Sosyal Medya

Ekonomi

Bankalardan vurgun

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), bankaların ücret ve komisyonlarını düzenleyen yönetmeliği, bankaları frenlemeye yetmedi. Yönetmelik ile bankaların ücret ve komisyon olarak aldığı işlem sayısı 60'tan 20'ye indi, ancak bankaların gelirlerindeki artış hız kesmedi.



Gelirin artması, bankaların tarifelere zam yapmasının yanı sıra, bazı masrafların adının değiştirilerek bu paraların alınmaya devam edilmesinden kaynaklandı.

Aidatsız kredi kartı sunulması zorunluluÄŸuna raÄŸmen, birçok banka bunu uygulamamakta direniyor. VatandaÅŸ kart aidatı ödemeyeceÄŸini düÅŸünürken, her yıl yapılan kesintiler devam ediyor. Neredeyse yaptıkları her iÅŸlem için fahiÅŸ ücret tarifeleri uygulayan bankalar, kart aidatı almaya devam ediyor. Bankalar, 2 bin dolara varan yıllık kart aidatı alıyor. VatandaÅŸtan talep edilen ortalama aidat ücreti ise 80 lira. 

500 LÄ°RAYA EFT 
Tüketicinin en çok kullandığı iÅŸlemlerden olan Elektronik Fon Transferi (EFT) için de bankalar, dudak uçuklatan rakamlar talep ediyor. BDDK'nın verilerine göre; bankaların aldığı EFT ücretleri 500 liraya kadar çıkıyor. VatandaÅŸtan talep edilen ortalama EFT ücreti ise 5 lira ile 50 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Yüksek rakamlara karşılık, daha uygun ücretlerle EFT yapmak da mümkün. Bankaların sunduÄŸu; cep, telefon, internet, çaÄŸrı merkezi ve ATM bankacılığı hizmetleri, ÅŸubeden yapılan iÅŸlemlere göre, nispeten daha uygun. Özellikle internet bankacılığında, bankalar cüzi ücretler alıyor ya da ücret talep etmiyor. Öte yandan yine de bankaların ücret alınmayan hizmetlerine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü, bazı bankalar bu ücretleri sonradan hesaptan kesebiliyor. Tüketici maÄŸdur oluyor.

Takvim

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.