Sosyal Medya

Kültür Sanat

Modern hat

Hattat ve reklamcı Bilal Akkaya'nın geleneksel hat sanatı çizgisini modern bir bakışla yorumlayarak hat sanatına yenilikçi tasarımlarıyla katkıda bulunduğu sergisi açıldı.



Ä°stanbul Sanayi Odası Sanat Galerisi'nde açılan "Modern Hat Sanatı Sergisi"nde, sanatçının koleksiyonunda yer alan seçkin eserlerinden oluÅŸan ve klasik hat sanatı kullanımından farklı yenilikçi tasarımlar sergileniyor.

Serginin açılışında AA muhabirine açıklama yapan Akkaya, geleneksel hat sanatını bugünün bakış açısıyla yorumladığını belirterek, bu ÅŸekilde geçmiÅŸle bugün arasında bir baÄŸ oluÅŸturmak istediÄŸini söyledi. Akkaya, eserlerinde 25 yıllık reklamcılık tecrübesi ve klasik hat sanatından aldığı ilhamla, klasik Arap alfabesini çaÄŸdaÅŸ bir bakış açısıyla ele aldığını dile getirdi. 

Sergide sadece Arap harflerinden oluÅŸan eserlerin yanında, Latin ve Arap alfabesini bir arada kullanarak oluÅŸturduÄŸu eserlerin de yer aldığını ifade eden Akkaya, dünü ve bugünü sentezleyerek oluÅŸturduÄŸu eserleri sanatseverlerin beÄŸenisine sunduÄŸunu kaydetti. 

Hat sanatına 80'li yıllarda baÅŸladığını anlatan Akkaya, ilk hocası Ali RüÅŸtü Oran'dan Ä°skenderpaÅŸa'da hat dersleri aldığını belirtti. 

35 yıllık bir dönemde hat sanatında klasik anlamda deÄŸiÅŸen birÅŸeyin olmadığını ifade eden Akkaya, ancak geliÅŸen güzel çalışmaların da bulunduÄŸuna dikkati çekti. Klasik hat sanatçılarının modern hat sanatçılarına karşı çıkması konusuna deÄŸinen Akkaya, "Klasik hat sanatı noktalarla özendirilmiÅŸ, her bir harfin kendi içerisinde bir ölçüsü, dengesi olan yani kuralı olan bir sanattır. Modern hat sanatı ise biraz kendi içerisinde tarz olarak bir özgürlüÄŸü vardır. Dolayısıyla klasik gelenekten gelen bir sanatçının modern bir sanatçıya ilk etapta olumlu bakması biraz zor" diye konuÅŸtu. 

Sergi, 10 Ocak'a kadar görülebilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.