Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan'da 500 mahkumun idamı isteniyor

İçişleri Bakanı Nisar Ali Han, Peşaver'deki okul baskınının ardından daha önce idam cezasına çarptırılan 500 kişinin infazına dair dosyaların incelenmesi için Başbakanlığa gönderildiğini söyledi.



BaÅŸkent Ä°slamabad'da gazetecilere açıklamalarda bulanan Han, antiterör timlerinin ülke çapında operasyonlar gerçekleÅŸtirdiÄŸini ve bu operasyonlardan sonuç almayı hedeflediklerini ifade etti. Özellikle PeÅŸaver'de baskınlar yapıldığını ve Taliban ile iliÅŸkisi olduÄŸundan ÅŸüphelenilen birçok kiÅŸinin gözaltına alındığını bildiren Han, "Pakistan,terör ile savaşında kesinlikle baÅŸarıya ulaÅŸacaktır ve ülkenin bütünlüÄŸü korunacaktır" dedi.

Terör suçlularına yönelik idam cezasının yeniden uygulamaya konulmasını da deÄŸerlendiren Han, ÅŸunları belirtti:

"Ülkede çeÅŸitli suçlardan idam cezasına çarptırılmış yaklaşık 8 bin kiÅŸi bulunuyor. Ancak bu cezaların infazı moratoryum nedeniyle durdurulmuÅŸtu. Ancak bildiÄŸiniz üzere okul baskınının ardından terör suçluları için idam cezasının uygulanması hükmü yeniden getirildi. PeÅŸaver'deki okul baskınının ardından da daha önce idam cezasına çarptırılan 500 kiÅŸinin infazına dair dosyalar incelenmesi için BaÅŸbakanlığa gönderildi. Söz konusu 500 kiÅŸiden 63 kiÅŸinin idam dosyası ise BaÅŸbakanlıktan çıkarak CumhurbaÅŸkanı tarafından dahi onanmış durumda. Bu 63 kiÅŸiden 6'sının ise infazı gerçekleÅŸtirildi. Geriye kalan 437 terör suçlusunun ise hakkında kararın verilmesi için dosyaları halen BaÅŸbakanlıkta bulunuyor."

Söz konusu hükümlülerin idam cezalarının infazının uygulanıp uygulanmayacağına CumhurbaÅŸkanı tarafından son kararın verilecek olması bu 500 kiÅŸinin daha önce Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na af talebiyle dilekçe vermiÅŸ olmalarından ileri geliyor.

Pakistan yasaları uyarınca mahkemece idam cezasına çarptırılan bir hükümlü af talebinde bulunduÄŸu takdirde dilekçesi önce Ä°çiÅŸleri Bakanlığına daha oradan da incelenmesi için BaÅŸbakanlığa gönderiliyor. BaÅŸbakanlık ise son kararın verilmesi için af taleplerini CumhurbaÅŸkanlığına iletiyor.

Pakistan Talibanı örgütüne üye militanlar, geçen hafta Pakistan'ın aÅŸiretler bölgesi sınırındaki PeÅŸaver kentinde aÄŸrılıklı olarak asker ailelerinin çocuklarının gittiÄŸi sivil bir ilkokula baskın düzenlemiÅŸti. Yüzden fazla öÄŸrencinin konferans salonunda ilk yardım eÄŸitimi aldığı sırada okulu basan 7 militanın ateÅŸ açması sonucu 132'si çocuk 148 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti.

Saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan edilmiÅŸ ve daha önce yapılan bir moratoryum ile askıya alınan idam cezası tekrar uygulamaya konulmuÅŸtu. Ä°dam cezasının yeniden yürürlüÄŸe girmesinin ardından ÅŸimdiye kadar 6 teröristin ölüm cezası infaz edildi. Ä°dam edilenlerden dördü, eski Devlet BaÅŸkanı Pervez MüÅŸerref'e suikast teÅŸebbüsünde bulunmaktan suçlu bulunmuÅŸ, diÄŸer ikisi ise 2009'da Rawalpindi kentinde Genelkurmay Karargahı'na düzenlenen silahlı saldırıdan sorumlu tutulmuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.