Sosyal Medya

Güncel

Yezidiler Şengal'e geri dönüyor

Şengal'in IŞİD'den alınmasının ardından, yaz aylarında dağlara sığınan Yezidilerin geri dönüş hazırlığı yaptığı bildirildi



Irak’ta Musul’a baÄŸlı Åžengal (Sincar) kasabasının IŞİD'den alınmasının ardından, yaz aylarında kentin düÅŸmesiyle birlikte daÄŸlara kaçan Yezidilerin geri dönüÅŸ hazırlığı yaptığı belirtiliyor.

Yerel kaynaklar, sabah saatlerinde, kasabadan kaçamamış bir grup IŞİD mensubuyla peÅŸmergeler arasında çatışmalar yaÅŸandığı ancak genel olarak Kürt güçlerinin sahaya hakim olduÄŸunu bildiriyor.

PeÅŸmerge güçlerinin, Suriye Kürtlerinin oluÅŸturduÄŸu YPG ve PKK 'nın askeri kanadı HPG’nin de desteÄŸiyle geçen hafta baÅŸlattığı operasyonun ardından kurtarılan Åžengal, aÄŸustos ayında IŞİD militanları tarafından iÅŸgal edilmiÅŸti.

Yezidiler için kutsal kabul edilen Åžengal dağında mahsur kalan onbinlerce sivilden bir bölümü de Türkiye ’ye sığınmıştı. DaÄŸa sığının binlerce Åžengalli sivil de yaklaşık bir aydır IŞİD kuÅŸatması altındaydı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden PeÅŸmerge Bakanlığı sözcüsü Cabbar Yaver, Yezidilerin kente geri dönmek için hazırlık yaptıklarını söyledi.

BBC Türkçe servisine konuÅŸan Yaver, IŞİD'in Musul'dan Åžengal'e takviye gönderdiÄŸini, bazı militanların ise kentten kaçtığını; ancak peÅŸmerge güçlerinin de ilerleyiÅŸinin de sürdüÄŸünü söyledi. Yaver, kentin "özgürleÅŸtirilen" bölgelerinde mayın temizliÄŸi yaptıklarını ve Yezidilerin geri dönmek için hazırlığa baÅŸladıklarını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.