸük olmaya devam ederse yüzde 4 civarında bir cari açığı gelecek sene görmemiz de mümkün" dedi.
Bunları elde etmek için bütçedeki sıkı duruÅŸu devam ettirdiklerinin altını çizen Babacan, "Bütçe açığımız 2014 yılı için, bu yıl için, bu yıl ÅŸu anda uygulamakta olduÄŸumuz bütçede milli gelirin yüzde 1,9'u olarak hedefleniyordu. Yüzde 1,9 açık verecek ÅŸekilde biz bu yılın bütçesini yaptık. Ama ÅŸu gün itibarıyla bakıyoruz ki inÅŸallah yüzde 1,4'le bitireceÄŸiz, yani milli gelirimizin yüzde yarımı kadar daha düÅŸük bir bütçe açığı ile bu yılı kapatacağız" ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Babacan, 2015 bütçesinin açık hedefinin yüzde 1,1 olduÄŸunu vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.