Güncel
Dört bakana yönelik oylama 5 Ocak'a ertelendi
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddiaları kapsamında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylaması için toplandı. Başkan Köylü, "İtirazların içinden çıkılamazsa oylama ertelenebilir' dedi.
Dört eski bakan hakkında kurulan Meclis SoruÅŸturma Komisyonu’nda karar günü. Saat 15.00'te baÅŸlaması beklenen komisyon toplantısı, baÅŸkan Hakkı Köylü'nün gecikmesi sebebiyle 15:45'te baÅŸladı. Komisyon toplantısına, Zafer ÇaÄŸlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler'in kendileri hakkında hazırlanan malvarlığı raporuna yaptığı itiraz üzerine 18.00'e kadar ara verildi. Üç isim, itirazlarına iliÅŸkin belgeleri de komisyona gönderdi.
Aranın ardından komisyon yeniden bir araya gelirken, toplantıya geçmeden önce BaÅŸkanı Hakkı Köylü kısa bir açıklama yaptı. Köylü, itirazları inceleyen uzmanların bilirkiÅŸi raporları ve itirazların içinden çıkabilirse oylamaya geçileceÄŸini belirtip "uzmanlar iÅŸin içinden çıkamazsa oylama ertelenecek" dedi.
Toplantı öncesi konuÅŸan CHP'li komisyon üyesi Emre Köprülü de "Erteleme çıkacağı yönde izlenimimiz var. MASAK raporlarını incelemek komisyonun iÅŸi deÄŸil. Ä°ÅŸi olmadığı halde bu itirazlar gündeme alındı. Meclis tatile gireceÄŸi için 5 Ocak'a kadar erteleneceÄŸini düÅŸünüyorum. Bizimde dosyayı incelemek için yeterli süremiz olmayacak" ifadesini kullandı.
CHP'li komisyon üyesi Erdal Aksünger de üç eski bakanın da ortak itirazları olduÄŸunu söyledi:
"Ortak itirazları 2013'ten geriye giden konularda bizi soruÅŸturamazsınız diyorlar. Bize göre bakanlıkları süresince olan konular soruÅŸturulabilir"
Maliye Bakanlığı'na baÄŸlı MASAK (Mali Suçları AraÅŸtırma Kurulu) tarafından hazırlanan rapor, eski bakanların kazançları ile, malvarlıkları arasında orantısızlık olduÄŸu görüÅŸünü içeriyordu.
Verilen arada, komisyonun CHP'li üyeleri bilgilendirmek için CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu'nun Meclis'teki odasına gitti.
Komisyon'un CHP'li üyesi Erdal Aksünger, gazetecilerin toplantıya neden ara verildiÄŸi sorularına, MASAK'ın eski bakanların malvarlıklarındaki deÄŸiÅŸimle ilgili raporuna eski Ekonomi Bakanı Zafer ÇaÄŸlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ve eski Ä°çiÅŸleri Bakanı Muammer Güler'in yazılı olarak itirazda bulunduÄŸunu söyledi.
Aksünger, "Ä°tirazların, üyeler tarafından incelenmesi amacıyla toplantıya ara verildi" dedi.
Toplantıda henüz Yüce Divan oylaması konusunun görüÅŸülmediÄŸini ifade eden Aksünger, saat 18.00'de yeniden toplandıklarında oylama konusunun ele alınacağını, yapılıp yapılmayacağına ve nasıl yapılacağını konuÅŸacaklarını söyledi.
'Yüce Divan' yolunun açılması için 8 oy gerekiyor
Anayasa ve Meclis Ä°çtüzüÄŸü gereÄŸi Yüce Divan yolunun açılması için komisyonun dört eski bakan hakkında Yüce Divan’a sevk yönünde rapor hazırlaması ve bu yönde karar vermesi gerekiyor. Bunun için de komisyonda yapılacak oylamada salt çoÄŸunluk, yani 8 oy gerekiyor. HDP soruÅŸturma komisyonundan çekildiÄŸi için komisyonun üye sayısı 14. Komisyonda AK Parti’nin 9, CHP’nin 4, MHP’nin de 1 üyesi var. CHP ve MHP’li üyelerin Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullanması beklenirken kararı AK Partili üyelerin tutumu belirleyecek.
Komisyonda açık oylama yapılacak
Meclis SoruÅŸturma Komisyonu BaÅŸkanı ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, 18 Aralık’taki komisyon toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada oylamanın ‘el kaldırma’ usulüyle ve açık yapılacağını söyledi. Her bakan için ayrı oylama yapılacağını ifade eden Köylü bakanlar hakkındaki her bir iddianın ayrı oylanıp oylanmayacağı yönündeki soruya ise “O komisyonun kendi iç iÅŸi onu aramızda tartışıyoruz zaten” demiÅŸti.
CHP muhalefet ÅŸerhi yazacak
CHP’li üyeler oylama yapılmadan ve komisyon raporu ortaya çıkmadan muhalefet ÅŸerhi yazmak için hazırlıklara baÅŸladı. Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger, Al Jazeera’nin "Yüce Divan’a sevk yönünde karar çıksa bile muhalefet ÅŸerhi yazacak mısınız?" sorusunu yanıtladı:
“Mesela bakanlar hakkındaki iddialarla ilgili olarak rüÅŸvet, görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar var. RüÅŸvet deÄŸil de görevi kötüye kullanma iddiasıyla Yüce Divan’a sevk kararı çıkarsa rüÅŸvet konusundaki kuvvetli ÅŸüpheye iliÅŸkin muhalefet ÅŸerhimizi yazarız.”
Aksünger komisyonda bakanları ‘aklamaya’ yönelik bir karar alınması durumunda ise Genel Kurul aÅŸamasında Yüce Divan’a sevk yönünde önerge vereceklerini söyledi.
Son sözü Meclis söyleyecek
Oylama sonrasında ise Meclis SoruÅŸturma Komisyonu, raporunu hazırlayıp Meclis BaÅŸkanlığı’na sunacak. Komisyonun Ocak ayı başında raporu Meclis BaÅŸkanlığı’na teslim etmesi bekleniyor. Rapor Meclis BaÅŸkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından Ocak ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Yüce Divan kararının komisyondan çıkmaması durumunda muhalefet Genel Kurul’da Yüce Divan’a sevk yönünde önerge verecek. Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak bu oylama ise gizli olacak. Yüve Divan ile ilgili son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Genel Kurul’da Yüce Divan kararının alınması için ise Meclis üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu, yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Meclis'teki sandalye dağılımı ÅŸöyle:
- Adalet ve Kalkınma Partisi: 312
- Cumhuriyet Halk Partisi: 128
- Milliyetçi Hareket Partisi: 52
- Halkların Demokratik Partisi: 27
- Bağımsız Milletvekili: 12
- Demokratik Bölgeler Partisi: 1
- Elektronik Demokrasi Partisi: 1
- Demokratik GeliÅŸim Partisi: 1
- Millet ve Adalet Partisi: 1
- Anadolu Partisi: 1
Bağımsız milletvekilleri eklendiÄŸinde muhalefet cephesinin sandalye sayısı 224’ü buluyor. Muhalefetin hiç fire vermemesi durumunda Genel Kurul’da Yüce Divan kararı alınabilmesi için muhalefetin 52 oya daha ihtiyacı bulunuyor. Yani Yüce Divan kararı için AK Parti milletvekillerinin tavrı belirleyici olacak.
Neyle suçlanıyorlar?
Dört eski bakandan Egemen Bağış, iÅŸadamı Rıza Zarrab'ın otel kiralama giriÅŸimlerine ve yakınlarının vize iÅŸlemlerine aracılık etmek, hakkında soruÅŸturma olup olmadığını araÅŸtırmak, basında çıkacak haberleri engellemeye çalışmakla suçlanıyor.
Eski içiÅŸleri bakanı Muammer Güler'e yöneltilen suçlama ise, maddi menfaat karşılığında Zarrab'a trafikte emniyet ÅŸeridi imtiyazı saÄŸlamak, Zarrab'ın yakınlarının vize iÅŸlemlerine aracılık etmek, Zarrab'ın takip edilip edilmediÄŸini soruÅŸturtmak ve basında çıkacak haberleri engellemeye çalışmak.
Eski çevre ve ÅŸehircilik bakanı ErdoÄŸan Bayraktar ise imar usulsüzlüklerine göz yummak, bakanlıktan iÅŸ alan bazı ÅŸirketlerin yemek iÅŸlerinin yakınlarının ortağı olduÄŸu ÅŸirketlere verilmesini saÄŸlamak'la suçlanıyor.
Zafer ÇaÄŸlayan hakkında ise maddi menfaat karşılında Rıza Zarrab'a altın ticareti için imtiyaz saÄŸlama ve Gana'dan getirilen kaçak altınlarla ilgili soruÅŸturmayı engelleyip Dubai'ye çıkışını saÄŸlamak suçlaması var.
Kaynak: Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.